A kertészetek és a szupermarketek kínálatában ott sokasodnak a mini muskátlipalánták, a színes egynyáriak. Valóban itt az idő, hogy a kertbe ültessük őket?

Meleget szeretik a virágok

A reggelek hidegek, és sok növény érzékeny rá. Nagy kár lenne, ha a frissen kiültetett kis növények máris megfagynának – mert színes növényeink közül sokan a meleg égövből kerültek hozzánk, nem tolerálják, ha reggel 5 fok alá süllyed a hőmérséklet.

Ágyások királynői

A százszorszép, az árvácska ilyenkor már javában, virul, május végéig ők lesznek az ágyások királynői. Ha nem esik, érdemes öntözni őket, hogy minél több virágot hozzanak! Reggel néha zúzmarásak a levelek, de jól bírják a hideget. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Gyönyörködhetünk

Ez az időszak a hagymásoknak kedves: ilyenkor bont szirmot a nárcisz, a tulipánok sokasága. Most gyönyörködhetünk bennük, és ha kedvet kaptunk újabbakhoz, jegyezzük fel, hogy szeptember-október lesz az ideje, amikor a hagymákat a földbe tehetjük, hogy jövő ilyenkor virágpompával köszöntsék az áprilist.

Cirmos tulipánok

Ősszel ültetjük, most pompázik a tulipán

Mézillatú

Az illatos mézike is az ágyásba kerülhet, érdemes szegényként vagy talajtakaróként gondolni rá. Mézédes illat odavonzza a megporzó rovarokat, így máris méhbarát lesz a kert! Ez a szelíd megjelenésű, messziről illatozó virág egy remek talajtakaró, nagyon jól mutat színes, nagyobb virágú egynyáriak társaságában. Talajban nem válogatós, és kezdő balkonkertészek is örömüket lelik a finom, nőies virágban.

Körömvirág

A körömvirág is kiültethető, akár palántaként vásároltuk, akár magunk neveltük magról. Jól tolerálja a hideg reggeleket, de ha kisüt a nap, szinte láthatjuk, ahogyan levelei növekednek. Magról is könnyen vethető, tehát érdemes magunknak is magot fogni a legszebb példányokról! Az elvirágzott szárakat távolítsuk el, így serkentjük a növényt újabb és újabb virágzásra.

Színpompás virágok

A kényes melegkedvelőkkel még várjunk

Vigyázz, kényes!

Begóniát, fuksziát, büdöskét ne ültessünk még, várjuk meg a fagyosszentek utáni napokat, nem fogunk semmiről se lekésni! A didergő növények visszamaradnak a fejlődésben, a májusban ültetettek simán beelőzik őket pár nap alatt. Hasonlóan várjuk a muskátlival, petúniával, dáliával.

Ládába lehet

Ha ládába szánjuk a virágokat, azokat beültethetjük, de tegyük védett helyre, és gondosan kövessük az időjárás-előrejelzést. Ha 5 foknál hidegebbet ígérnek reggelre, akkor éjszakára vigyük a ládákat a garázsba vagy az előszobába, vagy takarjuk be több réteg fóliával.

Hamarosan újabb zöld gondolatokkal és tél végi tanácsokkal jelentkezem, addig is további kerti és konyhai ötletekkel vár a www.rozsakunyho.hu oldal, valamint a Rózsakunyhó Online videók.

Kiemelt kép: Halmos Mónika kertje Sóskúton