Méltatlan helyzet alakult ki az esztergomi robbantásban elhunyt rendőr temetése kapcsán: otthonában, Nyíregyházán nem engedélyezik, hogy a hősi halott kommandóst díszsírkertbe temessék. A család igazságtalannak tartja a döntést, és ügyvédjükön keresztül Orbán Viktorhoz fordultak.

Robbantás Esztergomban

Szeptember 20-án számolt be a BudaPestkörnyéke.hu arról, hogy robbanás történt Esztergomban, egy rendőr meghalt, többen megsérültek. Egy férfi egész nap robbantással fenyegetőzött a település külterületi részén, este pedig beváltotta az ígéretét. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Csapdát állított

A robbantónak rengeteg adóssága volt, csapdába csalta a rendőröket, mert bosszút akart állni rajtuk a kocsija lefoglalásáért. A tragédia ezután történt, egy TEK-es és maga a robbantó is meghalt.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Nem volt halálos áldozata a TEK-nek

A TEK-nél vagy annak elődeinél eddig legfeljebb arra volt példa, hogy megsérültek rendőrök egy-egy műveletben, de ez sem gyakran fordult elő. Az egyik ilyen, nyilvánosan is ismert eset még 2013-ban volt, amikor egy TEK-es hasba lőtte a kollégáját.

Hősi halottá nyilvánították az elhunyt rendőrt

A belügyminiszter, Pintér Sándor hősi halottá nyilvánította, valamint soron kívül rendőr főhadnaggyá nevezte ki Kónya Gábor Lajos rendőr törzszászlóst, a TEK néhai munkatársát, aki a zavart elméjű férfi által előidézett szándékos robbantás következtében halt meg.

Támogatják őket

Az elhunyt kommandós két pici – egy félévest és egy 3 és fél éves – gyermeket hagyott hátra. Munkatársai és barátai a sajnálatos esetet követően összefogtak, úgy próbálnak segíteni a családnak.

Nem „hőshöz méltó”

Most kiderült: A nyíregyházi TEK-es családja értetlenül áll az előtt, hogy a hősi halottá nyilvánított rendőr emléke iránt tanúsított bánásmód nem „hőshöz méltó”. Leginkább azt sérelmezik, hogy nem temethetik díszsírkertbe.

Akadékoskodik a polgármester

Ezt a család ügyvédje, dr. Helmeczy László mondta el a Blikknek. A család ugyanis azt szerette volna, ha az október 20-ára kitűzött katonai és vallási búcsúvételnek a Rózsakert díszsírhelyparcella adott volna otthont. Erre azonban – legalábbis a nyíregyházi polgármester szerint – nincs lehetőség.

Nincs hely (?)

A városvezető arra hivatkozott az ügyvéd szerint, hogy a helyi rendelet nem engedélyezi a díszsírhelybe való temetést. De egyébként sincs már elég hely számára. Az ügyvéd szerint egyik állítás sem felel meg a valóságnak.

Nem látják szívesen

Szerinte ugyanis a szabályzat valójában megengedi, hogy a város hősi halottját ebbe a parcellába temessék, ráadásul legalább több mint tíz hely áll még rendelkezésre. A család az ügyvéden keresztül azt üzente a polgármesternek: nem látják szívesen a temetésen.

Kiküldte levelét

Miután továbbra sincs megoldás az ügyben, az ügyvéd – a család kérésére – Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Pintér Sándor belügyminiszterhez fordult. Levelet írt nekik, és a TEK vezetőségének, azt remélve, hogy közbenjárásukkal végre megtalálhatják a megfelelő nyughelyet Kónya Gábor Lajos számára. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: