A monori rendőrök az úgynevezett finn módszert vetették be, vagyis egy adott útszakaszon minden arra közlekedőt megállítottak és megfújatták velük a szondát. Találtak is piás sofőrt.

Keress gyorsan sok pénzt, gyere hozzánk hirdetésszervezőnek! Rendkívül magas jutalékot kapsz, melyet azonnal utalunk. Fizetjük a telefonszámlád, a járulékaidat és nem számít mennyi idős vagy! A részletekért kattints ide!

A Monori Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársai 2019. február 27-én Monoron az ittas járművezetők kiszűrése és a közlekedési balesetek megelőzése érdekében finn módszeres ellenőrzést végeztek, amelynek során 129 gépjárművezetőt ellenőriztek – áll a rendőrség honlapján.

Az alkoholszonda egy sofőrnél jelzett pozitív értéket, vele szemben az egyenruhások büntetőeljárást kezdeményeztek.

Felhívják a közlekedők figyelmét, hogy az alkohol már kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki, amelyek nem teszik lehetővé a biztonságos járművezetést. Az alkoholfogyasztás hatására  nő a reakcióidő, kedvezőtlenül változik a veszélyérzékelő képesség, tompulnak a reflexek.

Aki ittas állapotban vezet, azzal saját és a többi közlekedő testi épségét is veszélyezteti. A járművezetők a későbbiekben is számíthatnak hasonló ellenőrzésekre a Monori Rendőrkapitányság illetékességi területén – írja a Police.hu.

Kapcsolódó cikkek:

Ez jár az ittas vezetésért

Az ittas vezetést érdemes nagyon komolyan venni. Nem csak azért mert súlyosan veszélyezteti egy ittas sofőr mások és önmaga életét, hanem mert ha elkapják komoly szankciókra számíthat.

Az ittas járművezetésért szinte bizonyosan járművezetéstől eltiltás büntetést alkalmaz minden bíróság. Az ittas vezetésért járó pénzbüntetés  összegét az elkövető vagyoni helyzete, valamint az általa elkövetett cselekmény súlya együttesen határozza meg. Nem mindegy, hogy az elfogyasztott alkohol az elkövetőnél enyhe fokú, közepes fokú, esetleg súlyos fokú befolyásoltságot eredményezett-e. Még enyhe fokú befolyásoltság esetén is akár többszázezer forint pénzbüntetést, közepes befolyásoltság esetén akár 4-500 ezer forint pénzbüntetést szabhat ki a bíróság – áll az egyik ügyvédi iroda honlapján.

A járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabása, amennyiben a bíróság megállapítja az elkövető felelősségét ittas vezetésben, főszabály szerint kötelező. Ettől a bíróság csak különös méltánylást érdemlő esetben térhet el. Amennyiben a járművezetéstől eltiltás büntetést a bíróság teljes körűen (azaz minden járműfajtára alkalmazza) az egyben azt is jelenti, hogy az elkövetőnek utánképzési kötelezettsége is keletkezik. Az utánképzés költsége szintén akár 100-200 ezer forint körüli összeg lehet, attól függően, hogy milyen fokú volt az elkövető befolyásoltsága.

Ki van ittas állapotban?

Az új Btk. módosítása miatt, 2014. január 1. napjától, ittas állapotban lévő személy az akinek a szervezetében 0,50 gramm/liter véralkoholszint, illetve 0,25 milligramm/liter légalkoholszint feletti érték „előidézésére alkalmas” szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van.

Tehát ahhoz, hogy valakit 2018-ban ittas vezetésért megbüntessenek, már nem szükséges az, hogy az elfogyasztott alkohol a járművezető szervezetében felszívódjon, és alkoholos befolyás alá kerüljön. Már az is elegendő, ha már elfogyasztotta azt a mennyiségű alkoholt (már a gyomrában van), amely később (akár a járművezetést követően) a fenti értékeket előidézheti.

Hogy a szervezetben lévő légalkoholszint illetve légalkoholszint milyen (igen enyhe, enyhe, közepes, súlyos, igen súlyos) befolyásoltság előidézésére alkalmas, azt az alábbi alkoholszint táblázatból ismerheti meg.

alkoholszint táblázat

Kiemelt kép: A rendőrség helyszínen készített fotói