Az eddiginél magasabb, 18 millió forintos bevételi értékhatárig alkalmazható a jövőben a kisadózó vállalkozók tételes adóját, vagyis a katát. Az alanyi adómentesség határa azonban maradt 12 millió. A módosításról 120 igen szavazattal, 57 nem ellenében és 1 tartózkodás mellett szavaztak a parlementben, kivételes eljárásban.

A minisztérium érvelése

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint az új szabályozásra azért van szükség, mert a beérkező adatok és a kamarai visszajelzések alapján egyes munkaadók katás jogviszonyba kényszerítették munkavállalóikat, ezzel az államkasszát, a munkavállalókat és a tisztességes adózókat is megkárosították.

Kedvezőbb helyzetről beszélnek

Az új kata megszünteti a visszaéléseket, emellett kedvezőbb feltételeket kínál a lakosságnak értékesítő legkisebb vállalkozóknak – közölték – érvelt a szaktárca.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Csak az, aki magánembernek dolgozik

Ezért a jövőben az adózási formát csak a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, termékeket értékesítő egyéni vállalkozók választhatják. Ez alól csak a taxis személyszállítást végzők képeznek kivételt.

A taxisok tiltakoznak

Bár kivételezetteknek tűnhetnek, a taxisok sem örülhetnek a hétfőn benyújtott kata-törvénynek. A még el nem fogadott jogszabály szerint ugyanis bár az értékhatár 12-ről 18 millióra emelkedne, de 12 millió felett már áfá-t kellene fizetni, így semmi értelme az egésznek – mondta Metál Zoltán, az Országos Taxiszövetség elnöke a Telexnek.

Így számoltunk e a demonstárciókról

Már az Erzsébet hídon is tüntetnek a KATA-szigorítás ellen, egész nap demonstrálnak Budapesten. Cikkünkben a politikai reakciók.

Másfél hónap van az átállásra

Az új kata szabályai szeptember 1-jétől lépnek hatályba, az új kata választásáról szóló nyilatkozatokat szeptember 25-éig nyújthatják be az adóhivatalhoz az érintettek.

Nem kíván élni

Akik nem kívánnak élni az új kata lehetőségével, választhatják az átalányadóra váltást is. Ezeknek a vállalkozóknak több idejük lesz az átállásra, ők október 31-ig jelenthetik be az átalányadó választását.

50 ezer és kész

A tételes adó mértéke továbbra is havi 50 ezer forint, megszűnik azonban az a lehetőség, hogy 75 ezer forint befizetésével az ellátási alap is emelkedik. Az adózási formát a jövőben csak egyéni vállalkozók választhatják.

Az MTI nem számolt be a tüntetésekről

Miközben a képviselők vitáztak a parlamentben a fővárosban spontán demomstárciók voltak. Ezekről a BudaPestkörnyéke is beszámolt, az állami televízió és a távirati iroda nem. A rendőrség csupán demonstrcióként jelölte meg a közlekdési fennakadásokat. Frissítés! Az állami hírügynökség 16 óra után kezdett fotókat közölni a délelőtti demonstárciókról.

BudaPestkörnyéke.hu

Címlapkép: BPK.