Kemény dolgokat mondott Zacher Gábor, a hatvani kórház sürgősségi és covid-osztályán dolgozó ismert toxikológus a Szabad Európa rádiónak. Orbán Viktorra utalva például így fogalmazott: „Számoljon el azzal a lassan 22 ezer halottal, aki Magyarországon belehalt ebbe a járványba.” A teljes beszélgetést a cikkünk alján lehet elérni.

Nem számolja a lélegeztretőgépre kerülteket

A riportban Zacher Gábor sürgősségi orvos egyebek mellett arról beszélt: már nem számolja, hogy naponta hány embert rak lélegeztetőgépre. A tubus behelyezése előtt sok embernek az az utolsó mondata: de ugye meggyógyulok?  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mindent megtesz a túlélésükért

Mint mondta: nem szokása felelőtlen ígéreteket tenni, és itt utalt Orbán Viktor korábbi szavaira az esetlegesen megbetegedők meggyógyításáról. Ő csak azt szokta mondani a betegeknek, hogy mindent meg fognak tenni a túlélésükért. EZT IS OLVASD EL: “Van, akinek ez tényleg az utolsó mondata” – Zacher Gábor elárulta, mit mondanak utoljára a lélegeztetőgépre helyezett betegek

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Számoljon el a 22 ezer halottal

A kormányfőre utalva még azt is hozzátette: „Számoljon el azzal a lassan 22 ezer halottal, aki Magyarországon belehalt ebbe a járványba.” Az interjúban szó esett a sajtó korlátozásáról, illetve a Bergamo-dilemmáról is. EZ IS FONTOS: “Mielőtt valaki lélegeztetőgépre kerül, elaltatjuk. Én ilyenkor meg szoktam kérni, hogy számoljon” – Zacher Gábor drámai beszámolója a covid osztály működéséről

Bergamo-dilemma

Zacher Gábor szerint, ha nem is rendszeresen, de az orvosok olykor szembekerülnek a „Bergamo-dilemmával”, azaz választaniuk kell, hogy kit rakjanak lélegeztetőgépre. Náluk a hatvani kórházban is volt egy-egy ilyen eset, és a kollégáitól is hallott olyanról, hogy ha nincsen szabad lélegeztetőgép, akkor az jut hozzá, akinek jobb a túlélési esélye.

Nem engedik be az újságírókat a kórházakba

Beszélt arról is: nagy baj, hogy a sajtó nem tudósíthat a kórházakból, és Orbán Viktor megelőlegezi nekik azt, hogy az ott készült riportokban „biztos kamu lenne”. Szerinte fontos lenne, hogy az emberek tudják és lássák, hogy milyen ez a betegség, és hogy néz ki a járvány, nem csak Müller Cecília vagy Gulyás Gergely tolmácsolásából, mert az nem mindig a valóságról szól. EZT OLVASTAD? Nekimentek Zacher Gábor toxikológusnak, elnézést kért a sztárorvos a kínai vakcina miatt

Etikai véleményezést kértek

Néhány nappal ezelőtti, a Szabad Európa rádiónak adott nyilatkozatával kapcsolatban Kásler Miklós miniszter szakmai tanácsadó testületének elnöke, Kollár Lajos professzor a szaktárca emailcíméről küldött üzenetében mintegy 63 szakmai tagozat vezetőjétől azt kérte: ítéljék meg, hogy etikailag helyes-e, amit Zacher Gábor a rádióban mondott.

Szokatlan eljárás

A tanácsadó testület elnökének a bevezetőben említett kérése azért is szokatlan, mert az általa megszólított szakmai tagozatoknak nincsen jogosítványa, illetve feladata ilyen ügyben eljárni. Kollár Lajos nem a kormánytól független Magyar Orvosi Kamara etikai bizottságához fordult, hanem a miniszter tanácsadó testületének tárcától függő tagjaihoz – írja a Népszava.

Elhárították

A lap úgy tudja: több szakmai tagozat vezetője a kérést elhárította azzal, hogy nem az ő feladatuk etikai ügyekben megnyilvánulni. Kérdezték a szaktárcát, és magát Kollár Lajost is, mi indokolta, hogy a szakmai kollégiumoktól kérjenek véleményt Zacher Gábor nyilatkozatának orvosetikai helyességéről? Választ nem kaptak. Megkeresték Zacher Gábort is, aki csak annyit mondott: van tudomása a levélről, de nincs mondanivalója az ügyről. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A teljes beszélgetést itt tudod meghallgatni

Kiemelt kép: Zacher Gábor – Forrás: Facebook/Zacher Gábor