Amint megcsillantja megint napos arcát a tavasz, a kertészkedők újult erővel látnak hozzá a kerti munkának. A palánták kiültetéséhez még türelemre van szükség, április és május még játszhat velünk fagyasztó vicceket, de bent, a melegházban, a télikertben vagy a garázsban nevelhetjük a palántákat.

Érdemes számolni

A paprika, a paradicsom, a tökfélék, a padlizsán, brokkoli a kelfélék mind palántázhatók. A magok elültetését úgy érdemes számolni, hogy 8 hét múlva kerülhetnek a szabadföldbe – tehát most már időszerű. A virágok vetéséről itt olvashatnak bővebben.

Palánták sokasága

Éppen kikelt, egészséges palánták

Jó földbe jó magot

Legyen jó föld, megbízható vetőmag. Ez utóbbi megvásárlásánál törekedjünk, hogy honos, a betegségek ellen minél ellenállóbb, ellenőrzött vetőmagot szerezzünk be. Gondosan olvassuk el, hogyan kell az adott magot elvetni, mert ez minden növény esetében más és más lehet.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Jöhet a tejfölös pohár

A magokat vethetjük szaporító ládába, ezeket néhány centiméteres korukban át kell majd tűzdelni kis cserépbe. Praktikus, ha kis cserépbe vetünk, vagy használhatunk egyéb ültető edényeket: tejfölös poharat, tojástartót, komposztálható cserepet.

Babanövények

Saláták, kelfélék, mind palánta-korukban kerülnek majd szabadföldbe

Környezetbarát módon

Most már lehet kapni olyan, kókuszrostból vagy újrahasznosított papírból készült pohárkát, amiben boldogan fejlődik az elvetett mag, a pohárral együtt akár el is lehet ültetni, így nem sérülnek meg ültetés közben a vékony hajszálgyökerek.

Készülődik a paradicsom

A jól fejlett paradicsomok majd május közepén ültethetők ki

Víz és fény

A magvetés földjét tartsuk mindig nedvesen. Megkönnyíthetjük az öntözést, ha kézi permetezőt használunk hozzá, ezzel egyenletesen tudjuk kijuttatni a vízpermetet. Elegendő fényről is gondoskodni kell, mert sötét helyen a palánták fényhiányban szenvednek, felnyurgulnak, elpusztulnak.

Palántaóvoda

Az elkövetkezendő hetekben a magvetésünket gondozzuk, hanem készítsük elő a talajt, a végleges helyüket, és jelöljünk ki egy olyan helyet, egy kis „palántaóvodát”, ahol majd a kiültetés előtt néhány napig edződnek majd a növények. Ez szükséges ahhoz, hogy minél kevésbé viselje meg őket a kiültetés, ne sokkolódjanak a benti jólét és a kinti zordabb viszonyok miatt.

Fóliaalagút

Aki nagyban űzi, annak érdemes kis fólia-alagutat húzni a palánták fölé.

A jövő a magban kezdődik

Gondoljanak a jövőre, a távolabbira – a madarak, méhek és magunk miatt. A jövő a magban kezdődik! Hamarosan újabb zöld gondolatokkal és tanácsokkal jelentkezem, addig is további kerti ötletekkel vár a www.rozskunyho.hu oldal, valamint a Rózsakunyhó Online videók.

Kiemelt kép: palánták az ablakban