Motorosok ezrei lepték el szombaton Visegrádot. Az ellen tiltakoztak, hogy a város önkormányzata kitiltotta őket a Fellegvárhoz vezető Panoráma útról. A helyi rendelet miatt a motorosok március és november között nem hajthatnak be, mert az önkormányzat szerint versenypályának használják azt az utat.

Drasztikus döntés született

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy Visegrádon, a Fellegvárhoz vezető utat 2022-ban felújították. Miután sokan az újonnan átadott utat versenypályának nézték, ezért a helyi önkormányzat könyörtelen döntést hozott. 2022. júniusában kihelyezett egy táblát az útszakasz mindkét végére, amely megtiltja a behajtást a motorosok számára. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Csak egy bizonyos időszakra vonatkozik a tiltás

A motorosokra vonatkozó tiltás minden évben március 1-je és november 1-je között érvényes. Ez lényegében egybe esik a motoros szezonnal, így ők a szóban forgó útszakaszt tulajdonképpen soha nem használhatják. A döntés sok motorosból ellenérzéseket váltott ki.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Az autósokkal is van gond

A Fellegvárhoz vezető utat nem csak motorosok, hanem egyes autósok is versenypályának használták. A négykerekűeket azonban ennek ellenére nem tiltották ki. Létezik egy másik útvonal is, ahogyan meg lehet közelíteni a Fellegvárat, azt használhatják a motorosok is, ezért nem lát problémát a visegrádi város vezetése és az Építési és Közlekedési Minisztérium sem.

Augusztus 26-ára felvonulást hirdetett egy influenszer

A Facebookon Dodor néven futó influenszer augusztus 26-án szombaton 13:00-ra hirdette meg a felvonulást. A videóban azt mondta, ha kint van a tiltó tábla, tiszteletben fogják tartani, és az alternatív útvonalon fognak felmenni, hogy megnézzék, hátha fent lekerült a tiltó tábla. Ha nem, akkor az alternatív útvonalon lejönnek, majd visszamennek, hogy megnézzék, hátha lekerül időközben a tiltó tábla.

A jelenlétükkel tüntettek

A mai napon rengeteg motoros indult útnak, hogy jelenlétével tüntessen a közúti tábla kihelyezése miatt, amely mindkét irányból behajtani tilos jelzést ad a motorosok részére. Nagyon sok ember számára a motorozás jelenti az egyetlen kikapcsolódást, szabadidős tevékenységet a nyári időszakban. De azok számára is, akik csak egyszer-egyszer hobbizgatnak a kétkerekű masinával, azok is megdöbbenéssel vették tudomásul, hogy hiába fizetik az adókat, járulnak hozzá a költségvetéshez a motorkerékpárjukkal, nem használhatják az ország egyik legszebb útszakaszát – írta a motorhang.hu.   

Tízezres nagyságrendben

„Hihetetlen érzés volt az eseményen részt venni, ahol tízezres nagyságrendben láthattunk felvonuló motorosokat, akik békés módon, mindenféle rendbontás, rendzavarás nélkül haladtak végig Visegrád utcáin, hogy jelenlétükkel tiltakozzanak ez ellen a felháborító, mindenféle európai érdeket nélkülöző önkormányzati döntés ellen” – írták a helyszínről.

Az év legnagyobb motoros eseménye lett

„Egy valami biztos, az esemény örökre emlékezetes marad, hiszen valószínűleg soha többé nem fog ennyi motoros egyszerre megjelenni ezen a településen, amely nagy valószínűség szerint a legnagyobb motoros esemény lett 2023-ban, annak ellenére, hogy az árnyékban is 38 fokos hőmérséklet inkább a motorozás ellen dolgozott” – tették hozzá.

A motorhang.hu felvétele a helyszínről

A visegrádiaknak elegük van

Azok, akik Visegrádon élnek, általában hétvégenként nagy zajterhelést kénytelenek elviselni, ahogyan erről már korábban is írtunk. Különösen akkor van ez így, ha jó az idő. Lapunknak a településen élő Koós Viktor elmondta, hogy mi a gondjuk.

Ez a fő probléma

„Ami viszont a nagyobb baj, hogy ideszoktak azok az autóversenyző-félék, akik a sufniban feltuningolt autóikkal, irdatlan hanghatással idejönnek csapatni az utakon” – mondta a férfi a BudaPestkörnyéke.hu-nak. Elárulta, hogy a vár felé vezető úton napközben sem kicsi a forgalom, este azonban olyanok érkeznek, akik “magas fordulatszámon pörgetik a hörgő, csattogó kipufogós autókat”. Ezeket a hanghatásokat elég nehezen viselik a helyiek. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt fotó: Visegrád önkormányzata