Noha a kormányszóvivő posztjából nem derül ki, de minden bizonnyal az egyre inkább fokozódó üzemanyag ellátási problémák miatt. Szakemberek szerint egy tarthatatlanabb a hatósági ár, miközben van olyan kút, ahol már csak egy liter ársapkás benzint lehet csak tankolni.

Már a kormányig ér a kritikus helyzet

Magyarország energiaszuverenitásának kérdései meghatározzák a magyar emberek mindennapjait nem csak a nehéz téli hónapokban, hanem a következő években egyaránt – közölte keddi Facebook-posztjában a kormányszóvivő. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Állítólag a magyar családok érdekeit nézik

Szentkirályi Alexandra hozzátette, a belföldi ellátás biztonsága és megfizethetősége továbbra is kulcskérdés, a magyar kormány pedig a magyar családok érdekeiért dolgozik minden fórumon. Éppen ezért ülésezik az Energia-veszélyhelyzeti Operatív törzs.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Egyre szaporodnak a gondok

Noha a posztból nem derül ki, de minden bizonnyal az országszerte tapasztalható üzemanyagellátási gondok kerülhetnek terítékre. A kis kutak ezen a héten sem kapnak üzemanyagot és már a nagyobb láncok is korlátozásokat vezetnek be

Kárt okoznak a korlátozások

„Azt gondolom, hogy a kormányzatnak is el kell döntenie, hogy árat szabályozunk vagy üzemanyaggal látjuk el a piacot. Én azt gondolom, hogy a korlátozások ma már nagyobb kárt okoznak, mint amit az árnövekedés okozott a múltban” – fogalmazott Grád Ott az ATV Híradóban.

Lépni kellene

Az energetikai szakértő úgy látja: a kormánynak valamit lépnie kell. „Hogyha nem változik semmi, akkor valójában az lesz, hogy a fogyasztás tovább fog emelkedni, és ezt a tendenciát már látjuk. Ugyanakkor nem lesz elég finomítói kapacitás, és ha bármi történne a Barátság kőolajvezetékkel, akkor már az alapanyag is hiányozni fog. Szerintem decemberben ezt át kell majd gondolni, hogy hogyan tovább” – mondta Balogh József.

Két feltétel van, hogy maradjon az ársapka

A Miniszterelnökség vasárnap úgy nyilatkozott az ATV-nek, hogy csak két feltétellel tudják fennartani a december 31-én lejáró benzinárstopot. Az egyik, hogy a százhalombattai finomítónak folyamatosan működnie kell. A másik feltétel az, hogy zavartalan legyen a kőolajszállítás Oroszországból.

Már a MOL saját kútjain is érződik a hiány

Fokozza a gondokat, hogy már a MOL egyes kútjain sem lehet korlátozások nélkül tankolni. További problémát jelent, hogy az import gyakorlatilag megszűnt, ami az ársapkával indokolható. A MOL-nak kellene az egész országot ellátnia üzemanyaggal. További problémát jelent, hogy a Dunai Finomító egy baleset következtében csak 60%-os kapacitással tud jelenleg dolgozni.

Egy sor benzinkútnak nem szállít üzemanyagot a MOL

A MOL már a múlt héten és ezen a héten sem szállít üzemanyagot azoknak a kis benzinkutaknak, akik felé nincs kiszolgálási kötelezettségük. Ez azokra a töltőállomásokra vonatkozik, amelyek a hatósági ár életbe lépését és az importkiesést követően kötöttek szerződést a vállalattal. A korlátozások a MOL szerint átmenetiek, azokat hetente felülvizsgálják

Minimális mennyiség

Van olyan benzinkút, ahol már csak egy litert lehet tankolni hatósági áron. Mint a Blikk cikkéből kiderül, a Komárom-Esztergom megyei Táton, ahol a benzinkúton igencsak meglepő felirat fogadja a tankolni vágyókat.

Piaci áron lehet bőségesen tankolni

„Kedves vásárlóink! Hatósági áron 480 forintos benzinből és gázolajból 1-1 litert tudunk vevőnként biztosítani az 1-es és 2-es kúton. Piaci áron a kiszolgálás zavartalan!” – áll a táblán. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)