Megérkezett a Lánchíd ideiglenes forgalomba helyezési engedélye, így péntektől a BKK járatai, a taxik, a motorosok és a kerékárosok már újra igénybe is vehetik Budapest legrégibb hídját.

Jól sikerült a próbaterhelés

A BudaPestkörnyéke.hu írt a novemberi próbaterhelésről, ami a projekt egyik fontos állomása volt. A szakemberek 24, egyenként 20 tonnás teherautót vettek igénybe a mérésekhez. Nemcsak a híd saját frekvenciáját mérték, hanem a nyúlásmérő bélyegek segítségével azt is figyelték, milyen alakváltozások következnek be a szerkezetben, és milyen feszültségek keletkeznek az egyes elemekben.

Pénteken megnyitják a hidat

December 16-ától, péntek délutántól az ideiglenes forgalmi rend szerint a BKK járatai, a taxik, a kerékpárral, a motorkerékpárral és a segédmotoros kerékpárral közlekedők vehetik birtokukba a hidat. Az egyéni gépjárművel közlekedők nem mehetnek a hídra, őket a behajtani tilos tábla figyelmezteti erre.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Erősít a BKK

A BKK a korábbinál több mint 20 százalékkal nagyobb kapacitást biztosít azoknak, akik a Lánchídon közösségi közlekedéssel kelnek át: a Széll Kálmán tér és a Vár felől érkező 16-os autóbuszok ismét a Deák Ferenc térig közlekednek;

Új járat is indul

Új autóbuszjárat közlekedik 216-os jelzéssel a Deák Ferenc tér és a Dísz tér között korszerű, nagy kapacitású szóló Mercedes autóbuszokkal; az eddig ideiglenesen az Erzsébet hídra terelt 105-ös autóbuszok ismét a Lánchídon haladnak, gyorsabb kapcsolatot biztosítva a pesti és a budai oldal között.

Jönnek az éjszakai járatok

A 178-as autóbuszok Pesten továbbra is a Gyöngyösi utca végállomásig közlekednek már a Lánchídon keresztül – a 105-ös buszokhoz hasonlóan, az Erzsébet híd helyett; a 916-os és a 990-es éjszakai buszjáratok péntekről szombatra virradó éjszakától ismét a Lánchídon közlekednek, nem érintik az Erzsébet hidat.

Már megszoktuk

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról korábban, hogy Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi oldalán közzétett bejegyzése szerint az emberek már alkalmazkodtak a felújítás miatt ahhoz, hogy nem tudják használni a Lánchidat. A szomszédos hidak forgalma eközben nem emelkedett számottevő mértékben. Korábban a Lánchíd a belvárosi dugók és torlódások helyszíne volt.

Állást foglalhattak

Közösségi gyűlésen foglalhattak állást a Lánchíd jövőjéről a budapestiek. Bemutatták a forgalmi adatokat, konzultáltak a szakértőkkel is. A gyűlésen résztvevő fővárosiak több mint kétharmada foglalt állást a jobb levegőjű, élhetőbb város és a közlekedésbiztonság érdekében a mellett, hogy a Lánchídon a közösségi közlekedés mellett taxival, kerékpárral és gyalog lehessen közlekedni.

Nem-et az autóoknak

A közelmúltban tíz civil szervezet kérte közös közleményben, hogy a felújítást követően ne kapják vissza az autósok a Lánchidat. Véleményük szerint a gépjárműforgalom jelentős csökkentése kulcsfontosságú. Úgy gondolják, nemcsak a budapesti lakosság, de a turisták, és a Lánchíd környékén lévő szolgáltatók is jobban járnának, ha a híd funkciót váltana.

Folytatódik a felújítás

A forgalomindítás mellett a Lánchíd felújítása az eredeti tervek szerint folytatódik és a teljes átadásáig a híd továbbra is munkaterületnek minősül. Gyalogosan várhatóan 2023 őszén lehet átkelni a hídon.

Kiemelt kép: Lánchíd. Fotó: archív