Az elmúlt napokban egy alá csökkent a vírus reprodukciós rátája, ami azt jelenti, hogy átlagosan egy fertőzött legfeljebb egy embernek tudja átadni a vírust, tehát látni az intézkedések és a lakosság együttműködésének eredményét – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki, online sajtótájékoztatóján.

Tetőzik a harmadik hullám

Müller Cecília kiemelte, a járvány harmadik hulláma tetőzik, de enyhe csökkenés tapasztalható. Az elmúlt napon 5216 új fertőzöttet regisztráltak. A következő héten arra kell számítani, hogy az új fertőzöttek száma ezen a szinten mozog majd – mondta. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A kórházi kezeltek

Ismertette, hogy a kórházban lévők száma mérséklődött, tízezer alá csökkent a súlyos állapotú betegek száma; jelenleg 9459 embert ápolnak kórházban, és 1117-en szorulnak lélegeztetésre. Csütörtökön 241 beteg hunyt el. EZ IS ÉRDEKELHET: Itt a Pfizer bejelentése, évente be kell adni a koronavírus-elleni védőoltást

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Ennyien kaptak eddig oltást

Közölte: eddig 3 145 592 ember – a lakosság 32 százaléka – kapta meg az oltás első adagját. Vagyis átlagosan minden harmadik magyar állampolgárt beoltották valamelyik vakcinával. A regisztrált 65 év felettiek 90 százalékát, a regisztrált 18 és 59 év közöttiek felét már beoltották.

Az egyéni védelem fontossága

Müller Cecília arról beszélt, hogy ennél a betegségnél – különösen a fertőzést okozó vírus brit variánsánál – nagyon fontos az egyéni védelem. Ne reménykedjen senki abban, hogy azok, akiket már beoltottak, megvédik majd a még be nem oltottakat! – hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Mindenképpen kell az oltás

Hozzátette, a vírus mutánsai nagyon ragályossá tették a betegséget, és az elkerüléséhez mindenképpen szükség van az oltásra. NE HAGYD KI! Kiakadt a miniszter Zacher Gáborra, etikai állásfoglalást kértek a nyilatkozata miatt

Az iskolákról is beszélt

Az óvodások és az alsó tagozatos általános iskolások hétfőn kezdődő jelenléti oktatására kitérve felhívta a figyelmet arra, hogy a gyerekek tiszta, rendezett és fertőtlenített környezetbe térhetnek vissza, de ez egyben azt is jelenti, hogy az intézményeknek újra alkalmazniuk kell a korábbi járványügyi protokollokat és higiénés rendszabályokat.

A pedagógusok oltása

Biztonságosabb a visszatérés, mert az eddig regisztrált pedagógusok több mint 80 százaléka kapta meg az oltást, és folyamatban van további 31 ezer, közoktatási intézményben dolgozó beoltása is – mondta. FONTOS! Orbán Viktor: ha valaki nem ért valamit, akkor az bátran fordulhat a háziorvosához

Harmadik oltás?

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, a járvány kezdete óta még nem telt el elég idő annak megállapításához, hogy bármelyik vakcina esetében szükség lesz-e harmadik, “emlékeztető” oltás beadására.

A Magyarországon alkalmazott vakcinák

A Magyarországon alkalmazott vakcinák mindegyike védelmet ad a súlyos, szövődményes megbetegedések ellen, azaz rendkívül fontos, hogy most védetté tegyük magunkat – mondta Müller Cecília, hozzáfűzve, a jövőbeli oltási protokollok kialakítása a vírus mutációitól és a vakcinát gyártó cégek folyamatos vizsgálataitól függ. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Müller Cecília – Forrás: Operatív törzs sajtótájékoztató, YouTube