Amint arról beszámoltunk, óriási a felháborodás az Magyar Állami Operaházban, miután Ókovács Szilveszter utasításba adta, hogy iktassanak be egy félórás szünetet a 70 perces Carmina Burana előadás közbe. A főigazgató azzal indokolta a döntést, hogy a büfé bevétele miatt van szükség a szünetre. Most kiderült, miért olyan fontos a büfé bevétele az intézménynek.

Felmondott a karmester

Ókovács Szilveszter döntése miatt a darab karmestere és rendezője felmondott. Bogányi Tibor szerint vele senki nem egyeztett a szünetről. A Carmina Burana öt éve fut sikerrel az opera műsorán, azóta dirigálta Bogányi Tibor karmester, rendező, a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatával kitüntetett művész. Ókovács Szilveszter döntésén Miklósa Erika is felháborodott. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Miklósa Erika is kiakadt

A világhírű operaénekesnő azt mondta: „Végtelenül elszomorít a döntés, hogy a 70 perces Carmina Burana öt éve futó – sikeres, teltházas – előadását »kettévágják« egy szünettel a Magyar Állami Operaházban egy főigazgatói utasításra. Az nem szakmai indok, hogy a büfé bevételét növelni kell a szünetben. Nem a büfének van Operaháza”– mondta az Indexnek nyilatkozva Mikósa Erika.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Méltatlan

A Kossuth-díjas operaénekes szerint „ez méltatlan az alkotókkal, a közönséggel, méltatlan a Carmina Burana szellemiségével szemben. Bogányi Tibor karmestert-rendezőt tisztelem, fantasztikus előadást képzelt el, hozott létre, és tisztelem a döntését, hogy ilyen körülmények között nem vesz részt a produkcióban. Bízom benne, hogy a főigazgató visszavonja ezt az utasítását.

Az opera működteti a büfét

Ókovács Szilveszter, a Blikknek azt írta, hogy „a nézőtéri cateringszolgáltatás hónapok óta az opera saját kezelésében működik, bevételéből és az előadások, rendezvények értékesítéséből a dolgozók számára bérkiegészítést fizetünk, amelyre az utóbbi évek erős inflációs nyomása miatt fokozottan szükség van”.

Volt egyeztetés?

„Az állítással ellentétben volt egyeztetés a karmester és az opera vezetése között. Az intézmény kifejezett kérését saját előadásával kapcsolatban két igazgató is tolmácsolta a karmesternek, aki a végrehajtást megtagadta, és egy 22.00-kor kézhez vett levélben lemondta a másnapi 11-es előadást” – írta a Magyar Állami Operaház főigazgatója Bogdányi Tibor állítására reagálva.

Beperlik Bogdányi Tibort

„A Magyar Állami Operaház elítéli Bogányi Tibor vendégkarmester súlyosan szerződésszegő magatartását, és érdekeinek védelme miatt a szükséges jogi lépeseket megteszi. Ugyanakkor az intézmény biztosítja arról nézőit, hogy az előadások megtartása egyetlen pillanatig sem forgott veszélyben, az opera saját karmestere, Erdélyi Dániel a művet avatottan, feltűnő sikerrel tolmácsolta vasárnap délelőtt, és így fog tenni a következő előadásokon is” – írta Ókovács Szilveszter.

Nem olcsó az opera

A Magyar Állami Operaházba a legolcsóbb belépő egyébként 18 975 forint, a drágább helyekért pedig ennek közel a dupláját, 34 700 forintot kell fizetni. A Carmina Burana előadás sikerét tükrözi, hogy a március 9-i és az április 16-i előadásra is elkelt már minden jegy. Bogányi posztja alatt az is szóba kerül, hogy egy kétszemélyes program esetében taxival együtt 80-90 ezer forintot is kifizet erre az előadásra két fő, nem beszélve arról, hogy az Opera gyönyörű büféje sem épp a legolcsóbb kategória. Az étel-, illetve az itallap tanúsága szerint egy eszpresszó több mint ezer forint, a forró csoki kétezer, egy Ischler 1280-ba kerül, egy Cézár saláta közel 3500, csirkepaprikást pedig több mint 5500 forintért falatozhatunk a büfében. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Ez is érdekelhet

Sztrájkolnak az Operaház dolgozói, mert szeretnének annyit keresni, mint az Aldi és a Lidl pénztárosai

Kiemelt kép: