Hosszas vita után, egy kiegészítést beépítve fogadta el a változtatási tilalmat érintő módosítást a közgyűlés Érden. „Vannak ilyen kegyelmi pillanatok, mint ez a mostani is, amikor a képviselő-testület döntése azonnal és közvetlenül érinti a családokat” – fogalmazott Csőzik László polgármester a javaslat vitájában a közgyűlés pénteki, rendkívüli ülésén.

Építkezhetnek a családok

A pénteki, többórás vita után egyhangúlag fogadta el a testület a javaslatot, ami lehetővé teszi, hogy a családok a 2023. július 15-én életbe lépett változtatási tilalom ideje alatt is építkezhessenek. Ez azért nagyon fontos, mert a kormány friss döntése alapján a városokban élők már csak idén élhetnek a családi otthonteremtési kedvezménnyel. A módosítás értelmében a változtatási tilalommal kapcsolatos rendelet hatálya nem terjed ki azon tevékenységek esetére, melyek után az építési telken kizárólag és legfeljebb egyetlen új lakóegység marad vagy alakul ki.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Társasházi lakásokra nem vonatkozik

A könnyítés arra az esetre vonatkozik, amikor egy érdi család szeretne építkezni, bővíteni a birtokában lévő telken. Társasházi lakásokra a könnyítés nem vonatkozik, a tilalom ideje alatt továbbra sem kezdhet senki új társasház építésébe Érden – mutatott rá az erdmost.hu.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nem szűnnek meg egy csapásra

Fontos, hogy a július 15-e előtt megkezdett építkezéseket sem érinti a változtatási tilalom, így az építkezések nem szűnnek meg egy csapásra.

Ez az oka

A változtatási tilalom elrendelése azt a célt szolgálta, hogy az új, szigorú Helyi Építési Szabályzat megalkotásáig, illetve elfogadásáig – ami pár hónapot vesz még igénybe – megállítsák a parttalan társasházépítéseket, ugyanis a város nem bír már el ilyen ütemű lakosságnövekedést. 

Infrastruktúrát kellene fejleszteni

Azt, hogy Érd megtelt, az infrastruktúra pedig nem elégséges ennyi ember kiszolgálására, a korábbi polgármester, T. Mészáros András sem vitatta, ugyanakkor szerinte a változtatási tilalom nem alkalmas a probléma orvoslására, mivel az infrastruktúrát kellene fejleszteni. Ez egyébként a jelenlegi városvezetés célja is, csak a források hiányoznak hozzá.

55-60 ezer embert bír el

„Amíg Érd infrastruktúrája nem tud felzárkózni a 75-80 ezer körüli lélekszámhoz, le kell lassítani a bevándorlást, mert, ha többen leszünk, az az életminőség rovására megy majd” – hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve: Érd infrastruktúrája 55-60 ezer emberre van kalibrálva, a város nem tud kiszolgálni több lakost.

Humánusabb jogszabályt!

Csőzik László a lap kérdésére elmondta: a változtatási tilalmat érintő jogi szabályozás nagyon rossz, és már kezdeményezte a főispánnál, hogy tegyen lépéseket annak érdekében, hogy a jogszabály humánusabb legyen, azaz szabhassák meg az önkormányzatok, hogy kire vonatkozzon a tilalom. Mint mondta, Tarnai Richárd vállalta, hogy eljár az illetékes minisztériumnál a változtatás érdekében. Hogy Érd most mégis szűkített a változtatási tilalomban érintettek körén, annak köszönhető, hogy kiderült: volt már erre precedens, minden következmény nélkül. Nagytarcsa 2022 elején megtette, és most követi Érd is.

Radikális lépés

Amint a közelmúltban a BudaPestkörnyéke.hu írt róla: Érden is régóta komoly problémát okoz az esztelen társasházépítési hullám. Ennek az a lényege, hogy az építési vállalkozók egy családi háznak való telken 5-6, de sokszor 10 lakásos házrészeket alakítanak ki. Gyakran még a lakók sincsenek tisztában azzal, hogy a lakásuk nem önálló ingatlan, hanem jogilag csupán egy házrész.

Kongatja a vészharangot

Csőzik László, Érd ellenzéki polgármestere régóta kongatja a vészharangot. Minden létező fórumot látványosan felhasznál, hogy meggyőze a döntéshozókat arról, hogy vissza kell adni a településeknek az építéshatósági jogköröket, hogy mindenhol helyben dönthessenek arról, melyik építkezés kell, melyik nem. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Érd városa. Fotó: Facebook