Ha minden jól megy, hamarosan lehet elkészíthetjük Budapest jelképének legóverzióját. A Lánchíd ugyanis a Lego cég ötlettárában is megtalálható és nagy az esély arra, hogy az egyik legnagyobb magyar látványosság Lego-készlet formájában is megjelenhet. Ehhez azonban még két fontos feltételnek kell teljesülnie.

Jöhetnek a saját ötletek

A Lego Ideas platformja lehetőséget biztosít a rajongóknak, hogy saját ötleteikkel járuljanak hozzá a kínálat bővítéséhez. Az ötleteket a Lego weboldalán lehet közzétenni, ahol a cég dizájnerei válogatnak a javaslatok közül, és döntenek arról, hogy melyik ötletből készüljön el a következő hivatalos Lego-készlet.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Bekerülhet a Lánchíd!

Ez a folyamat most a Lánchíd esetében is elindult, november 10-én töltötte fel egy felhasználó, aki részletes és profi látványtervet készített, még magát Széchenyi Istvánt is megtervezte legófiguraként.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Két feltétel

Ha összejön a kellő számú szavazat, és a Lego dizájnerei is rábólintanak a projektre, akkor a budapesti híd hamarosan a gyerekszobákban is megjelenhet – természetesen Lego formájában. Ez nemcsak a magyar rajongók számára lenne izgalmas, hanem a világ összes Lego szerelmese számára is, hiszen a Lánchíd egyedülálló építészeti remekmű, írta meg az Index.

Legóoroszlán a Pasaréti úton  

A BudaPestkörnyke.hu írt arról márciusban, hogy a Pasaréti útra, a Fenyves park mellé költözött a Lánchidat őrző oroszlán legóból készült mása. „Elhoztuk a Lánchíd oroszlánjának 1:1 méretarányú LEGO változatát a 2. kerületbe, így a Pasaréti úton felfestett rajzfilmkaraktereknek is lesz mit megcsodálniuk. A LEGO-szobor 5,80 méter hosszú, 1,70 méter széles és 2,45 méter magas súlya 2,8 tonna és 850 ezer építőkockából készült” – írta a 2. kerület polgármestere, Örsi Gergely. A LEGO-szobrot Dóczy Balázs hivatalos LEGO-építőmester modellezte és tervezte, építésében 80-an vettek részt.

Augusztusban adták át

Augusztusban számoltunk be arról, hogy az ünnepélyes megnyitót követően immáron a gyalogosok is átkelhetnek a Lánchídon a megszépült járdákon. Legutóbb 35 évvel ezelőtt került sor a híd felújítására, amely 25 hónapon át tartott. Az autósok azonban továbbra is ki vannak tiltva a Lánchídról.

Több mint 100 éves a híd szerkezete

A Lánchíd szerkezete már bő egy évszázada készült, azóta az időjárás és az idő vasfoga is megtette a hatását. 2021 februárjában született meg az egyezség a híd felújításáról. A munkálatokat az A-Híd vállalta nettó 18,8 milliárd forintért. 

Már 2021 márciusában lezárták a Lánchidat

A híd és környéke a lezárástól kezdve fokozatosan vált építési területté. A gyalogos aluljárók is lezárásra kerültek. A környéket fém- és lőszermentesíteni kellett, a Clark Ádám teret pedig átépítették.

Ez történt a felújítás kezdetén

A munkálatok elején lebontotásra került a híd vasbeton pályaszerkezete, helyére új acélpályalemezek kerültek. A kőoroszlánokat elszállították. A 2021-es esztendő végén kezdtek feltűnni a felújítást követően meghatározónak számító elemek a hídon. Ekkor kapta meg a végleges, kékesszürke színét. Az oroszlánok némi restaurálást követően kerültek vissza.

Főbb érdekességek a híd felújítása kapcsán

A híd láncain, valamint függesztőelemein 23 ezer négyzetméternyi korrózióvédelemre került sor. Az új, 94 darab acélpályalemez átlagosan 12 hosszú, többségük egyenként 6 tonnás. Az oroszlánok egyenként 12,6 tonnát nyomnak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Lánchíd a Legotól? Forrás: ideas.lego.com