Budapest környékének hét nagyvárosában: Érden, Budaörsön, Szentendrén, Vácon, Dunakeszin, Gödöllőn és Szigetszentmiklóson újrázni tudtak a polgármesterek. A top három győztes Buadaörs, Érd, Dunakeszi polgármestere, őket 60 százalék feletti arányban választották meg ismét a település vezetőjének. A nagy győztesek közül csak egy indult Fidesz színekben, a többiek vagy az ellenzéki pártok, vagy egy helyi civil szervezet jelöltjei voltak. Nézzünk körbe az agglomeráció nagyvárosaiban, kinek mi volt a sikerreceptje!

Top 1 polgármester: Wittinghoff Tamás, Budaörs

Az agglomerációs nagyvárosok versenyét Budaörs nyerte, ahol 1991 óta Wittinghoff Tamás a polgármester. A választást 67 százalékos, elsöprő többséggel nyerte. A 15 fős képviselőtestületben 11 képviselővel biztos többsége lesz. Nagy riválisa, a fideszes Czuczor Gergely ismét felsült, hiszen csak 26 százalékot sikerült összehoznia. Czuczor úrnak ennél nagyobb problémái is vannak, erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Az utolsó bástya

Wittinghoff Tamás 66 évesen sem akar nyugdíjba menni. Azt mondják róla, addig lesz polgármester, ameddig akar. A budaörsiek nagyon hálásak neki, hogy létrehozta és profin menedzseli Magyarország leggazdagabb települését. Azt mondják, ami nincs Budaörsön, az nincs is. Ebben nagy érdeme van Wittinghoffnak, aki egyáltalán nem tagadja, hogy a magyar liberális politika utolsó bástyájaként tekint magára és a városára.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Top 2 polgármester: Csőzik László, Érd

Érden Csőzik László 61 százalékot ért el, ráadásul a 18 fős képviselőtestületben 13 képviselője lesz, tehát kényelmes többséggel vezetheti a várost. Csőzik a legutóbbi választáson az ellenzéki összefogás színeiben győzte le a fideszes polgármestert. Eleinte hatalmas csatákat vívott az elődjével, aztán lecsillapodtak a kedélyek és Csőzik nyugodt városvezetésbe kezdett. Kiváló médiát épített fel és rástartolt azokra az ügyekre, amelyek nagyon foglalkoztatják az érdieket. Ilyen például a pocsék úthálózat fejlesztése. 

Győzelmi fröccs

Csőzik László menet közben stratégiát váltott, felmérte, hogy a széttöredezett ellenzékkel nem érdemes bajlódni ezért gründolt magának egy szervezetet, ahol összegyűjtötte a szövetségeseit, ez lett a Szövetség Érdért. A recept működött. Kiütéses győzelmet aratott a fideszes induló, Kardosné Gyúrkó Katalinnal szemben, aki Csőzik szavazatainak csak a felét tudta hozni. Csőzik fideszes ellenfele mindent megtett, hogy sikertelen legyen, ugyanis a köztársasági elnök, Novák Katalin bukását okozó kegyelmi ügy idején, nyíltan kiállt Novák mellett, ráadásul akkor, amikor már a Fidesz is kihátrált mögüle. Ez a stratégiai hiba is kellett ahhoz, hogy Csőzik László igazán kényelmesen hátradőlhessen most Érd-ófalui kertjében és győzelmi fröccsöt szürcsölgessen.

Top 3 polgármester: Dióssi Csaba, Dunakeszi

Az agglomeráció másik felén, Dunakeszin Dióssi Csaba hozta a papírformát. 60 százalékos aránnyal megnyerte a választást. Megsemmisítő csapást mért a DK vezette ellenzéki csapatra, akik Dióssi szavazatainak a felét sem tudták elérni. A büszkén fideszes polgármesternek nagyon kényelmes élete lesz, hiszen a 15 fős testületből 10 képviselő biztosan az ő embere. 

Fideszes kapcsolatrendszer

Dióssi Csaba sikerének titka csak részben a Fidesz. Ügyes, tapasztalt településvezető, aki azonnal rámozdul az eseményekre. Ütőképes médiát és háttércsapatot épített ki, maximálisan kiszolgálja a választói igényeket: ingyenes rendezvények, új iskolák, jól szervezett város. Ahogy korábban portálunknak elmondta: Dunakeszi olyan település, ahol jó élni. Dióssi jelentős fideszes hátszéllel tud dolgozni, de ezt miért róná fel neki bárki, hiszen egy településvezetőnek az a dolga, hogy a maximumot hozza ki a kapcsolatrendszeréből. Ezt a stratégiát láthatóan meghálálták a Dunakeszin élők.

Top 4 polgármester: Gémesi György, Gödöllő

Az agglomeráció hét nagyvárosa közül a negyedik legjobb eredményt Gödöllőn Gémesi György érte el 55 százalékkal. Neki is kényelmes többsége lesz, hiszen 14 helyből 11 embere ül majd a testületben. Gémesi a nagyvárosi polgármesterek doaenje, 1990 óta polgármestere a városnak, köztiszteletben álló személy, akinek 68 évesen volt bátorsága, ereje ismét ringbe szállni és újra nagyot nyert.

Szegényebb lenne nélküle Gödöllő

Gémesivel szemben nem indított a Fidesz egyértelmű jelöltet, mégis 15 százalékot rávert a második helyzetre. Gémesinek könnyű dolga volt 2019-hez képest, amikor a Fidesz mindenképpen ki akarta őt piszkálni a polgármesteri székből. Idén nem nyomultak rá, vélhetően rádöbbentek, hogy amíg Gémesi polgármester akar lenni, az is lesz. Gémesi profi politikus, őszinte videói és közvetlen stílusa nélkül szegényebb lenne Gödöllő.

Top 5 polgármester: Fülöp Zsolt, Szentendre

Az agglomerációs nagyvárosok listájának ötödik helyezettje Szentendre újrázó polgármestere, Fülöp Zsolt, aki 50 százalékkal nyert. Neki is kényelmes többsége lesz, hiszen 15 helyből 9 képviselő fog a keze alá dolgozni. Fülöp Zsolt a 2019-es választáson cserélte le a fideszes polgármestert. Azóta láthatóan megkedvelték a helyiek, hiszen senki sem tudta legyőzni.

Nyugodt erő

Fülöp Zsolt a klasszikus szakértő polgármester. Nem akar minden nap a Facebookon nyomulni, de ott van mindig a fontos helyszíneken és a fontos témákban kikerülhetetlen Szentendrén. Sikerének kulcsa tehát a nyugodt erő, de azért az is segített neki, hogy a térség fideszes országgyűlési képviselője, a nemrég kormányszóvivő lett Vitályos Eszter semmit sem tudott, vagy akart elintézni Szentendrének, így sokan megharagudhattak rá, ezért sem szavaztak a fideszes jelöltre.

Top 6 polgármester: Matkovich Ilona, Vác

Az agglomerációs nagyvárosok sorrendjében Vác polgármestere, Matkovich Ilona a hatodik legnagyobb aránnyal győzött. Vácot is szerette volna visszavenni a Fidesz, de nem sikerült. Az újrázó polgármester csapata stabil a 15 fős képviselőtestületben, hiszen 9 képviselője lesz Matkovichnak, igaz az ő szövetsége egy 8 tagból álló ellenzéki vegyesfelvágott, így nem lesz könnyű rendet tartani, de ahogy az elmúlt öt évben sikerült neki, vélhetően ezzel továbbra sem lesz gondja. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Top 7. polgármester: Nagy János, Szigetszentmiklós

Budapest környékének hét nagyvárosi polgármestere közül a hetedik helyezett a Szigetszentmiklóson újrázó Nagy János. 37 százalékkel nyert, de a csapata nem ért el többséget a testületben, hiszen 15-ből mindössze 5 képviselője lesz, így neki mindenképpen együtt kell működnie vagy a kormánypártokkal, vagy az ellenzékkel. Mivel Szigetszentmiklós rekorder az agglomerációban abból a szempontból, hogy kilenc polgármester-jelölt indult, Nagy Jánosról és a miklósi választásról külön cikket is írtunk, ezt ide kattintva éred el.

Itt a 7 agglomerációs nagyváros sorrendje a polgármester megválasztásának arányában

  1. Wittinghoff Tamás, Budaörs, 67%-al nyert, többséget szerzett a testületben, 15 helyből 11 képviselővel.
  2. Csőzik László, Érd, 61%-al nyert, többséget szerzett a testületben, 18 helyből 13 képviselővel.
  3. Dióssi Csaba, Dunakeszi, 60%-al nyert, többséget szerzett a testületben, 15 helyből 10 képviselővel.
  4. Gémesi György, Gödöllő, 55%-al nyert, többséget szerzett a testületben, 14 helyből 11 képviselővel.
  5. Fülöp Zsolt, Szentendre, 50%-al nyert, többséget szerzett a testületben, 15 helyből 9 képviselővel.
  6. Matkovich Ilona, Vác 44%-al nyert, többséget szerzett a testületben, 15 helyből 9 képviselővel.
  7. Nagy János, Szigetszentmiklós, 37%-al nyert, nem szerzett többséget a testületben, 15 helyből 5 képviselője lesz.

Kiemelt kép: A cikkben szereplő hat nagyvárosi polgármester, balról jobbra: Nagy János, Matkovich Ilona, Wittinghoff Tamás, Csőzik László, Dióssi Csaba, Fülöp Zsolt, Gémesi György – A kép illusztráció, Adobe IA mesterséges intelligencia felhasználásával készült.