A Független Benzinkutak Szövetsége számolt be arról, hogy milyen lépésre készül a nemzeti olajtársaság.

Levelet küldött a Mol a partnereinek

Az úgynevezett kis benzinkutak kellemetlen üzenetet kaptak a mai napon a Moltól. A levélben azt írják, hogy a november 28-ával kezdődő héttől semmilyen üzemanyagot nem kapnak a szóban forgó töltőállomások. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezzel indokolják a lépést

Az ország működése és energiabiztonsága miatt kell optimalizálnia a multinacionális olaj- és gázipari vállalatnak a stratégiáját, derül ki a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott sorokból. A levelet a Független Benzinkutak Szövetsége juttatta el hozzánk.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ezek is érdekelhetnek!

Megmagyarázzák, miért van erre szükség

A levél második feléből kiderül, hogy a Mol az egész régió ellátása kapcsán kiemelt stratégiai szereppel rendelkezik. Felelősek azért, hogy Magyarország minden területén legyen annyi üzemanyag, amivel működni tud tovább az ország. Most arra van szükség, hogy az országos ellátási szempontokat előtérbe helyezzék.

Átmeneti korlátozásokról van szó

Az írás szerint a korlátozás átmeneti. Egyelőre arról van szó, hogy a 48., azaz a soron következő héten nem tudnak dízelt és motorbenzint biztosítani a szóban forgó partnerek részére. A levél végén megértést kér a vállalat.

Bedőlhetnek a kis üzemanyagkutak

Ezen a héten már voltak korlátozó intézkedések a Mol részéről. A kisebb benzinkutak nem kaptak üzemanyagot, ami több száz töltőállomást érintett. Országszerte rengeteg kisebb-nagyobb településen volt olyan kút, amely nem tudta kiszolgálni az autósokat.

Mol-kutakon is volt probléma a héten

Szegeden két Mol-töltőállomáson is azzal kellett szembesülniük az autósoknak a héten, hogy nincs üzemanyag a töltőállomáson. Az egyik ilyen kút a Makkosházi körúton üzemel, a másik pedig a 47-es számú főúton a Jura Ipari Parknál. Minderről a szegeder számolt be még kedden.

Ez talán jó hírt jelenthet

A hatósági ár miatt import kőolajra nem igen lehet számítani. Jó hír viszont, hogy a Mol Vecsés határában komoly mennyiségű kőolajra bukkant. A vállalat még a nyáron kezdte meg a kutatófúrásokat a térségben.

Ennyi kőolajat tudnak majd kitermelni

Eleinte napi 600 hordónyi kőolajjal kalkulálnak. Később ezt a számot 700-1000 közé szeretnék felemelni. Ezzel 10 százalékkal növekszik a Mol Magyarország kőolajkitermelése.

Kevésbé lesz labilis a helyzet

Magyarország energiafüggősége komoly mértékben csökkenthető a feltárt kőolajmezőnek köszönhetően, mondta Hernádi Zsolt, a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság elnök-vezérigazgatója. Mivel a hazai készletek természetes módon folyamatosan kimerülnek, így jó, hogy sikerült gondoskodni az utánpótlásukról. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív