A beruházásnak köszönhetően akadálymentesen, már az aluljáró használata nélkül is körbejárható a tér és a forgalmas közlekedési csomópont. A gyalogosok mellett a kerékpárral vagy rollerrel közlekedők is biztonságosan kelhetnek át ezentúl a Nagykörút, a Váci út és a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésén.

Felszíni gyalogos-összeköttetés

Nem egy gigaberuházás, de a mindennapi életet nagyban megkönnyítő fejlesztést hajtottak végre a Nyugati téren: közvetlen felszíni gyalogos-összeköttetést kapott a Váci út és a Bajcsy-Zsilinszky út, valamint a Teréz körút és a Szent István körút. A gyalogosátkelőkkel egyidőben kerékpáros-átvezetések is létesültek a Nyugati térnél. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Három zebra

Három helyen alakítottak ki jelzőlámpával védett gyalogátkelőhelyet, ezek: a Teréz körút és a Szent István körút között az északi és a déli oldalon, valamint a Váci út és a Bajcsy-Zsilinszky út között a Szent István körút felőli részen.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kényelmes és biztonságos átjárás

„Hosszú évtizedek után ezzel nemcsak a mozgásukban korlátozott, valamint vak és gyengénlátó közlekedők számára vált kényelmesen és biztonságosan átjárhatóvá a főváros egyik legforgalmasabb csomópontja, hanem az időseknek, a babakocsival és a kisgyermekkel közlekedőknek, valamint a bőrönddel utazóknak sem kell lépcsőzni azért, hogy átjussanak a kereszteződésen” – írta a fejlesztést bejelentő BKK.

Egybefüggő kerékpárhálózat

A gyalog közlekedők mellett a kerékpárral vagy rollerrel haladók is biztonságosan kelhetnek át ezentúl a Nagykörút, a Váci út és a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésén. Kialakították a korábban megépült védett kerékpársávok folytatását a csomóponton keresztül, így egybefüggő hálózat jött létre a környéken..

Fotó a kereszteződésről

Többen használják

A BKK rámutatott: a tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyalog közlekedők sokkal szívesebben veszik igénybe a felszínen található zebrákat, minthogy le-fel lépcsőzve aluljárón keresztül menjenek át a tér túloldalára. A tavalyi adatokhoz képest 20 százalékkal nőtt a reggeli csúcsórában a Blaha Lujza téri új gyalogátkelőhelyeket használók száma.

Újjáéledő sugárutak

Arról is beszámoltak, hogy az M3-as metróvonal felújításának befejezésével vette kezdetét az Újjáéledő sugárutak városfejlesztési koncepció megvalósítása. A felújított metró és az évek óta alacsonyabb gépjárműforgalom lehetőséget ad arra, hogy a belvárosi „autópályák” helyett újjáéledjenek az egykor szebb napokat látott sugárutak.

Megszakítás nélkül kerékpározni

„A feleslegessé váló buszsávok átalakításával az a cél, hogy újra élettel teljenek meg a fővárosi sugárutak és körutak, kisebb legyen a belváros zaj-, por- és forgalmi terhelése, növekedjen a gyalogos forgalom, illetve hogy biztonságosan és megszakítás nélkül lehessen kerékpározni a város észak-déli tengelyének számító Üllői úton és a Váci úton” – tették hozzá.

Fotó a kereszteződésről

Elkészült a kerékpársáv

Ahogy arról korábban a BudaPestkörnyéke.hu beszámolt, július közepére elkészült a kerékpársáv a Váci úton a Gogol utca és a Nyugati tér között, vadonatúj módszerrel védik a közlekedőket.

Kapcsolódó hálózatok

Új életre kelnek a metrópótlás idején használt buszsávok egyes szakaszai a fővárosban: folyamatos kerékpáros útvonal létesül a Váci út–Bajcsy-Zsilinszky út–Kiskörút–Üllői út mentén, ami kapcsolódik a már meglévő kerékpározható útvonalak hálózatához is.

Műanyag pollerek

A munkák első szakasza júliusra véget ért, elkészült a Gogol utca és a Nyugati tér közötti kerékpársáv, amelynek elválasztását az egyéb forgalmi sávoktól Budapesten először műanyag pollerek biztosítják. A kereszteződésekben piros burkolatfestés jelzi a kerékpározók elsőbbségét. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Képek: a BKK hivatalos Facebook-oldala