V. János továbbra sem kért bocsánatot a 18 halálos áldozat szeretteitől. Az egyik hozzátartozó elképesztőnek tartja, hogy valakit, aki egy akkora hibát elkövetett, mint a buszsofőr, jogok garmadája illeti meg.

Így történt a tragédia

18-an vesztették életüket az öt évvel ezelőtt történt veronai buszbalesetben. Egy sítáborból hazafelé tartó autóbuszt V. János egy betonpillérnek kormányozta. Miután a becsapódás megtörtént, a jármű kigyulladt. A sofőrök a baleset előtt nem sokkal váltották egymást. A katasztrófát az okozhatta, hogy a vezető alvászavarban szenvedett, a busz pedig számos átalakítás következtében alkalmatlan volt a közlekedésre. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Így védekezett a buszsofőr

A buszsofőrt azzal vádolták, hogy elaludt a volán mögött, ez okozta a szerencsétlenséget. V. János viszont azt állította, hogy nem ő vezette a buszt a baleset pillanatában, hanem a váltótársa. Ő nem élte túl a tragikus ütközést. Szendrei Endre az unokahúgát vesztette el a balesetben. „A vétkes sofőrre nem tudunk úgy tekinteni, mint egy normális emberre. Hogy egy 18 halálos áldozatot követelő baleset okozója nem kér bocsánatot, az mindenképpen őt minősíti.” – mondta a nagybácsi.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Védik a jogszabályok

„Ez egy súlyos etikai kérdés, ennek pedig semmi köz nincs ahhoz, hogy az illető bűnös vagy sem. V. János nem tudta a feladatát teljesíteni, vagyis nem hozta haza a gyerekeket és kísérőiket Magyarországra” – fogalmazott a gyászoló hozzátartozó, aki elképesztőnek tartja, hogy valakit, aki egy akkora hibát elkövetett, mint V. János, jogok garmadája illet meg.

Nemsokára szabadulhat

„A sofőr első fokon az Olaszországban maximálisan kiszabható 18 éves ítéletet kapta, de mára eljutottunk odáig, hogy a kedvezményekkel akár négy év letöltése után szabaduljon. Hozzáteszem, az olasz törvények azt is megengedik, hogy egy elítélt félidőben kérheti, hogy a hátralevő részre házi őrizetbe helyezzék. Szerencse, hogy a magyar szabályozás ezt a lehetőséget nem ismeri” – idézte fel Szendrei Endre.

Nem tudják, milyen körülmények között él

A gyermekeiket és egyéb szeretteiket gyászoló hozzátartozók semmilyen információt nem kaptak arról, hogy a sofőr hogyan él a börtönben. „Az igazság az, hogy nem is nagyon vagyunk rá kíváncsiak. Csak felbosszantanánk magunkat, ha megtudnánk, hogy milyen kényelmes körülmények között tölti a mindennapjait” – írja a Ripost.

Eladta az ottani lakását

„Biztos forrásból a tudomásomra jutott, hogy V. János nevén Békéscsabán volt egy lakás, amit a baleset után eladott, de egy nyaralóról is hallottam. Utána az élettársa azóta vásárolt házában laktak együtt, ahol szeptemberben őrizetbe vették” – mondta korábban Szendrei Endre.

Kártérítést kell fizetnie

Bár a túlélőknek és a családtagoknak a biztosító már fizetett, V. János ellen meghozott olaszországi ítélet a börtönbüntetés mellett kártérítést is tartalmaz. Csakhogy az érintettek automatikusan nem juthatnak hozzá, polgári pert kell indítaniuk itthon, hogy behajthassák az olasz határozatban foglaltakat.

Mindent eladott a baleset után

Szendrei Endre azt mondja, hogy V. Jánosnak a magánvagyonából kellene kifizetnie a kártérítéseket. Csakhogy a jelek szerint megszabadult mindenétől. Ha nem lesz mit behajtani a sofőrön, a gyakorlat szerint megterhelhetik a jövőbeni járandóságait – tette hozzá.

„Engem nem a pénz érdekel”

„Azt szeretnénk, ha a bíróság elrendelné, hogy V. Jánosnak a tragédia bekövetkeztekori anyagi helyzetét vegyék alapul, és ez a tulajdonos céget is érintené, hiszen akkoriban rendkívül magas árbevétellel és gépjárműparkkal rendelkeztek. Néhány éve persze, tettek lépéseket, így mára már koránt sincs akkora vagyonuk. Engem nem a pénz érdekel, elsősorban az a célom, hogy precedenst teremtsünk, hogy láthassák az emberek, ha tragédia éri őket, nem csak arról szól a történet, hogy mennyire próbálják őket kisemmizni. Fontos, hogy ne játszhassák ki a vagyonukat a feltételezett elkövetők még az ítélet előtt, ne tudjanak kimenekülni anyagilag+ – mondta Szendrei Endre.

Százmillió forintot kéne fizetnie

A lap hozzáteszi, hogy amennyiben visszarendeznék V. Jánosnak a tragédia idején lévő vagyoni helyzetét, vélhetően még akkor sem tudná törleszteni a számlát. Ugyan az összeg minden személyre összegszerűen meg van állapítva, összességében a százmilliós tételt bőven elérheti.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: A veronai buszbaleset helyszínén készült felvétel – Forrás: Olasz katasztrófavédelem