Már decemberben több lesz a minimálbér, a mai bejelentés szerint 15 százalékos emelés jön. A szakszervezetek, a munkáltatók és a kormány közti háromoldalú bérmegállapodás várhatóan csak november második felében lesz véglegesítve, de a legfontosabb pontokról már megegyeztek a felek.

15 százalékos növekedés

Még idén 15%-kal emelkedik a minimálbér – jelentette be a Facebookon Hollik István, a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója. Ezzel megerősítette Czomba Sándor államtitkár szavait, aki a napokban arról beszélt, hogy a 100 ezer forintos bérkompenzáció helyett, amelyet a kormány nem fogadott el, előrehozzák a minimálbér emelését. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Előrehozták

Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a napokban beszélt arról, hogy egy javaslat szerint előrehoznák december elsejére a két bérelem, az emelt minimálbér és a garantált bérminimum kifizetését. A minimálbér-emelés mértékével kapcsolatban Czomba akkor úgy vélekedett, mindhárom fél el tudja fogadni a 15 százalékos emelést.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Várnak az adatokra

A 10 százalékos garantált bérminimum-emelés kapcsán ugyanakkor voltak még viták, a munkaadók ennél kevesebbet adnának. A szakemberek szerint a vállalkozói oldal még a harmadik negyedéves GDP-adatokra vár, amelyeket november közepén tesz közzé a Központi Statisztikai Hivatal.

Már megegyeztek

A szakszervezetek, a munkáltatók és a kormány közti háromoldalú bérmegállapodás várhatóan csak november második felében lesz véglegesítve, de a legfontosabb pontokról már megegyeztek a felek.

232 ezerről 266 800 forintra nő

A minimálbér 15 százalékkal nő: bruttó 232 000 forintról 266 800 forintra emelkedik. A kedvezmények nélkül számolt nettó összege 154 300 forintról 177 500 forintra nő. A garantált bérminimum 10 százalékkal emelkedik, összege bruttó 296 400 forintról 326 040 forintra, nettó 197 100 forintról 216 800 forintra nő.

Januárban kapják kézhez

Az emelt fizetést 2024 januárjában kapják kézhez a dolgozók, összege pedig több mint 40 ezer forinttal haladja meg az egy évvel korábbi összeget. A Magyar Nemzeti Bank 2024-re 4-6 százalék közötti inflációra számít, így a 15 és 10 százalékos emelés az előrejelzések szerint meghaladja a fogyasztói árak emelkedésének mértékét, így nő a vásárlóerő.

Érdekes számok

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy a szűkös megélhetéshez havi nettó 250 ezer forintra, az átlagos életvitelhez havi nettó 400 ezer forintra, a gondtalan élethez már nettó 600 ezer forintra van szüksége a magyaroknak. Ez derült ki az Egyensúly Intézet szeptemberi közvélemény-kutatásából.

Minden második embernek kevés a jövedelme

A kutatás adatai szerint a válaszadók négy százalékának nincs jövedelme, 46 százalékuknak pedig nettó negyedmillió forint alatti jövedelme van havonta. Ez azt jelenti, hogy minden második válaszadó nem tudja előteremteni egyedül a szűkös megélhetéshez szükséges összeget. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció