A Generali felmérése szerint a magyar lakosság közel fele semennyit sem tud félretenni a havi fizetéséből. Az emberek havonta átlagosan 30 ezer forintot tudnak megtakarítani, ugyanakkor 40 százalékuk még mindig nem tud kisebb összeget sem félretenni. A kutatás a hazai 18-65 éves lakosságot szondázta.

Borúlátó magyarok

Egy friss felmérés szerint évek óta igen pesszimista a magyar lakosság. Honfitársaink nem számítanak biztos megélhetésre, a jövőt pedig borúsan látják. A Generali Biztosító reprezentatív kutatása most azt mutatta, hogy a megkérdezettek 40 százaléka nem tud továbbra sem félretenni a havi fizetéséből, az átlag is csupán 30 000 forintot tud megtakarítani. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kicsi javulás

Ezzel szemben minimálisan nőtt azok aránya, akik 150 000 forintnál is nagyobb plusz havi összeggel gazdálkodhatnak, de ők még mindig a válaszadók csupán 5 százalékát teszik ki.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Nem remélnek javulást

A kutatás szerint a válaszadók többsége nem remél javulást a nyugdíjasok életszínvonalánál. A megkérdezettek 22 százaléka véli úgy, hogy 20-30 év elteltével valamelyest romlanak majd az idősek kilátásai, 35 százalékuk szerint viszont sokkal rosszabb lesz a helyzet. 30 százalékuk szerint nem lesz változás a jelenlegi állapothoz képest, és mindössze 13% gondolja úgy, hogy kedvezőbbek lesznek a körülmények a jövőben.

Kevés megtakarítás, rossz kedv

Az is jellemző a felmérés szerint, hogy minél kevesebbet tud valaki jelenleg megtakarítani, annál pesszimistább a jövőbeli boldogulásával kapcsolatban.

Nem túl jó kilátások

Mint kiderült, a válaszadók közel harmada (26%) gondolja, hogy az aktív korúak is sokkal rosszabbul fognak élni a következő évtizedekben, és mindössze 5% véli úgy, hogy sokkal jobban, mint most.

Negatív gondolatok

A felmérés eredményei alapján a magyarok több mint fele pesszimistán gondolkodik az állami ellátórendszerről: arra számítanak, hogy öregkorukra már nem kapnak elegendő anyagi támogatást a központi költségvetésből. A válaszadók 55 százaléka még mindig úgy gondolja, hogy az állami nyugdíjrendszer össze fog dőlni. Ezért sem meglepő, hogy hasonlóan magas arányban vannak azok (48%), akik számításaik szerint idős korukban is dolgozni fognak, hogy biztosíthassák a megélhetésüket.

Érdemes időben elkezdeni

Arra is kitérnek, hogy már a 30-as évek elején vagy akár pályakezdőként érdemes elkezdeni a tudatos öngondoskodást, és hosszú távú megoldásokban gondolkodni. A hazai lakosság ideálisan havi 82 000 forintnyi nyugdíjcélú megtakarítással érezné úgy, hogy megfelelő életszínvonalat tud magának teremteni a nyugdíjas évekre.

Havi 250 ezer

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy a szűkös megélhetéshez havi nettó 250 ezer forintra, az átlagos életvitelhez havi nettó 400 ezer forintra, a gondtalan élethez már nettó 600 ezer forintra van szüksége a magyaroknak. Ez derült ki az Egyensúly Intézet szeptemberi közvélemény-kutatásából. Elgondolkodtató adat, hogy a válaszadók 87 százalékának jövedelme nem éri el az átlagosnak ítélt anyagi feltételekhez szükséges szintet.

Minden második embernek kevés a jövedelme

A kutatás adatai szerint a válaszadók négy százalékának nincs jövedelme, 46 százalékuknak pedig nettó negyedmillió forint alatti jövedelme van havonta. Ez azt jelenti, hogy minden második válaszadó nem tudja előteremteni egyedül a szűkös megélhetéshez szükséges összeget. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció