A szennyvízvizsgálatok elemzése alapján enyhén növekszik a SARS-CoV-2 vírus örökítőanyagának mennyisége Budapesten a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint.

Ahogy azt az elsők között megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon egy-két héttel előbb megjósolható a koronavírus-járvány második hulláma a hazai szennyvízből.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közleménye szerint a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését, azaz ennyi idő kell, hogy igazoltan növekedjen az esetszám.

A hatóság hangsúlyozza, hogy a szennyvízvizsgálatok által előrejelzett közösségi terjedés felgyorsulása megelőzhető a továbbra is érvényben lévő járványügyi szabályok betartásával. A Nemzeti Népegészségügyi Központ május óta végez szennyvízvizsgálatokat az új koronavírus örökítőanyagának kimutatására.

A vizsgálatok Budapesten kezdődtek, jelenleg heti mintavétel történik a Budapestet ellátó három szennyvíztelepen, a megyeszékhelyeken és néhány vidéki városban. A többi mintavételi helyszínen egyelőre még alacsony szinten stagnál az örökítőanyag mennyisége a szennyvízben, de Budapesten és Debrecenben egyre aggasztóbb a helyzet – írja az Index.

A vírus örökítőanyagát nemcsak a tünetekkel rendelkező, hanem a tünetmentes fertőzöttek, illetve az újonnan fertőződött, tüneteket még nem mutató betegek is ürítik. A szennyvízben észlelhető vírus örökítőanyag-mennyisége az adott szennyvíztisztító telep által ellátott lakosság fertőzöttségével van összefüggésben.

Az elmúlt időszakban több olyan családi és közösségi halmozódás, helyi koronavírus-járvány is kialakult, amelyek a jelenleg is érvényben lévő járványügyi szabályok betartásával megelőzhető lett volna.

Nagyon fontos elkerülni az új koronavírus-gócpontok kialakulását, amit az emberek felelősségteljes magatartása jelentős részben megakadályozhat. A járvány első hullámának sikeres kezelése miatt nem magas a magyarországi megbetegedések száma, de az is egyértelmű, hogy a vírus jelen van az országban.

Egy-egy fertőzött személy miatt kialakult lokalizált járványgócból tovább terjedhet a fertőzés, és közösségi területi járványok alakulhatnak ki.

A legfontosabb, hogy csak a magukat egészségesnek tartó, tüneteket nem mutató egyének álljanak munkába, menjenek közösségbe, különösen tekintettel az egészségügyi, szociális és oktatási intézmények dolgozóira.

Mindenkit megkérnek, hogy kerüljék a zsúfolt helyeket, helyzeteket, különösen a zárt térben szervezett rendezvényeket.

Továbbra is szükséges a higiénés szabályok betartása, az arc érintésének elkerülése, az alapos szappanos kézmosás vagy alkoholos kézfertőtlenítés, a köhögési etikett betartása, a felületek rendszeres alapos fertőtlenítése és a szellőztetés, amellyel a jelenlegi alacsony járványügyi kockázat hatékonyan tovább csökkenthető.

Kiemelt kép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd