Sokan csökkentenék napelemmel az energiaköltségeiket az E.ON Hungária friss felmérése szerint. A kutatásban részt vevő 1500 válaszadó kétharmada szeretne otthonába napelemes rendszert, mert környezettudatos és megtérülő megoldásnak tartja azt, az adatok szerint a válaszadók több mint fele támogatással vagy hitelből szeretné megvalósítani a beruházást – közölte az energiaszolgáltató cég kedden.

30 négyzetméter napelem elég egy családnak

Az eddigi tapasztalatok alapján egy 25-30 négyzetméter árnyékmentes tetőfelületre elhelyezett rendszer nagyjából képes fedezni egy átlagos magyar háztartás egész éves villamosenergia-fogyasztását. A beruházás 7-9 év alatt megtérül, és még évtizedekig működik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megtermeli a villanyszámlát

A napelemes rendszer telepítésén gondolkodók 58 százaléka tartja megtérülőnek a beruházást, és reméli hosszabb távon, hogy csökkenteni vagy akár teljesen fedezni tudja majd áramköltségét. EZ IS ÉRDEKELNI FOG: Erre sokan vártak: újra ingyenhitelt adnak napelemekre, pakold tele a tetődet te is energiatakarékos eszközökkel

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Környezettudatosság

A válaszadók 55 százalékának a gazdaságosság mellett fontos szempont a fenntartható jövő és a környezettudatosság is, míg 23 százalékuk a jelenleg rendelkezésre álló támogatások miatt gondolkodik napelem telepítésében a közeljövőben. FONTOS: Az agglomeráció napelemes házai is segítettek: A magyar naperőművek megelőzték a Paksi Atomerőművet

Minden korosztály nyitott

A felmérés adatai szerint minden korosztály nyitott arra, hogy napelemmel fedezze áramfogyasztásának egy részét, nem csak a zöld témák iránt fogékony fiatalok. Az 55 évesnél idősebb válaszadók 48 százaléka is tervez napelemet.

Kevesen vettek fel hitelt

A napelemmel már rendelkezők 61 százaléka önerőből finanszírozta a telepítést, és csak 21 százalékuk vett igénybe hitelt, 15 százalékuk támogatást.

Másként dondolják már

Ezek az arányok a jövőben jelentősen átrendeződhetnek, a tervezők 58 százaléka ugyanis támogatás vagy kedvező hitel igénybevételét fontolgatja a beruházáshoz. Az önerőből finanszírozott telepítést csak a válaszadók kevesebb mint 20 százaléka választaná – írja a cég a közleményében.

Magyarország napfénytérképe

A sötét területeken többet süt a nap, de még a sárga területeken is sok áramot termelnek a napelemek – Forrás: MTA

Napelem-matek

Az általánosságban elmondható, hogy egy átlagos családi ház éves energiaigénye 4500-5000 kWh. Ha a körülmények megfelelőek, akár évi 1100-1250 kWh-t (kilowatt órát) is termelhetünk egy 1 kWp (1 kilowattpeak csúcsteljesítményű) optimálisan tájolt rendszerrel.

Fontos varázsszámok

Ebből tovább lehet vezetni a napelem teljesítmény számítást, miszerint ha az 1 kWp napelem éves termelése 1100-1250 kWh, akkor  egy átlagos családi ház esetében számolható 4400 kWh fogyasztás kiváltásához nem árt egy 3,5-4,0 kWp-es rendszer telepítése.

30 négyzetméternyi napelemben érdemes gondolkodni

Ha pedig a napelem méretéről van szó, amivel a tervezésnél szintén nem árt előre kalkulálni, egy 1 kWp teljesítményű napelem rendszer nagyjából 6-8 m2 (tető)felületet fog igényelni. Vagyis ha szeretnéd elfelejteni a villanyszámlát, akkor 20-30 négyzetméternyi napelemre lesz szükséged. 

3-6 millió forint

Egy ekkora rendszer kiépítésének az ára sok mindentől függ, de általánosságban 3-6 millió forint közötti összegben érdemes gondolkodni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció