Lázár János építési és beruházási miniszter után Nagy Feróról is kiderült, hogy nem tetszik neki az ispánság visszahozása a magyar államigazgatásba. A miniszter azt mondta, ellene fog szavazni, Feró csak annyit mondott, ha ezt a fideszesek akarják, akkor neki rendben van.

Főispánok a vármegyék élén

Tegnapelőtt az elsők között írtuk meg itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy 75 év után visszahozzák a regényekből, népmesékből ismert főispán rangot az államigazgatásba és a kormánymegbízottakat így fogják nevezni. Kiderült, hogy egy új törvényjavaslatban az áll, hogy a megyéket vármegyékre kellene átnevezni. Ha ezt megszavazzák, akkor az agglomeráció nem Pest megye, hanem Pest vármegye lesz, élén a főispánnal. 

Nagy Ferónak egykor a génjei is tiltakoztak ellene

1990-ben, a rendszerváltás idején is felmerült az ispánság intézményének visszahozatala, amit akkor Nagy Feró ellenzett. „Nézd meg, feláll a történelem-tanárnő, és azt mondja, legyen főispán! Ő, aki engem arra nevelt, hogy a főispán, vármegye, ténsúr, nagyságos úr… valami borzasztó elnyomó rendszer képviselői voltak. A génjeimben is tiltakozom ellenük.” – mondta akkor Feró.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nagy Feró most a Fideszre bízza

A Magyar Hang megkereste Ferót, hogy most is tiltakozik-e az ispánság bevezetése ellen. A zenész ezt válaszolta: „Mondhat az ember ma mindenféle okosságot, de bízzuk ezt a mostani kormánypártokra”. Arra a kérdésre, hogy a fideszesek között is vita van az oispánságról, Lázár János például nem ért egyet vele, kifejtette: bízzunk benne, hogy jól fognak majd dönteni. A maga részéről úgy látja, nem kell mindenbe beleszólnia, rábízta a fideszesekre az ország vezetését, nekik kell dönteniük.

Lázár János egyszer már megfúrta a vármegyéket

A vármegyéket 2011-ben is megpróbálták visszahozni, akkor Lázár János nyilvánosan fúrta és elmondta „egy modern, jövőorientált alkotmányban nincs szükség arra, hogy olyan kérdéseket érintsenek benne, amelyek sértik emberek érzékenységét, vagy amelyeknek a XXI. század Magyarországához semmi közük nincs”.

Lázár János nem támogatja

Most ismét megkérdezték Lázár Jánostól, hogy mit gondol a vármegyékről. „Lázár János 2022-ben sem akar vármegyéket, Lázár János álláspontja nem változott, a szavazata is ehhez fog igazodni – közölte a 444.hu érdeklődésére az építési és beruházási miniszter sajtófőnöke.

Megye, vármegye

A második világháború végéig a megyék hivatalos elnevezése a vármegye volt, de ennek szinonimájaként széles körben használták a megye szót, sőt, ez törvények és egyéb jogszabályok szövegében is előfordult. Az 1949. augusztus 18-án elfogadott, a Magyar Népköztársaság Alkotmánya hivatalossá tette a „megye” megnevezést, és ettől kezdve csak történeti megjelölésekben fordul elő a „vármegye” szó.

Főispán, alispán, főszolgabíró

A vármegye különböző járásokra volt felosztva, ezeket egyenként egy főszolgabíró kormányozta; szintén választotta őket a vármegye nemessége, a vármegyei törvényhatóságnak kültisztviselőjei voltak, és az alispánnal közvetlenül érintkeztek.

Kocsis Máténak tetszik a vármegye elnevezés

2022. június 21-én Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője benyújtotta az Országgyűléshez az Alaptörvény tizenegyedik módosítását célzó javaslatot, amelyben – többek között – indítványozza, hogy – a történelmi hagyományok miatt – a megyék neve változzon ismét vármegyére. Bizonyára a frakcióvezető nem örül annak, hogy a javaslatát pont egy jövőbe tekintő miniszter nem támogatja majd. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ilyennek ábrázolták az ispánt a Lúdas Matyi című rajzfilmben

Kiemelt kép: Nagy Feró