Dr. Lőrincz M. Ákos immunológus a Facebook-oldalán jelentette be, hogy naplóban fogja vezetni, milyen hatásokat tapasztal a szervezete a koronavírus-védőoltás után. A magyar orvos január 1-jén kapta meg az oltást.

Naplót indított

Az immunológus január 1-jén, pénteken kapta meg a védőoltást, a naplójával pedig az a célja, hogy 30 napon keresztül közérthetően mutassa be az állampolgároknak, hogyan reagál a szervezete a védőoltásra. A testét, mint írja, nagyban és molekuláris szinten is vizsgálni fogja.

Már az első nap elkezdte a felkészülést

A napló első írása az orvos felkészüléséről szólt, illetve magáról az eljárásról, miként is zajlott az oltás. A férfi részletesen írt arról, hogy a védőoltás előtt helyesen táplálkozott, nem fogyasztott kábítószert, tájékozódott az oltásról, valamint arról is írt, hol és mikor kaphatja meg a vakcinát.

Megkapta a védőoltást

Dr. Lőrincz M. Ákos rövid orvosi vizsgálat után kapta meg az oltást, amelyet az izomszövetbe adtak be neki. Ezt követően ki kellett várnia a félórás megfigyelést: „A következő 5 órában enyhe sajgás emlékeztetett az oltásra, egyéb tünetem nem volt” – írja.

Ide kapcsolódik

Enyhe mellékhatások?

Az immunológus kifejtette, hogy délután kissé fáradtnak érezte magát, ami miatt rögtön „ugye-ugye” érzése támadt, de felesége megnyugtatta, hogy ennek semmi köze a vakcinához, inkább az ügyeletek és az éjszakai cikkírások állhatnak a bágyadtsága mögött.

Nem lázasodott be

Lőrincz doktor beszámolója szerint a védőoltást csak kicsi sajgás követi, ott, ahol beszúrják. Az orvos nem lázasodott be a vakcina után.

Ez is érdekelhet

Köszönetét fejezte ki

Lőrincz doktor a naplója első bejegyzésében lerótta a tiszteletét az egészségügyi, államigazgatási, kutatási dolgozók előtt, akiknek köszönhetően megkaphatta január elsején a koronavírus elleni védőoltást.

Koronavírusos betegeken segít

Dr. Lőrincz M. Ákos a Semmelweis Egyetemen szerezte PhD fokozatát immunológia témában. Az orvos belgyógyászként dolgozik a Szent György Kórház kardiológia osztályán, jelenleg pedig az intenzív osztályon segíti a koronavírus-fertőzöttek ellátását. Lőrincz doktor továbbá a Semmelweis Egyetem Élettani Intézetének az adjunktusa, kutatási területe az immunrendszer.

Kiemelt kép: Védőoltás – Forrás: BudaPestkörnyéke