A Belügyminisztérium elvtelennek és elfogadhatatlannak tartja, hogy a MOK etikai vizsgálattal fenyegeti az ügyeleti szerződést aláíró orvosokat, ezért eltörölné a kötelező orvosi kamarai tagságot és a folyamatban lévő etikai vizsgálatokat egy kormányszervhez delegálná. 

Kiüresítenék a MOK-ot

Teljesen lenullázná a Magyar Orvosi Kamara hatáskörét a kormány. Mindehhez sürgős tárgyalást kérnek az Országgyűléstől. A javaslat hétfőn már meg is jelent a parlament honlapján. Miután a szombati kormányinfón Gulyás Gergely hatalommal való visszaéléssel vádolta meg az új ügyetelei rendszer ellen tiltakozó Magyar Orvosi Kamarát, az egészségügyért felelős Belügyminisztérium hétfőn már bejelentette, hogy módosítáják a kamaráról szóló törvényt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Így változna a törvény

A Belügyminisztérium törvényjavaslatának lényege, a „hatalommal való visszaélés” lehetőségének megszüntetése, az orvosi kamarai tagság kötelezettségének eltörlését, valamint a folyamatban lévő etikai eljárások Egészségügyi Tudományos Tanácshoz történő áthelyezését célozza. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Új ügyeleti rendszer

Szombaton Gulyás Gergely elvtelen és elfogadhatatlan a Magyar Orvosi Kamara véleménye, és veszélyezteti az ellátást, miután a testület küldöttközgyűlése felszólította a háziorvosokat, hogy az új ügyeleti rendszer kialakításához szükséges szerződéseket ne írják alá. 

Cáfol a MOK

A miniszter azt állította, hogy a kamara etikai eljárással fenyegette azokat az orvosokat, akik aláírják a szerződést. A MOK a miniszter állítását cáfolta. Azt írták: „A magyar orvosok nyomásgyakorló akciójában minden kolléga önkéntesen vesz részt. A Kormányinfón elhangzottakkal ellentétben a Magyar Orvosi Kamara egyetlen háziorvos ellen sem indított és nem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést”. 

Csak egy orvossal volt baj? 

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége etikai panasszal élt azzal a megyei kollegiális vezető háziorvossal szemben, aki fenyegetéssel, súlyos értékítélettel, félrevezető információkkal igyekezett rávenni háziorvos kollégákat a szerződések aláírására.”

Győrben egy orvos írta alá

Február 23-ig Győr körzetében a március 1-jével induló új ügyeleti rendszerhez egyetlen háziorvos csatlakozott, így a személyi feltételek nem állnak rendelkezésre annak elindítására. Emiatt rezidensekkel és szakorvosokkal próbálják megoldani az ügyeleti rendszert.

Nyomásgyakorlás? 

A MOK nemrég azt közölte, hogy megfélemlítéssel, fenyegetéssel, nyomásgyakorlással próbálják rávenni a háziorvosokat, hogy írják alá az új ügyeleti szerződéseket az Országos Mentőszolgálattal. 

Felmondott a háziorvos

Amint arról korábban beszámoltunk, felmondott Zugló egyik háziorvosa. Zsigri Szabolcsnak abból lett elege, hogy betegeinek sokszor hónapokat kellett várniuk, mire megfelelő ellátáshoz jutnak és orvosként felesleges adminisztrációs feladatokat kellett végezni. Emiatt döntött új a doktor, hogy befejezi a praktizálást, helyette inkább németül tanul. „Imádjuk, szeretjük a pácienseinket. Mindenünket odaadjuk értjük és… bocsánat…” – mondta elcsukló hangon Zsigri Szabolcs. 

Nem a pénz miatt megy

A háziorvos azt mondta, nem a munka mennyisége vagy a fizetés miatt határozott a felmondásáról. A doktornak az is problémát jelent, hogy páciensei közül egyre közül egyre kevesebben jutnak további ellátáshoz.  

Változások az egészségügyben

Zsigri Szabolcsot az is zavarja, hogy a gyógyítás helyett túlsúlyba került az adminisztráció a munkája során. Olyan változásokról beszélt az egészségügyben, amelyekről az érdekvédelmi szervezeteket meg sem kérdezte a kormány. Az orvos azt mondta, valószínűleg elhagyja az országot, aztán német nyelvterületen folytatja az orvosi pályáját. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Orbán Viktor megkapja a Covid elleni vakcinát – Forrás: Facebook/Orbán Viktor