Gyermekágyi depresszióban szenvedett az a nő, aki a napokban a fürdőkádban fojtotta meg két hónapos kisfiát. Emiatt nem is nagyon hagyták magára csecsemőjével, kivéve azt a néhány órát, amikor a tragédia is történt. A nő jelenleg elmegyógyintézetben van.

Megfojtotta gyermekét

Amint arról korábban beszámoltunk, a napokban megölte 2 hónapos gyermekét egy 28 éves nő. Az édesanya a fürdőkádban végzett gyermekével, a tragédiát a nagyszülők fedezték fel, miután látogatóba mentek unokájukhoz. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Gyógyszerészként dolgozott

A házaspár Komló egyik legszebb részén élt. Sz. Evelin gyógyszerészként dolgozott, mielőtt megszületett kisfia, Nimród. A környék lakói szerint egy nagyon szimpatikus házaspárról van szó, akik már alig várták, hogy megszülessen gyermekünk.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

A férj dolgozni ment

A tragédia délelőttjén a férj még otthon volt, majd mennie kellett dolgozni. Ezután történt a tragédia.  „Egyszer csak rendőrök lepték el az utcát, hatalmas volt a felfordulás. Ezután tudtuk meg, hogy Nimródka már nem él” – mondta a szomszéd.

Soha nem hagyták egyedül a gyerekkel

A tragédia után sejteni lehetett, hogy Evelin terhességi depresszióval küzd. Most viszont kiderült, hogy valóban beteg volt a fiatal édesanya. Ezért a férje szinte soha nem hagyta egyedül a babájukkal, ám amikor vissza kellett menni dolgoznia, nehéz szívvel bár, de kénytelen volt otthon hagyni a kisfiát a feleségével. Ezután történt a tragédia.

Ez volt az indoka

Elfogása után a rendőrök kihallgatták a depresszióval küzdő asszonyt, aki állítólag azzal indokolta szörnyű tettét, nem akarta, hogy ebben a mocskos világban nőjön fel a fia. A hatóságok mindezekre figyelemmel nem börtönbe, hanem elmegyógyintézetbe küldték a nőt – írja a tenyek.hu.

Terhességi depresszió

A terhességi depresszió hátterében különböző tényezők állnak, melyek hatással vannak a kismama érzelmi állapotára. A terhességi depresszió kialakulásához olyan környezeti tényezők járulnak hozzájuk, mint a munkahelyi vagy párkapcsolati problémák, anyagi gondok, nem várt terhesség, családi támogatás hiánya, elszigeteltség, állandó stressz, akkor növekszik a depresszió kialakulásának esélye.

Nem szabad egyedül hagyni

A szakirodalom szerint súlyos depresszió esetén, amikor agresszív késztetések jelenhetnek meg mind a babával szemben, mind az anyánál önmagával szemben, soha ne hagyjuk magára a kismamát. A magány csak fokozhatja a depresszív állapotot és a bizonytalanságot. Ezekben az esetekben pszichiáter bevonása is szükséges. Fontos, hogy semmiképpen ne keltsünk bűntudatot az anyában, mert sokat árthat.

Örökölhető a depresszió

A szülés utáni depresszió kialakulása mögött számos kockázati tényező áll. Az egyik a genetikai érintettség. Ha valakinek vérszerinti rokonai közt előfordult már depressziós megbetegedés, bipolaritás vagy jelentősebb szorongásos zavar, esetleg szülés utáni depresszió, akkor nagyobb eséllyel fog nála kialakulni a betegség. Emellett azok az édesanyák, akiknek korábban már voltak hangulati zavaraik, depressziós epizódjaik szintén veszélyeztetettebbek a postpartum depresszió szempontjából is.

Ennyien szenvednek a betegségben

A különböző hangulati zavarok, illetve a depresszió előfordulási aránya a terhes nők körében 10-15% körül mozog, míg a gyermeküket éppen megszült nők mintegy 10%-a szenved a szülés utáni (postpartum) depresszióban.

Hatékonyan lehet kezelni

A szülés utáni depresszió egy olyan betegség, amelyet a pszichológia tanácsadói, terápiás és stresszcsökkentő eszközeivel az esetek nagyrészében hatékonyan lehet kezelni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Sz. Evelina az őrizetbe vétele után – Forrás: police.hu