Ma lenne 76 éves Venczel Vera. A színésznő tavaly októberben halt meg, hamvait szeretett férje otthonában őrzi. A Vígszínház örökös tagjára ma emlékeznek meg kollégái.

75 évesen halt meg

Tavaly októberben, 75 éves korában hunyt el Venczel Vera. A Jászai Mari-díjas színésznő 50 évig a Vígszínház tagja volt. Számos filmben szerepelt, de talán a legemlékezetesebb alakítása az Egri csillagok Vicuskája. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem temették el

A Jászai Mari-díjas színésznőt, fél évvel halála után sem temették el. Hamvait férje, Czapp György őrzi közös otthonukban.Venczel Vera és Czapp György grafikus 49 évig voltak házasok A férje döntése volt, hogy egyelőre nem helyezték végső nyugalomra Venczel Vera hamvait, s így szerettei, kollégái sem tudtak még végső búcsút venni tőle. Halász Judit együtt kezdte a pályát Venczellel, hosszú évekig együtt játszottak, s közeli barátságot ápoltak egymással.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Csütörtökön megemlékeznek róla

„Verának nem volt temetése, legalábbis mi nem tudunk róla, hogy lett volna. Csütörtökön, a születésnapján a Vígszínházban, ahol örökös tag volt, tartunk egy zártkörű megemlékezést, mi így veszünk tőle búcsút, azért tartjuk ezt az eseményt” – mondta a Blikknek Halász Judit.

Több kemoterápián van túl

„Évek óta nyirokmirigy-daganattal küzdök, túl vagyok kemoterápián, különböző kezeléseken. A mögöttem hagyott időszak, a folyamatos ­stressz aligha tett jót az állapotomnak. Hogy Vera nélkül valóban életnek nevezhetem-e, ami rám vár, azt magam sem tudom…” – mondta az özvegy Venczel Vera halála után.

Tüdőbetegséggel küzdött

Kovács István színész jó barátságot ápolt Venczel Verával. A színésznő halála után azt mondta, hogy Vera súlyos tüdőbetegséggel küzdött, de senkinek nem beszélt arról, hogy pontosan mi a baja.

Vera utolsó napjai

Halála előtt két héttel hazaengedték a kórházból, utolsó napjaiban férje ápolta, ő fogta a kezét, amikor a színésznő elment. A tragédia után azt mondta, hogy az utolsó napokban Vera csak testben volt jelen.

Ma lenne 76 éves

Venczel Vera ma lenne 76 éves, ebből az alkalomból emlékeznek kollégái a Vígszínházban. A színésznőt az intézmény saját halottjának tekinti.

Életrajza

Venczel Vera 1946. március 10-én született Budapesten.  A Színház- és Filmművészeti Főiskolára elsőre felvették, osztályfőnöke Pártos Géza volt, aki szerette volna, ha növendéke majd a Madách Színházhoz szerződik, azonban Várkonyi Zoltán – aki már a felvételin felfigyelt a tehetséges fiatal lányra – másodév végén szerepet ajánlott neki a Vígszínházban.

Pályája

Ettől kezdve már nemcsak az Ódry Színpadon, hanem a Vígszínházban is megmutatta tehetségét kisebb-nagyobb szerepekben, aztán 1967-ben, 21 éves főiskolásként főszerepet játszott Tordy Géza, Tomanek Nándor és Tahi Tóth László partnereként Weingarten A nyár című darabjában a Pesti Színházban, és ekkor végérvényesen beírta magát a nagy színésznők sorába: „Venczel Vera valóban felfedezés… valami belsőséges, áttetsző tisztaságról, a tehetség naiv sugárzásáról van szó nála. … bárcsak megőrizné ezt a sugárzást, tehetségének ezt a szerénységét a rázuhant siker súlya alatt is” – írták róla a bemutató kapcsán.

Fiatalon kezdett el filmezni

Csillogó tehetségének köszönhetően fiatalon felfigyelt rá a film és a televízió is, és egymás után kapta a szerepeket. A Kárpáthy Zoltán, az Egy szerelem három éjszakája, a Tanulmány a nőkről és az Egri csillagok – mind a főiskolás évei alatt készültek, vagyis alig több mint húsz évesen Venczel Vera már országosan ismert és szeretett sztár volt, de őt nem rontotta el a reflektorfény: tényleg megőrizte szerénységét a rázuhant siker súlya alatt. 

Vígszínházhoz került

A diploma megszerzése után, 1968-ban Várkonyi Zoltán azonnal leszerződtette a Vígszínházhoz, ahol nagy szerepek sora várt rá: a Ványa bácsiban ő volt Szonya, a Mesél a bécsi erdőben Marianne és a Bernarda Alba házában Adele. Eljátszotta a Viszontlátásra, drága című Tersánszky-adaptáció főszerepét, és Horvai István Platonov rendezésében Greskovát. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Vencel Vera – Forrás: vencezelvera.hu