Nagyjából 100-150 ember gyűlt össze a budapesti szovjet emlékmű lábánál szombat délután, hogy Oroszországot éltesse az orosz-ukrán háború miatt. Volt ellentüntetés is, a fotók alapján ide többen mentek el, kiállva Ukrajna mellett.

Akiknek ez volt a szombati program

Putyin magyarországi hívei, magyar és orosz zászlókkal demonstrálva gyűltek össze a Szabadság téri szovjet emlékművél szombat délután. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Videó készült

A Telex videója szerint ők azt vallják, hogy elkerülhetetlen volt az Ukrajna elleni háború, úgy fogalmaztak: és mi is ugyanezt tettük volna, ha Székelyföldön a magyarokat kezdik “irtani” a románok. 

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Magyarokat emlegettek

A riportban beszéltek arról is, hogy az ukránok elnyomják a kárpátaljai magyarokat. Arra a kérdésre, hogy ezzel a háborúval jobb lesz-e ukrajnai honfitársainknak, nem érkezett érdemi válasz.

A szovjet emlékmű volt kedves nekik

Az Oroszország melletti szimpátiatüntetés résztvevői a belvárosi Szabadság téren. MTI/Balogh Zoltán

Az ukránok mellett tüntetők többen voltak

A demonstrálók egyébként viszonylag közel voltak egymáshoz, több tucat rendőr biztosította, nehogy találkozzanak. Ukrajna mellett kb. 500-an tüntettek, az oroszokat mintegy 200-an éltették.

Amikor majdnem találtoztak

A Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület és az Egység Ukrán Egyesület délután egy órakor érkezett a Deák térre, egy órával később, délután 2-kor pedig megkezdődött az Oroszország melletti szimpátiatüntetés a Szabadság téren. Délután fél három után a két, egymással alapvetően egyet nem érő tábor össze is ért, miután az ukránbarát tüntetők a Deák térről a Vértanúk terére vonultak.

Az a bizonyos Z betű

Az Ukrajna melletti tüntetésen jelenlévők transzparensekkel tiltakoztak Oroszország ellen, sokaknál ukrán zászló, Vlagyimir Putyin orosz elnököt Adolf Hitler náci diktátorhoz hasonlító tábla és az orosz háborús jelhez, a „Z” betűhöz hasonlító transzparens volt.

A Momentum matricázott

A Szabadság téren (orosz barát tüntetés) a Momentum Mozgalom politikusa, Tompos Márton és a Momentum aktivistái a Magyarországon terjedő orosz álhíreket cáfoló matricákat helyeztek el, ahogyan Facebook-oldalukon fogalmaztak, azért, hogy így tiltakozzanak a putyini propaganda ellen – foglalta össze az eseményeket az Index.

Ez is érdekelhet

Címlapfotó: MTI/Balogh Zoltán