Az országos tisztifőorvos bejelentette, hogy Magyarországon a koronavírus-járvány harmadik felszálló szakaszában járunk. Müller Cecília arról is beszélt, hogy a járvány harmadik hullámát az új, fertőzőbb vírusvariánsok megjelenése okozzák.

Itt a harmadik hullám

Müller Cecília vasárnap nyilatkozott a közmédiának a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Elmondta, hogy a második hullám lefele menő szakasza nemrég megtorpant, és erről a magasabb szintről indul a harmadik hullám. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Már közel 3 ezer új fertőzött egy nap alatt

Mint megírtuk, 2912-vel nőtt a fertőzöttek száma, pedig korábban ennek a számnak a felét vagy harmadát rögzítették a statisztikákban. Müller emiatt tart a megbetegedések számának növekedésétől, ami jobban leterhelheti az egészségügyi intézményeket.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Szűrőbuszok segítenek

Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy épp a harmadik hullám miatt állították be újra a szűrőbuszokat február 18-án, hogy ezek segítségével is gyorsítsák a háziorvosok által kezdeményezett szűrővizsgálatokat.

Új vírusvariánsok

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a szakemberek úgy vélik, a harmadik hullám mögött az új, nagyobb fertőzőképességű vírusvariánsok állnak. A brit vírusvariánsból, aminek a megbetegítő képessége 70 százalékkal magasabb a korábbinál, az országban 322 esetet regisztráltak – mondta. Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy a szakemberek szerint az oltóanyagok megvédenek a brit variánstól, azonban a brazil és a dél-afrikai változatokról még nem készültek alapos vizsgálatok.

Haladunk az oltásokkal

Müller Cecília beszámolója szerint egyre több embernek nyílik lehetősége az oltásra, a vakcinákról pedig megnyugtatóul azt mondta, mindegyik legalább 70 százalék feletti hatékonyságú. Hozzátette, hogy mindkét keleti vakcinát már sok millió ember megkapta.

Hatékony a kínai vakcina is

A kínai Sinopharm-vakcinából a háziorvosok átlagosan 55 védőoltást kapnak, a mennyiség a praxis összetételétől függ. Ez a vakcina elölt, inaktivált vírust tartalmaz teljes egészében az örökítőanyaggal, a fehérjével és a burokkal, amivel erőteljes immunválaszt vált ki – ismertette a tisztifőorvos.

Erősebb immunválasz

Müller Cecília szerint a magyar fejlesztők azért választották a kínai technológiát, mert az immunválasz erőteljesebb és akár hosszan tartóbb is lehet. Ezenfelül, ha változik a vírus, ez a technológia később nagyobb mozgásteret enged. Müller szerint akár néhány hónap alatt adaptálni tudják az oltóanyagot egy új variánsra.

Így engedélyezték a kínai vakcinát

A tisztifőorvos elmondta, hogy négy gyártási tételben érkezett kínai vakcina Magyarországra, amit az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyezett is, ezután pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK) kellett vizsgálatokat végeznie gyártási tételenként.

Olthatnak a Sinopharm-vakcinával

Miután a gyártó által küldött dokumentációt minden esetben összevetették egy tőle független vizsgálat eredményével, a kínai vakcinát engedélyezték, és a hatóságok megállapították, hogy az emberi felhasználásra alkalmas. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Kiemelt kép: Müller Cecília – Forrás: YouTube