Nagyon kiakadtak az ellenzéki vezetésű városok polgármesterei, hogy a kormány „két kézzel szórja a pénzt a saját embereinek”, miközben az önkormányzatoktól elvonja a bevételeket. Botka László azt írta, Orbán Viktor annyi közpénzt ad egy Fideszhez közel álló közalapítványnak, amennyi a Szegedi Egyetem 8 évnyi költségvetése.

A kormány szórja a pénzt

„A kormány a járvány és a gazdasági válság kezelésének felelősségét magáról ledobva immár nyíltan helyezi saját hatalmi-gazdasági érdekeit az ország érdekei elé. Amellett, hogy diszkriminálják az ellenzéki vezetésű településeket a karácsony napján közzétett önkormányzati támogatások elosztásakor, elfogadhatatlan, hogy több százmilliárd forintnyi közpénzt szórtak el olyan célra, amelynek semmi köze sem a járvány, sem a gazdasági válság hatásainak kezeléséhez”– írja közleményében a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöksége.

Pénzt kaptak a kormánypárti városok

A kormány főleg fideszes vezetésű önkormányzatoknak adott támogatást, miután minden önkormányzaton nagyot ütöttek a helyi iparűzési adó felének elengedésével. Ellenzéki városok viszont csak elvétve kaptak pénzt, és azt is csak címkézve kapták, azaz csak bizonyos tevékenységekre költhetik el.

100 milliárdot kapott egy közalapítvány

„Jutott stadionra, a miniszterelnöki rezidencia környékére, motorsportra, a Fidesz érdekeit szolgáló alapítvány támogatásával pedig 100 milliárd forintnyi közpénzből lett magánvagyon. Az önkormányzatok támogatásában pedig a fideszes vezetésű városokkal kivételeztek. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége okkal és helyesen követel átlátható és elszámoltatható kompenzációs eljárást az önkormányzatok számára” – írta Karácsony Gergely főpolgármester is a MÖSZ közleményéhez csatlakozva.

Gémesi György is kiakadt

A Gémesi György, Gödöllői polgármestere, a MÖSZ-elnök aláírásával megjelent közleményben részletezik, hogy mivel jár az iparűzési adó megfelezése: „Egyértelművé vált az is, hogy az iparűzési adó megfelezése a válság által sújtott vállalkozásoknak érdemi segítséget nem jelent, veszélyezteti azonban a kulcsfontosságú közszolgáltatások, egyebek közt a városi tömegközlekedés, a szemétszállítás, a köztisztaság, az óvodai-bölcsődei ellátás, a kulturális, egészségügyi és szociális támogatások biztosítását az ország számos településén.”

Grafikonnal illusztrálják a különbséget

Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere az alábbi szemléletes grafikonon mutatta meg, hogy mennyi kompenzáció járt a fideszes városoknak, és mennyi az ellenzékieknek.

Botka László diktatúrát emleget

Botka László Facebook oldalán reagált a kormány döntéseire: „A kormány egy tollvonással elveszi a városok iparűzési adójának nagy részét, egy másikkal pedig kárpótolja azokat, ahol tavaly nem szenvedett csúfos vereséget a Fidesz. Közben 400 milliárd forint közpénzzel tömik ki az újonnan kibővített fideszes Mathias Corvinus Collegiumot, amely grátiszként még a révfülöpi kikötőt is megkapta”.

A Szegedi Egyetem 8 éves költségvetése

„Összehasonlításképpen: ez az összeg a Szegedi Tudományegyetem 8 éves költségvetésének felel meg. Ez nem kormányzás, hanem önkény. Ahol pedig az embereket poltikai véleményükért büntetik, úgy hívják: diktatúra!” – írja Szeged polgármestere Facebook oldalán.

Mathias Corvinus Collegium

A Mathias Corvinus Collegium weboldalán ezt írják az alapítványról: „Célja a kiemelkedően tehetséges, az ország jóléte iránt elkötelezett fiatalok felkarolása és képzése. Az MCC diákjai kezdetben a középiskolások és a felsőoktatásban hallgatók közül kerültek ki. Az oktatási szempontból formabontó és hiánypótló munkában hazai és nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező szakemberek egyaránt részt vettek. A képzési foglalkozások mellett elindult a tutori rendszer, megkezdődtek az MCC első, havi rendszerességgel megrendezett előadássorozatai, ahol a diákok neves előadókkal találkozhattak, és több diák már az első időszakban külföldi tanulmányúton szerezhetett maradandó ismereteket”.

3 milliárd stadionra

A BudaPestkörnyeke.hu is megírta, hogy december 24-én derült ki, hogy az alig 7 éve épült Groupama Arénára újabb 3 milliárdot kell költeni. Ez az összeget a kormány biztosítja a stadion fenntartóinak.

Kiemelt kép: Budapestkörnyeke montázs