A Barátok közt Vili bácsija, Várkonyi András négy éve veszítette el felnőtt lányát, a színész pedig most arról beszélt, a tragédia óta teljesen más náluk a karácsony, pláne, hogy két évvel ezelőtt szeretett édesapja is elhunyt.

Fogyatkozik a család

“Sajnos, egyre fogyatkozik a család. Éveken át Pilisvörösváron voltunk mindnyájan, kinyitottuk a nagy asztalt, és még el kellett mellé helyezni egy másikat is, hogy mindenki elférjen. Tizenketten vettük körbe. Ott volt az édesapám, a kislányom, az öcsém, akik – sajnos – már nincsenek közöttünk. Velünk ünnepelt a testvérem felesége a két gyerekkel, a húgom, nagy családi összejövetel volt. Most már ez mozaikszerűvé vált, hol itt, hol ott vagyunk. Nálunk az ünnep összetört! – nyilatkozta a színész szomorúan a Borsnak.

Négy éve hunyt el a lánya

Amint azt a BudapestKörnyéke.hu is megírta Várkonyi András négy évvel ezelőtt vesztette el imádott lányát. Andrea hosszú, súlyos betegség következtében halt meg 39 éves korában, a tragédiát azonban a család – érhető okoknál fogva – azóta sem tudta feldolgozni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Szomorú karácsonyok

“Nem múlik úgy el a karácsony sem, hogy ne emlékeznénk meg róla. Egyébként is rengeteget emlegetjük, nézegetjük a fényképeket és mécseseket gyújtunk ilyenkor. Sajnos, ilyen az élet, aki itt marad, az emlékszik a szeretteire, csak a sorrend hibádzik. Egyszer mi is elmegyünk, akkor már majd a fiamat lehet felhívni és rólam kérdezni” – mondta a lapnak a színész, aki hozzátette:

Unokája teszi szebbé

Ezt a fájdalmas időszakot az unokája teszi számára szebbé, hiszen a 11 éves kisfiú imád a nagyszülőknél lenni. András és felesége pedig részben otthon töltik az ünnepeket, részben pedig ellátogatnak a cserkeszőlői üdülőjükbe.

Így készülnek az ünnepre

“Minden évben, általában az ünnepek előtti napokban, a Vörösvári úti piacon szerezzük be a halat, a káposztát és mindent, ami ilyenkor kell. Idén sem térünk el a megszokottól, a hagyományos ételek lesznek az étlapon. A feleségem nekigyürkőzik, majd napokig a konyhában múlatja az időt. A legfontosabb dolog az ember életében a család. Mindig van bennünk egy illúzió, hogy ha majd kevesebb munka lesz, több idő jut a szeretteinkre” – zárta gondolatait a színész.

Megtörte a csendet

Várkonyi András egyébként nemrégiben beszélt először lánya haláláról, novemberben a Tények Plusznak nyilatkozott megrendítő őszinteséggel. “Egybefolytak a napok, az órák, az éjszakák és a nappalok, és egyszer valóban elment szegény. Nem hittük el, hogy létezik ilyen. Az ember védekező képessége ebből indul ki, hogy velem ez nem történhet meg” – emlékezett vissza a színész.

Nagyon színes egyéniség volt

„Nagyon színes egyéniség volt, nagyon szerették a kollégák is. Többen mondják, hogy a betegségébe közrejátszott az ő belső frusztrációja, hogy nem játszhatott főszerepeket, hogy nem vették fel a főiskolára. Ő nem tartotta magát sikeresnek. Kívülről ő sikeresebbnek látszott, mint amilyennek ő érezte magát. És elképzelhető, hogy szomatikusan ez érintette őt” – mondta.

 A munkába temetkezett

A 72 éves színész munkával próbálta átvészelni az embert próbáló, sokszor őrjítő nehézséget. Egyetlen nap szabadságot se vett ki, hogy ne őrüljön bele a gyászba.

Borzalmas, ha nem tudunk segíteni

„Amikor már morfiumokat kell beszerezni és ilyen végső megoldásokat, akkor az ember tisztában van vele, sőt egy picit már úgy van vele, hogy legyen már vége. Ne szenvedjen annyit. Az borzalmas, amikor az ember gyereke szenved és nem tudok segíteni” – tette hozzá

Temetőlátogatások

A temetőlátogatás „beépült a rutinba”, eleinte hetente, aztán most már kéthetente, mert az ember nem akar beleőrülni se ebbe” – fogalmazott Várkonyi András.

Az összes fotót őrzi

A művész a telefonján még őrzi az összes fotót és felvételt a lányáról. Mint mondta, a modern technika valahol kegyetlen, mert mindig emlékezteti őt a gyászára. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Várkonyi András – Forrás: Archívum