Sztrájkot jelentett be a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet december 10-11-re a bértárgyalások felgyorsítása érdekében. A Volánbusz indokolatlannak tartja a kétnapos munkabeszüntetést.

Kétnapos sztrájk jön

A szakszervezet a pénteki egyeztető tárgyaláson jelentette be, hogy kétnapos, az egész munkavállalói állományt érintő munkabeszüntetést szervez annak érdekében, hogy a Volánbusznál felgyorsuljanak a 2024-re szóló bértárgyalások. A sztrájkot azért helyezték kilátásba, mert a Volánbusz a SZAKSZ 25 százalékos bérfejlesztési igényére, a tulajdonos felhatalmazásának hiányában pénteken nem tudott a munkavállalói oldalnak ajánlatot tenni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kaptak ígéretet

Ugyanakkor a Volánbusz és a MÁV Zrt. képviseletét ellátó felső vezetők ígéretet tettek, mindent elkövetnek azért, hogy 2024. január 20-ig megállapodjanak, és a bérfejlesztés végrehajtása 2024. január 1. napjával megtörténjen.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Január végéig tárgyalnának

A Volánbusz Zrt. szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint a társaságnak felelős munkáltatóként szándékában és érdekében áll megállapodást kötni a jövő évi bérfejlesztésről. Elkötelezettek abban, hogy legkésőbb 2024. január 20-ával lezárják a jövő évi bértárgyalásokat, és megkössék a bérmegállapodást az arra jogosult érdekvédelmi szervezetekkel.

Lesz még egyeztetés

A SZAKSZ a honlapján tájékoztatott arról, hogy a Volánbusz és a SZAKSZ képviselői megállapodtak, miszerint a sztrájk előtti egyeztető tárgyalásokat november 27-én az elégséges szolgáltatás biztosítása témakörében folytatják.

Így nézne ki a sztrájk menetrendje

A SZAKSZ azt is közölte, hogy míg az autóbusz-vezetők mindkét napon részt vesznek a sztrájkban, addig a karbantartó munkások december 11-én szüntethetik be a munkát, az első műszak 8-11 óra, a második műszak 14-17 óra között. A szellemi munkakörben dolgozók ugyanezen a napon 8-12 óra között csatlakozhatnak a sztrájkfelhívásához – ismertette a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet.

Sokat emeltek idén

Ahogy írtunk róla, a Volánbusz idén júniusban – a januári bérfejlesztésen felül – további bérintézkedéseket hajtott végre a kiemelt területeken (a kollektív szerződés módosításának köszönhetően), ennek keretében 2023. június 1-jével jelentősen megemelte az éjszakai pótlékot is.

Keresik az új sofőröket

„Folyamatos az utánpótlásképzés, ezt a célt szolgálják azok a – jelenleg is zajló – tanfolyamok is, melyek a D kategóriás autóbusz-vezetői jogosítvány megszerzését teszik lehetővé a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők számára. A B kategóriás oktatáson felül C kategóriával rendelkezők számára is indítunk tanfolyamot.” – írta a Volánbusz kommunikációs osztálya.

Ezek a fő juttatások

„Társaságunk nagy hangsúlyt fektet a munkaerő megtartására, ezt szolgálják a nálunk elérhető, széles körű, alapbéren felüli juttatások is. Ilyen egyebek mellett az alanyi jogú SZÉP-kártya-juttatás (2023-ban nettó 120.000 Ft került kifizetésre), a lojalitás juttatás (2023-ban a bérmegállapodásban rögzítettek szerint bruttó 350.000 Ft), az üzemanyag-megtakarítás térítése és a vállalati elismerési rendszerünk.”

Ingyenes utazás

„Kiemelkedő juttatásunk, hogy munkavállalóink és családtagjaik díjmentesen utazhatnak a Volánbusz járatain, továbbá munkatársaink ingyenesen utazhatnak a MÁV-START és a GYSEV járatain is. Ezeken felül társaságunk – alapítványán keresztül – az egyedi élethelyzetekben is igyekszik támogatni munkavállalóit” – írta a Volánbusz Zrt.

Nagy baj a személyzethiány

A BudaPestkörnyéke.hu július elején írt arról, hogy az ősztől már B kategóriás, vagyis személyautóra érvényes jogosítvánnyal is lehet valaki buszsofőr, tehát szerezhet D kategóriás jogosítványt. Korábban ehhez egy C kategóriás vezetői engedélyre is szükség volt. Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkár arra emlékeztetett, hogy a B kategóriás jogosítvánnyal eddig csak a C, azaz tehergépkocsi vezetésére jogosító engedély birtokában lehetett buszvezetői képzésre jelentkezni, ami időben és költségben is plusz terheket jelentett a foglalkoztatottak és a foglalkoztatók számára is. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció