Nem jár táppénz azoknak a nyaralóknak, akik sárga vagy vörös országból térnek vissza Magyarországra. Augusztus 1-től pedig a kötelező teszteket is önköltségi áron kell elvégeztetniük.

Július 15-től léptek életbe az új beutazási szabályok, azóta a koronavírus-járvány súlyossága szempontjából vörös, sárga és zöld kategóriába sorolták az államokat. Akik sárga, vagy piros országból jönnek haza, azokra karantén vár, és két hétnél hamarabb csak akkor szabadulhatnak, ha teszteltetik magukat, és kiderül, hogy nem kapták el a vírust. Erről a BudaPestkörnyeke.hu ebben a cikkében írt.

A tesztek költségét azonban két hétig az állam állta. Augusztus 1-jétől viszint már a hazatérő nyaralóknak kell fizetniük a szűréseket. A tesztek 31 ezer forintnál kezdődnek. De ha gyorsított eljárásban kéri valaki, akkor 45 ezer forintba került.

A hódmezővásárhelyi, illetve a makói kórházban közel 100 ezret is elkérnek egy szűrésért.

Nem jár táppénz a karanténra

A csütörtökön kihirdetett kormányrendelet szerint pedig péntektől táppénz sem fog járni azoknak, akik külföldi utazásukból hazatérve karanténba kell hogy vonuljanak.

A rendelet azt írja, az a biztosított, aki magánútlevéllel, valamint egyéb úti okmánnyal, nem hivatalos célú, kevésbé súlyos vagy súlyos fertőzöttségű országból Magyarország területére beutazik, és akire a beutazásakor hatósági házi karantént rendeltek el, nem minősül keresőképtelennek.

A Privátbankar.hu azt írja, a táppénz egyik feltétele az, hogy aki igénybe szeretné venni a juttatást, azt keresőképtelennek nyilvánítsák. Így feltételezhető, hogy az érintettek kénytelenek lesznek fizetés nélküli szabadságra menni, ha csak nem tudják távolról ellátni feladataikat.

Kiemelt kép: illusztráció – MTI