Május 13-tól újraindulnak az elektív (halasztható) beavatkozások és a rehabilitációs ellátások a megfelelő egészségügyi óvintézkedések betartásával – jelentette be pénteken Kásler Miklós. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyúttal azt is közölte, hogy aki nem oltatja be magát, annak saját magának kell vennie PCR-tesztet és gyorstesztet.

Kell a védettségi igazolvány

Az is kiderült, hogy a betegek felvételének az az egyik felvétele, hogy a betegek érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkezzenek vagy a tervezett beavatkozást megelőző 48 órán belüli negatív PCR-teszteredménnyel és a műtét napján végzett negatív antigéngyorsteszttel. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez van, ha megvan a kártya

Mint kiderült, ha a páciensnek megvan a védettségi igazolványa, akkor nem szükséges tesztet végeztetnie – erősítette meg az Emmi.

Saját zsebből kell fizetni

A Telex kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma a szabályozás részleteiről azt mondta, hogy azoknak, akik nem oltatják be magukat, saját költségre kérhetnek PCR-tesztet és gyorstesztet.

Ezt mondta Gulyás

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, hogy 4,5 millió oltottnál újraindítják az elektív műtéteket, 5 milliónál pedig a rehabilitációt, utóbbival egyszerre tervezték feloldani a látogatási tilalmat is – erről azonban Kásler bejegyzésében nem volt szó.

Már a fiatalok is foglalhatnak időpontot

Mint megírtuk, a 16–18 éves regisztráltak számára hétfőn, kedden és szerdán nyílik meg az időpontfoglalás lehetősége a koronavírus elleni oltásra, csütörtöktől pedig már el is kezdik őket oltani. A fiatalok a Pfizer vakcináját kapják.

Szülői engedéllyel mehetnek

A fiataloknál fontos, hogy csak a szülői hozzájárulási engedéllyel kaphatják meg a tinédzserek az oltásukat. E nélkül a dokumentum nélkül nem tudják beoltani őket.

197 ezren vannak

A 16–18 évesek korosztályába 197 ezren tartoznak, péntekig pedig 60 ezren regisztráltak a vakcinára.

Három oltóanyagra is lehet regisztrálni

A regsztráltak egyébként már három oltás közül is választhatnak az online időpontfoglaló rendszerben, így már lehet jelentkezni a Sinopharm, a Szputnyik V és az AstraZeneca vakcinájára is.

Nyáron majd lehet utazni

Gulyás a csütörtöki kormányinfón azt is elárulta, hogy nyáron majd lehet utazni, de a szolgáltatásokat biztos csak vakcinaigazolvánnyal lehet igénybe venni. Elmondta azt is, hogy a jövő héten 130-140 ezer Pfizer-vakcina és 30-40 ezer Moderna-oltóanyag fog Magyarországra érkezni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Koronavírus-vakcina – Forrás: MTI/Komka Péter