Őrsi Gergely és Soproni Tamás, a 2. és a 6. kerület polgármestere Facebook-on egy bejegyzésben jelentették be, hogy ebben az évben nem lesz díszkivilágítás az ő területükön, az erre szánt pénz inkább rászorulóknak adják.

Nehéz hónapok jönnek

A két polgármester közös közleményükben azt írják, hogy az elszálló infláció és a rezsiköltségek sokak életét fogják megnehezíteni a következő hónapokban. A kerületeik lakóiét és azokét egyaránt, akik nem élnek sem a 2., sem a 6. kerületben, de az itt lakókért dolgoznak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Közeledik a karácsony

A karácsonyhoz az otthon melege mellett hozzátartozik utcáink díszítése, a díszkivilágítás is – írják a bejegyzésben. Az Andrássy úton, a Teréz körúton és a Margit körúton, a VI. és a II. kerületben egyaránt. A két polgármester úgy gondolja, hogy sok mindenben egyetértenek. Hozzáteszik, hogy korábban hasonlóan gondolkodott ez a két kerület a karácsonyi díszkivilágításról és ez most sincs másképp.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ők is csatlakoznak a döntéshez

Őrsi Gergely és Soproni Tamás csatlakozik a főváros döntéséhez és idén nem lesznek karácsonyi fények a 2. és 6. kerületi közterületeken. Úgy vélik, hogy fontosabb az, hogy meglegyen az otthonok ünnepi fénye, mint az utcák pompája.

Alternatív megoldásokat keresnek

A közleményben azt is leírják, hogy alternatív megoldásokat fognak keresni az intézményeikkel és a lakókkal közösen, hogy kitalálják, mivel tehetik színesebbé és szebbé a közterületeket az adventi időszakban.

Rászorulókat segítenek

Úgy döntöttek, hogy 2. és a 6. kerületben a díszvilágításra szánt összegből a rászorulóknak nyújtott támogatásokat emelik, és egyszeri rezsitámogatást nyújtanak azoknak a munkatársaknak, akik nem vezető beosztásban dolgoznak, és jövedelmük alapján nehezebb helyzetbe kerülnek. A bejegyzésük végén azt írják: „Bölcsődei dajkák, utcaseprők, szociális gondozók és ápolók, orvosi asszisztensek. Legyen nekik szép az ünnep!”

A követők is megszavazták

Mint ahogy azt a BudaPestkörnyeke.hu hírportálon is megírtuk, szerdán szavazott a Fővárosi Önkormányzat arról az előterjesztésről, amely alapján idén nem építenek ki karácsonyi díszkivilágítást Budapesten. A főpolgármester korábban Facebookon kérdezte meg a követőit a témában, a szavazók 95 százaléka a karácsonyi fények ellen voksolt.

28 milliót spórolnak ezzel

Ha nem lesz karácsonyi díszvilágítás, azzal az előterjesztésben szereplő számítás szerint 28,38 millió forintot takarít meg a főváros, amit az első körben általános tartaléknak csoportosítanának át.

59 millióval számoltak

A költségvetésben eredetileg az szerepelt, hogy a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. bruttó 58,45 millió forintból építheti ki és működtetheti a fényeket – írja a 24.hu.

Leszerelés is drága

A feladat törlésével ugyanakkor a teljes összeget nem vonhatják el, mivel a kft. tulajdonát képező, díszítésre fel nem használt karácsonyi eszközök értékcsökkenésével, amortizációjával összefüggő költségigényt a cégnek meg kell téríteni, illetve a tavaly karácsonyi világítás leszereléséhez kapcsolódó költségeket már leszámlázták. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.