Amint azt a BudapestKörnyéke.hu hírportál is megírta a kormány tegnap jelentette be a kisadózó vállalkozók tételes adójáról (KATA) szóló törvénymódosítást, amit ma, kivételes eljárásban már el is fogadhat az Országgyűlés. Az új tervezet sokaknál kiverte a biztosítékot, hiszen több százezer katás vállalkozó kerülhet nagy bajba a módosítások miatt. A kormány terve ellen spontán tüntetés szerveződött. Sokan a Kossuth térre majd a Margit hídhoz vonultak kedd délelőtt, ezzel lebénult a főváros egy részének a közlekedése.

Szép kis tömeg gyűlt össze

A demonstráción ügyvédek, ételfutárok, gyógypedagógiai asszisztensek és még sokan mások is jelen vannak, ők azok, akik tiltakoznak a kormány terve ellen, sokaknak a megélhetése függ a katás adózási lehetőségtől. A tüntetők 11 órakor elfoglalták a Margit hidat, a helyszínen több momentumos politikus is megjelent, beszédet mondtak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Rendőrök a helyszínen

Nagyjából 25 rendőr érkezett a helyszínre, valamint a parlamenti őrök is a szokottnál nagyobb létszámban jelentek meg a Parlament Kossuth tér felőli részén. A tömeg békés ugyan, de néhány percenként azt skandálják: “Ne szavazd meg!” ezen túlmenően többször elhangzott az is, hogy “Gyertek ki!” és “Mocskos Fidesz”. Ide kapcsolódik: Több százezren kerülhetnek nagyon nagy bajba: tüntetést is szerveznek, de már ma elfogadhatják az új KATA-rendszert

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Tüntetés a Margit hídnál

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Ezren lehetnek

Eredetileg néhány száz ember érkezett a helyszínre, ám aztán a tömeg nagyjából ezer fősre duzzadt, akik aztán elindultak a Margit híd felé, azzal a feltett szándékkal, hogy elfoglalják azt.

Ellenzéki politikiusok

A demontstrálók között több ellenzéki politikus is ott van. A tüntetők miután elindultak a Margit híd irányába, az élre a Momentum politikusai álltak, valamint a DK-s Arató Gergely. Az autós forgalom megbénult a környéken, egy darabig a villamosok sem jártak.

Tüntetők a Parlament előtt

Fotó: Momentum Mozgalom, Facebook

Áll a forgalom

A tömeg 11 óra magasságában ért fel a hídra, a forgalom leállt, egyre több lett a rendőr. A villamosról leszállították az utasokat, a tömeg pedig Buda felé vette az irányt.

A BKK közlése

A BKK azt írta, hogy a 4-es és a 6-os villamos a Margit híd, budai hídfő és az Oktogon között nem közlekedik, helyettük az 1-es és az 2-es metrót ajánlják. A 9-es autóbusz terelve, az Árpád hídon keresztül közlekedik, nem érinti a Flórián tér és a Nyugati pályaudvar közötti megállókat. A 26-os, a 91-es, a 191-es és a 291-es autóbusz a Nyugati pályaudvar és a Margit híd, budai hídfő között nem jár – tették hozzá.

A Margit hídon vonul a tömeg:

Fotó: DK, Facebook

A futárok nagyon dühösek

A Margit hídon a politikusoktól a vezetést az ételfutárok vették át, ők dudálnak és tüzelik a tömeget, mondhatni ők a legdühösebbek. A tömeg egyébként kettészakadt, a hídon megálltak. Rendőri közbeavatkozás egyelőre nem történt.

Demonstráció a Margit hídon

Fotó: BPK

A Momentum kiáll a katások mellett

“A Momentum parlamenti frakciója és több más politikusunk is részt vesz a ma délelőtti tüntetésen. A Fidesz a magyar kisvállalkozókat ellehetetleníti a kata eltörlésével, míg a globális minimumadó megvétózásával a multik adóelkerülését tartja fent. Ez a Fidesz politikája, közben minket neveznek hazaárulóknak…El a kezekkel a KATA-tól!” – írta délelőtti posztjában a Momentum Mozgalom.

Momentumos politikusok a Margit hídon

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

A kormány lemondását követelik

Momentumosok beszélnek, azt kérik, hogy fél 2-ig mindenki maradjon a hídon, akkor kezdődik a kata szavazás a parlamentben. A tüntetők Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnökének és a kormány lemondását követelik.

A rendőrök felszólítják a résztvevőket, hogy menjenek fel a járdára

A rendőrök hangosbemondókon tájékoztatják a gyűlés résztvevőit, hogy szabálysértést valósítanak meg azzal, hogy a Margit híd úttestjén és a villamossíneken tartózkodnak, és felszólítják őket, hogy menjenek fel a járdára, mert magatartásukkal másokat akadályoznak a szabad mozgásukban.

Tüntetés az Erzsébet hídon

A Margit hidat spontán foglalták el a tüntetők, viszont az Erzsébet hídnál bejelentették a demonstrációt. Eredetileg csak délután egyig, de meghosszabbították a bejelentésüket délután kettőig. A rendőrség oldalán azt írják: “Gyűlés résztvevői foglalnak el irányonként egy-egy forgalmi sávot az Erzsébet hídon. A belső sávot foglalják el mindkét irányban egy gyűlés résztvevői az Erzsébet hídon 2022. július 12-én 12 órától. A forgalom rendőri irányítás mellett a szabad sávokon halad.”

Egy embert előállítottak

Garázdaság miatt előállítanak a rendőrök egy férfit a Margit hídi tüntetésről, mert leköpött egy járőrautót – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság kedden a police.hu oldalon.

Eleredt az eső

A BudaPestkörnyéke.hu helyszíni tudósítójának közlése szerint eleredt az eső, de a tömeg nem mozdult. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem zuhog, egyelőre csak szemerkél:

Fotó: BPK

Több cikket is írtunk a témában, ezeket alább éred el:

Kiemelt kép: Helyszíni felvétel – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu