Koncepcióváltásra hivatkozva azonnali hatállyal felmondta Kesselyák Gergely határozatlan idejű első karmesteri szerződését Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház régi-új főigazgatója. Minderre egy június 7-i elbeszélgetésen került sor. Kesselyák Gergely pályázott az Operaház főigazgatói posztjára: a szakmai bizottság egyhangú szavazattal őt javasolta a dalszínház élére, Csák János kulturális és innovációs miniszter azonban Ókovács Szilvesztert hagyta meg a pozíciójában.

Második pályázat

A BudaPestkörnyéke.hu számolt be arról, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói pozíciójára az első, eredménytelennek nyilvánított pályázat után másodszor is kiírta a pályázatot a Kulturális és Innovációs Minisztérium. A megismételt pályázatra tizenegyen jelentkeztek, köztük volt Kesselyák Gergely, az Operaház első karmestere is. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ókovács dicsérete

„Ókovács Szilveszternek hatalmas érdemei vannak, azt is megkockáztatom, hogy zenetörténelmi érdemei. Megszületett a keze alatt a rendszerváltás az Operaházban, ami – a szimfonikus zenekarokhoz és a legtöbb színházhoz képest – jó sokat késett. Többen nekifutottak, rettenetesen nehéz volt a szocializmus után az új működésre átállni, beletellett húsz évbe. Ez Szilveszternek sikerült. De utána csak vártunk, és nem kezdődött el az a szakmai építkezés, ami lehetett volna – nyilatkozta akkor az Indexnek Kesselyák.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Kesselyákot támogatta a bíráló bizottság

A pályázatokat elbíráló szakmai bizottság a lap információink szerint egyhangúlag, maximális szavazattal Kesselyák Gergelyt találta a legalkalmasabbnak a pozícióra, és az ajánlást ismertette Csák János kulturális és innovációs miniszterrel.

Ókovács lett a befutó

Ezek után a tárcavezető a Facebookon jelentette be, hogy Ókovács Szilveszter marad az Operaház főigazgatója. A bizottsági ajánlást a minisztérium nem hozta nyilvánosságra, ahogy azt sem, hogy ha javaslatukkal ellentétes döntés született, akkor azt mivel indokolják.

Gratulált a vesztes

Kesselyák Gergely akkor ezt írta ki a Facebook-oldalára: „Ókovács Szilveszter marad az Operaház főigazgatója! Gratulálok Szilveszternek! Köszönöm a szakmai bizottság egyértelmű támogatását. Köszönöm a pályázaton indulókollégáimnak az inspiráló versenyt, bízom benne, ezután is mind, közösen szolgáljuk a magyar operakultúrát.”

„Nincs senki kitiltva”

A bejelentést követően Ókovács Szilveszter azt mondta: „mindenkivel lesz közös munka, nincs senki kitiltva az Operaházból”. Ehhez képest, operaházi körökből származó információink szerint Ókovács Szilveszter behívatta Kesselyák Gergelyt, és június 7-én azonnali hatállyal felmondta a határozatlan idejű első karmesteri szerződését.

Zenei koncepcióváltás

A források szerint a főigazgató arra hivatkozott, hogy mivel Kocsár Balázs fő-zeneigazgató szerződése hamarosan lejár – ő is szerepelt Kesselyák pályázatában –, zenei koncepcióváltásra kerül sor, amelyben Kesselyák előadásainak száma olyan mértékben lecsökken, hogy nem indokolt számára az alkalmazotti státusz.

Maradt némi közös munka

A nemrégiben meghirdetett évadban Kesselyák Gergely nevével 31 előadás szerepel, ebből maradt meg olyan minimális előadásszám, amire valóban azt lehet mondani, hogy van közös munka, és Kesselyák nincs kitiltva a házból.

Új ciklus, új karmester

„Kesselyák Gergely 2016 februárjától működött az OPERA első karmestereként, az utolsó 50 esztendő leghosszabb első karmesteri periódusát vitte. Akkor pályázat nélkül kértem fel a tisztségre, most, hét és fél évvel később, egy új ciklus kezdetén ugyanígy kérek fel másik karmestert. Ezt a bizottsági meghallgatáson is elmondtam, 2023. áprilisában, tizenegy tanúm van rá, és akkor még senki sem tudhatta az eredményt” – fogalmazott Ókovács Szilveszter a Mandiner hasábjain. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Ókovács Szilveszter. Fotó: Youtube.