Budapest környékén sokfelé elterjedt jelenség, hogy az ingatlantulajdonosok nagyobb köveket, betontömböket raknak le a házuk elé, annak érdekében, hogy ne parkoljanak eléjük. Kérdés, mi történik akkor, amikor balesetet okoz egy ilyen kőtömb, pont úgy, mint legutóbb Szentendrén.

A te sikered, a mi sikerünk! Gyere hozzánk hirdetésszervezőnek és vidd el a parádés jutalékod! A részletekért kattints ide!

Az egyik szentendrei facebookos csoportban arról írt egy úr, hogy a HÉV megállónál le akart parkolni, hogy kiszállhasson az utasa. Az út mellett lehet parkolni, nem tiltja tábla. Sötét volt, a képen látható betontömböt nem vette észre és az széttörte az autója elejét. Mint írja: „Sötétben, fa takarásában nem láttam a kb 30 centi magas betontömböt. Nem táblával kellene tiltani a megállást? Vagy valami jól látható tiltással?” – kérdezi.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A Budapestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál utánajárt a jelenségnek, ugyanis az agglomerációban sokan védekeznek így a házuk elé  parkoló autósok ellen.

Az általunk megkérdezett jogi szakértő szerint a károsultnak mindenképpen érdemes bejelentést tennie a helyi önkormányzatnál, ugyanis ha a kőtömb nem magánterületen volt, akkor bizony valakinek fizetnie kell, hiszen ez a kőtömb nem egy természetesen a földből kiálló szikla, hanem azt valaki odarakta, így inkább érdemes azt építési törmeléknek tekinteni.

Amennyiben az önkormányzat tudott az ott elhelyezett hulladékról, mert bejelentették, akkor nekik kellett volna gondoskodni annak elszállításáról.

Az esetek többségében azonban az adott ingatlantulajdonos magánakciójáról van szó és az építési hulladéknak minősülő betontömbről nem tud az önkormányzat.

Kapcsolódó cikkek:

Ilyenkor bizonyos feltételekkel megállapítható annak az épület tulajdonosának a felelőssége, akinek a háza előtt pihen a betontömb. A járdát és a legtöbb településen a ház előtti vízelvezető árkot, vagy az útig terjedő füves közterültet is kötelessége a tulajdonosnak tisztán tartani. Ebben az esetben ez vélelmezhetően nem valósult meg.

A tulajdonos természetesen mondhatja azt, hogy ő nem tudott a betontömbről, mert éjszaka valaki odarakta. Ebben az esetben feljelentés lehet az ügyből és meg kell vizsgálni például a növénytakaró vastagságát a kőtömb alatt. Ha abból az derül ki, hogy nem az éjszaka leple alatt, pár órája került oda a kő, akkor feltételezhető, hogy a tulajdonosnak látnia kellett az építési törmeléknek minősülő betontömböt a ház előtt, vagyis jeleznie kellett volna az önkormányzatnak, vagy neki kellett volna elszállíttatnia.

Engedély nélkül semmi sem kerülhet közterületre

A szakértő szerint fontos tudni, hogy közterületre engedély nélkül semmilyen műtárgy, így egy betontömb sem helyezhető el. A gyakorlatban azonban az önkormányzatok nem foglalkoznak az ilyen parkolást nehezítő műtárgyakkal, különösen akkor nem, ha az természetes szikladarab, amelyet nehéz építési hulladéknak minősíteni.

Az esetek többségében ugyanis sokkal könnyebb az autós felelősségét vizsgálni: miért ment le az útról, és ha már így döntött miért nem figyelt eléggé.

A házak előtti kőtömbökről tehát mindenki tudja, hogy a parkoló autók elleni védekezésként kerültek oda, probléma esetén azonban nagyon nehezen bizonyítható a ház tulajdonosának felelőssége, ezért is ilyen népszerű megoldás sokfelé az agglomerációban.

Új HÉV, új híd a Dunán és egy elkerülő út – fontos dolgokat mondott Szentendre polgármestere

Fotók: Facebook