Nem engedi be az amerikai kormány azokat az utasok az országba, akiket Szputynik vakcinával oltottak be. Magyarországon ez közel 1 millió embert érinthet. Sem a WHo, sem az Európai Gyógyszerügynökség eddig még nem engedélyezte az orosz vakcinát, mert a gyártó még nem küldte meg a szükséges adatokat.

Nem mehetnek Amerikába a Szputnyokosok

Az Egyesült Államok kormánya úgy határozott, hétfőtől nem engedik be azokat az utasokat, akiket az orosz Szputnyik V vakcinával oltottak be.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Engedélyhez kötött vakcinákat fogadnak el

Az USA kizárólag azokat az oltóanyagokat fogadja el az országba való belépéskor, melyeket az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal vagy az Egészségügyi Világszervezet korábban már jóváhagyott sürgősségi vagy rendszeres alkalmazásra.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Ezekkel az oltásokkal lehet belépni

A hétfőn életbe lépő új szabályok alól tehát kivétel a Pfizer/BioNTech, a Moderna, a Janssen, az AstraZeneca, valamint a kínai fejlesztésű Sinovac és Sinopharm oltóanyagok – írja az Euronews.

Ez is érdekelhet

Rusvai Miklós: “El kell gondolkodni a negyedik oltás beadásán azoknak, akik még nem estek át a fertőzésen”

Egymillió ember oltottak be

Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke megosztotta, rengetegen várnak jelenleg is arra, hogy az USA-ba utazhassanak, az új szabály miatt azonban nagyon sokan kerülhetnek kellemetlen helyzetbe, hiszen Magyarországon is alkalmazzák az orosz vakcinát, és közel egymillió ember ezzel a vakcinával oltatta be magát.

A WHO nem adott engedélyt az orosz vakcinára

Az USA döntése érthető, hiszen az oroszok által kifejlesztett Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyagot először Oroszország engedélyezte a világon elsőként, 2020 augusztusában – nem sokkal később Magyarországon is megkapta az engedélyt – a WHO azonban még mindig nem adta rá áldását.

Csak jövőre engedélyezhetik

Az Európai Gyógyszerügynökség 2022 első negyedévében dönthet legkorábban az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina engedélyezéséről, mert a felülvizsgálathoz szükséges adatok egy része még hiányzik.

Magyarországon is gyártanak majd Szputyikot

Szijjártó Péter októberben jelentette be, hogy létrejött a politikai megállapodás arról, hogy Magyarország még idén megkapja az orosz Szputnyik koronavírus elleni vakcina gyártásához szükséges technológiát a jelenleg épülő Nemzeti Oltóanyaggyár számára.

Pozitív tapasztalatok

A külügyminiszter akkor azt mondta, hogy Magyarország pozitív tapasztalatokat szerzett az orosz oltóanyag alkalmazása terén, és a WHO eljárása során szívesen bocsátja rendelkezésre az erről szóló adatokat. November végére hívták össze a magyar-orosz gazdasági vegyes bizottságot, ahol pontosítják a Szputnyik magyarországi gyártásának részleteit is.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Szputyik vakcinaszállítmány – Forrás: MTI