A koronavírus-járvány év végéig akár húszmilliárd forintos bevételkiesést is okozhat a fővárosi közösségi közlekedésben. Emiatt a Főpolgármesteri Hivatal felülvizsgálta a költségeket.

A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatásából kiderült, az elmúlt nyolc hétben közel nyolcmilliárd forintos a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. bevételkiesése a 2019-es évhez hasonlítva. Ez az év végére akár húszmilliárd forintra is nőhet. 

A veszteség mértékét pontosan csak akkor tudják majd felmérni, ha visszaállt a teljes körű szolgáltatási szint, azaz amikor az utasok a korábbi mértékben vásárolnak jegyeket és bérleteket. A BKV-nál az utasszám csökkenésével párhuzamosan a bevétel is csökkent – írja a  Magyar Nemzet.

A városvezetés szerint emellett a turizmussal összefüggő termékek, így többek közt a napijegyek és repülőtéri vonaljegyek értékesítése is drasztikus mértékben csökkent. Ehhez adódik hozzá az is, hogy a járványhelyzet miatt jóval kevesebb bérletet értékesítettek.

A Főpolgármesteri Hivatal ezért minden olyan költségtételt, amely halasztható, leállított, a futó beszerzéseket pedig felülvizsgálta – írja a lap, hozzátéve, a tájékoztatásból az viszont nem derült ki, hogy pontosan milyen fejlesztések maradnak el vagy halasztódnak későbbi időpontra.

Arra a kérdésre, hogy a veszteségek miatt várható-e leépítés a BKK-nál vagy a BKV-nál a fővárosi vezetés egyelőre nem adott választ. A Magyar Nemzet viszont áprilisban megtudta, a BKK-nál listát készítenek a cég munkatársainak beosztásáról, életkoráról és az esetleges elbocsátás esetén fizetendő végkielégítések mértékéről.

Kirúgták a BKK vezérét

Nemrég Karácsony Gergely felmentette Varga Ivettet, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatóját, utódja a társaság jelenlegi vezérigazgató-helyettese lett. A főpolgármester döntését azzal indokolta, hogy a vezérigazgató asszony a cégvezetői feladatait nem tudta olyan hatékonysággal ellátni, mint amelyet a járványveszély következményeinek enyhítése megkövetelt volna.

A BudaPestkörnyeke.hu ebben a cikkében írt részletesen Varga Ivett menesztéséről.  

Kiemelt kép: illusztráció