A KATA-törvény módosítása ellen tüntetnek már az Erzsébet hídon is. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a parlamentnél és a Margit hídon voltak demonstárciók az adótörvény tervezett szigorítása miatt.

Terjed a demonstárció

A résztvevők a két szélső sáv kivételével elfoglalták a hidat – jelentette a helyszínről a 444.hu. Egy ellenzéki politikus, Jámbor András szerint biciklisfutárok lezárták az Erzsébet híd belső sávját is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fotó a hídról

Jámbor András Facebook oldala.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Élőben itt nézheted

A Kossuth téren kezdődött

Eredetileg néhány száz ember érkezett a helyszínre még reggel, ám aztán a tömeg nagyjából ezer fősre duzzadt, akik elindultak a Margit híd felé, azzal a feltett szándékkal, hogy elfoglalják azt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ellenzéki politikiusok

A demontstrálók között több ellenzéki politikus is ott volt. A tüntetők miután elindultak a Margit híd irányába, az élre a Momentum politikusai álltak, valamint a DK-s Arató Gergely. Az autós forgalom úgy tudni a környéken megbénult – írtuk délelőtt.

A kivételezett taxisok is elégedetlenek

Bár kivételezetteknek tűnhetnek, a taxisok sem örülhetnek a hétfőn benyújtott kata-törvénynek. A még el nem fogadott jogszabály szerint ugyanis bár az értékhatár 12-ről 18 millióra emelkedne, de 12 millió felett már áfá-t kellene fizetni, így semmi értelme az egésznek – mondta Metál Zoltán, az Országos Taxiszövetség elnöke a Telexnek.

Parragh Lászlót támadják

A Demokratikus Koalíció arra szólította fel Parragh Lászlót, hogy mondjon le a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöki posztjáról. A párt részéről Kálmán Olga úgy fogalmazott: a “brutális orbáni megszorítócsomag” részeként a Fidesz gyakorlatilag tönkretette a katás adózást.

Megszigorítás

Ezek után az a minimum, hogy legalább a “megszorítás értelmi szerzője” ne maradjon a helyén – tette hozzá az ellenzéki politikus, aki azt állította, hogy Parragh László évek óta a megszorításokat és az adóemeléseket képviseli.

A törvénymódosítás lényege

A legfontosabb módosítás, hogy a taxisokat leszámítva a katásoknak ezentúl csak magánszemélyektől származhatna bevétele. A bt-k pedig nem lehetnek katás vállalkozások. Mindez már szeptember 1-től életbe lépne.

2 millióval kevesebb

A kormányzati körökből azt hallani, hogy az átalányadózásra térhetnének át a katás kisvállalkozók. Egy főállású katás esetében, évi 12 millió forintos bevétel esetében, ez 2,3 millió forintos veszteséget jelentene.

A Fidesz támogatja

Illés Boglárka, a Fidesz vezérszónoka a parlamentben elmondta: a beérkező adatok és a kamarai visszajelzések alapján egyes munkaadók katás jogviszonyba kényszerítették munkavállalóikat, ezzel az államkasszát, a munkavállalókat és a tisztességes adózókat is megkárosíthatták. Szerinte az új kata megszünteti ezeket a visszaéléseket.

Csődbe mennek

Orosz Anna, a Momentum vezérszónoka felszólította a kormányt, hogy hagyják békén a kisvállalkozókat. Szerinte a Fidesz egyetlen nap alatt 400 ezer kisvállalkozót tesz tönkre, ráadásul a nyári szabadságok idején, majd arról beszélt, hogy a lépés a feketegazdaságot erősíti.

Frissítés!

A gyűlés résztvevői 2022. július 12-én 14 óra 40 perckor elhagyták az Erzsébet hidat, ahol 12 órától a belső forgalmi sávokat foglalták el. Addig rendőri irányítás mellett haladt a forgalom. Rendőri intézkedésre nem került sor – közölte a rendőrség. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Több cikket is írtunk a témában, ezeket alább éred el:

Kiemelt kép: Tüntetés a Margit hídnál