Amint megcsillantja megint napos arcát a tavasz, a kertészkedők újult erővel látnak hozzá a kerti munkának. A palánták kiültetéséhez még türelemre van szükség, április és május még játszhat velünk fagyasztó vicceket, de bent, a melegházban, a télikertben vagy a garázsban nevelhetjük a palántákat.

Érdemes számolni

A paprika, a paradicsom, a tökfélék, a padlizsán, brokkoli a kelfélék mind palántázhatók. A magok elültetését úgy érdemes számolni, hogy 8 hét múlva kerülhetnek a szabadföldbe – tehát most már időszerű. A virágok vetéséről itt olvashatnak bővebben.

Palánták sokasága

Éppen kikelt, egészséges palánták

Jó földbe jó magot

Legyen jó föld, megbízható vetőmag. Ez utóbbi megvásárlásánál törekedjünk, hogy honos, a betegségek ellen minél ellenállóbb, ellenőrzött vetőmagot szerezzünk be. Gondosan olvassuk el, hogyan kell az adott magot elvetni, mert ez minden növény esetében más és más lehet.

Jöhet a tejfölös pohár

A magokat vethetjük szaporító ládába, ezeket néhány centiméteres korukban át kell majd tűzdelni kis cserépbe. Praktikus, ha kis cserépbe vetünk, vagy használhatunk egyéb ültető edényeket: tejfölös poharat, tojástartót, komposztálható cserepet.

Babanövények

Saláták, kelfélék, mind palánta-korukban kerülnek majd szabadföldbe

Környezetbarát módon

Most már lehet kapni olyan, kókuszrostból vagy újrahasznosított papírból készült pohárkát, amiben boldogan fejlődik az elvetett mag, a pohárral együtt akár el is lehet ültetni, így nem sérülnek meg ültetés közben a vékony hajszálgyökerek.

Készülődik a paradicsom

A jól fejlett paradicsomok majd május közepén ültethetők ki

Víz és fény

A magvetés földjét tartsuk mindig nedvesen. Megkönnyíthetjük az öntözést, ha kézi permetezőt használunk hozzá, ezzel egyenletesen tudjuk kijuttatni a vízpermetet. Elegendő fényről is gondoskodni kell, mert sötét helyen a palánták fényhiányban szenvednek, felnyurgulnak, elpusztulnak.

Palántaóvoda

Az elkövetkezendő hetekben a magvetésünket gondozzuk, hanem készítsük elő a talajt, a végleges helyüket, és jelöljünk ki egy olyan helyet, egy kis „palántaóvodát”, ahol majd a kiültetés előtt néhány napig edződnek majd a növények. Ez szükséges ahhoz, hogy minél kevésbé viselje meg őket a kiültetés, ne sokkolódjanak a benti jólét és a kinti zordabb viszonyok miatt.

Fóliaalagút

Aki nagyban űzi, annak érdemes kis fólia-alagutat húzni a palánták fölé.

A jövő a magban kezdődik

Gondoljanak a jövőre, a távolabbira – a madarak, méhek és magunk miatt. A jövő a magban kezdődik! Hamarosan újabb zöld gondolatokkal és tanácsokkal jelentkezem, addig is további kerti ötletekkel vár a www.rozskunyho.hu oldal, valamint a Rózsakunyhó Online videók.

Kiemelt kép: palánták az ablakban