Elkezdődött a fűtési szezon és beüzemelték a régi, szén-monoxid mérgezést okozó kazánokat. Pécelen kedden éjszaka majdnem tragédia történt. Az volt a szerencséje a családnak, hogy felébredtek a fejfájásra. Kiderült, az egész ház telítődött mérgező szén-monoxiddal. Hogyan lehet az ilyen baj ellen védekezni? Elmondjuk!

Szerencsére felébredt az anyuka

Elviselhetetlen fejfájásra riadt álmából az a két gyermekes péceli édesanya, aki elsőként férjét ébresztette fel kedd hajnalban.

Ezt is olvasd el! Kizuhant a 9. emeletről és meghalt az egykori NB I-es focista

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Az apukának is nagyon fájt a feje

Amikor azonban a családfő is hasonló tüneteket produkált, már a 10 év körüli gyermekeket is felkeltették. Hamar kiderült, hogy az ő fejük is fáj, így a család a mentők segítségét kérte.

Ezt is érdemes elolvasni: Koronavírus: „Belső láz égetett, azt sem tudtam, merre van az előre” – Gömöri Zsolt, az Edda billentyűse döbbenetes dolgokat mesélt a kórházból

A mentősök telefonban mondták, mit csináljanak

Mentésirányító tanácsára azonnal szellőztetni kezdtek, amíg a riasztott mentőerők perceken belül helyszínre értek.

Nem volt bekapcsolva a szén-monoxid jelző

A lakásban ugyan volt szén-monoxid jelző készülék, de a hirtelen jött lehűlés miatt, az még nem volt beüzemelve.

Az egész házat ellepte a mérgező gáz

A mentősök az egész családot megvizsgálták és kiderült, a készülék már minden bizonnyal órák óta vísított volna, hiszen a mérgező széngáz hajnalra az egész lakást átjárta.

Kórházba vitték az egész családot

A mentők ellátásának köszönhetően a panaszok már a helyszínen jelentősen csökkentek és végül mindenkit stabil állapotban szállítottak kórházba.

Miért veszélyes a szén-monoxid?

Azért mert színtelen, szagtalan. Mivel nehezebb a levegőnél először a házak alsóbb részein gyűlik össze, majd terjed szét. A legtöbb szén-monoxid mérgezés éjszaka történik, mert nem veszik észre a gázt és örökre elalszanak a rossz kazán miatt.

Hogyan lehet ellene védekezni?

Akinek régi kazánja van vegyen egy néhány ezer forintért kapható szén-monoxid jelzőt. Ha a kazánházban bekapcsolva tartja időben jelez, ha baj van. A másik, de drágább lehetőség, hogy úgynevezett konvekciós kazánra kell cserélni a régit. Ezek biztonságosak, mert a gázláng nincs kapcsolatban az épület belső terével, az égéstermék, így a szén-monoxid sem tud az épületbe kerülni.

Kiemelt kép: Mentőautók Pécelen – Forrás: Facebook/OMSZ