Aláírták a BKK állami támogatásáról szóló szerződését, így az állam még idén átutalja a 12 milliárd forintos normatívát. Palkovics László miniszter és Karácsony Gergely főpolgármester tárgyalása alig pár percig tartott a minisztériumban. Karácsony Gergely percekkel korábban arról beszélt, hogy Tarlós István epét hányt volna, ha egy minisztériumba kell mennie.

Azt írták alá, amit eddig is

Ahogy nem sokkal ezelőtt az elsők között megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, Karácsony Gergely ma reggel Palkovics László minisztériumában kezdte a napot. Aláírták a BKK 12 milliárdos állami normatíváját biztosító 12 szerződést. „Tárgyalás nem volt, ugyanazt a papírt írtuk alá, mint tavaly, tavalyelőtt és 2015 óta minden évben” – mondta a tárgyalás utáni sajtótájékoztatón Karácsony. Az összeg sajnos egyre kisebb és a dátum mindig más – tette hozzá a főpolgármester. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hosszas huzavona

Karácsony Gergely közösségi oldalán az alábbi jelent meg, nem sokkal a sajtótájékoztató után: “Közös ellenzéki akció és hetekig tartó üzengetés kellett ahhoz, hogy a kormány végre betartsa a saját törvényét, vagyis éves szinten 7 százalékkal járuljon hozzá a fővárosi közösségi közlekedés finanszírozásához. Ez ma megtörtént, hosszas huzavona és kormányzati csúsztatások után elém került az a 12 milliárd forintról szóló szerződés, ami biztosítja az állami támogatást Budapestnek. Eddig minden évben erről menetrendszerűen és csupán szakértői szinten zajlott az egyeztetés, de most azt is politikai szintre emelte a kormány, hogy működhet-e a közösségi közlekedés Budapesten.”

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Nyomásgyakorlás

A főpolgármester nem érti, miért kellett nyomást gyakorolni a minisztériumra, hogy ezt a pénzt kifizessék, de végül aláírták a szerződést. „A mai nap leállítjuk azokat a hangos bemondásokat a BKK járatain, amelyekben felhívtuk a figyelmet, hogy az állami normatíva nem érkezett meg. Továbbra is stabilan működik a fővárosi tömegközlekedés” – mondta Karácsony a Telex tudósítása szerint.

12 milliárd

A főpolgármester itt is elmondta, hogy ez a 12 milliárd forint a teljes budapesti közösségi közlekedés hét százalékát biztosítja. Ez nagyjából annyi, ami a jegybevételek áfatartalma.

Hitelből él a BKK

A főpolgármester azt is el mondta, jelenleg a folyószámla-hiteléből él a BKK, viszont ha december végéig megérkezik a pénz, akkor adósság nélkül zárja az évet a közlekedési vállalat.

Elszámolási vita

A megbeszélésen érintőlegesen szóba került az agglomerációs közlekedés finanszírozásáról szóló szerződés is, Karácsony szerint ebben még elszámolási vita van a felek között. Egy fél mondat erejéig a budai fonódó villamos engedélyezési eljárásáról is beszélt a miniszterrel.

Metróval érkezett a főpolgármester

Karácsony Gergely hétfő reggel metróval érkezett a Kossuth térre, ott várt rá Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője. Innen együtt sétáltak át a Innovációs és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épületéhez, amit élőben közvetítettek a főpolgármester Facebook-oldalán

Öcsike gyere a pénzedért

„Olyan nincs, hogy valaki, akit senki sem választott meg, ír nekem egy emailt vasárnap délután, hogy öcsike, akkor reggel nyolckor gyere a pénzedért. Tarlós István nagyon adott az ilyenekre, ő például sosem ment tárgyalni miniszterekhez. Biztos, hogy most epét hányna, nyilvánosan küldené el a francba Palkovics miniszterurat. Én csak finoman jelzem, hogy ez szerintem nem elegáns.” – mondta Karácsony.

Palkovics korán kezdett

Palkovics László ma hajnalban még a Szeged-Hódmezővásárhelyi tram-train átadásán járt, ahol nem a környékről, hanem Budapestről volt szó. Lázár János kormánybiztos azt mondta, hogy Budapest hagyjon levegőt az országnak. Szerinte a fővárosi városirányítás semmi másról nem szól, mint hogy ami forrást beszednek az adókból, azt fel is élik.

Az M3-as metrót többen használják, mint a teljes MÁV-ot az országban

Karácsony Gergely közösségi oldalán arról is írnak, hogy: “Budapesten a közösségi közlekedés szolgáltatási színvonalának megőrzése nemzeti érdek. Munkatársaink a BKK-nál és a BKV-nél egy átlagos napon 4,2 millió utazást tesznek lehetővé a közel 3000 km hosszú útvonalhálózaton: a budapesti M3-as metrót például többen használják, mint a MÁV egész vonathálózatát.” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely sajtótájékoztatót tart a minisztériumban – Forrás: Facebook/Karácsony Gergely