Tehetség ide, szorgalom oda, minősítés nélkül ma már szinte elképzelhetetlen valódi sikereket elérni a projektmenedzsment szakmában. Akár hazai terepen, akár külföldi projektekben szeretnék kamatoztatni tudásunkat és tapasztalatunkat, a Project Management Institute (PMI) képesítései jelenthetik a kaput a vágyott karrierhez. A PMI minősítések nemzetközi szinten is elfogadottak, és komoly szakmai értékkel rendelkeznek, nem csoda, hogy egyre nagyobb az érdeklődés tanúsítványaik iránt. Óriási lépést jelentenek a szervezeti karrierút során, és jelentősen nő a szakemberek értéke, eladhatósága, ezzel együtt anyagi elismertsége projekt környezetben. Cikkünkben most megnézzük, hogy mit érdemes tudni a PMI tanúsítványokról, melyek a legnépszerűbbek és kinek, melyikben érdemes gondolkodnia.

Mik azok a PMI minősítések?

A PMI minősítések a Project Management Institute (PMI) által kiadott tanúsítványok mindazoknak, akik jelenleg is a projektmenedzsment területén dolgoznak, vagy ebben a szegmensben terveznek karriert építeni. A PMI okleveleit világszerte elismerik, így nemcsak a hazai szakemberek számára ideálisak, hanem azoknak is, akik nemzetközi terepen  mérettetnék meg magukat.

A PMI számos minősítést nyújt a projektmenedzsmentben dolgozóknak tapasztalattól és projektmenedzsment irányzattól függően, segít új készségek elsajátításában és támogatja szakmai fejlődésüket. A kezdő projektkoordinátorok és projektvezetők ugyanúgy megtalálhatják az igényeik szerinti képzéseket, mint a már öreg rókának számító projektvezetők. 

Melyek itthon a legnépszerűbb PMI minősítések?

Tekintsünk most át, hogy mely képzések és vizsgák a leghasznosabbak és keresettebbek a projektmenedzsment iránt érdeklődők és a tapasztalt szakemberek számára.

PMP – Project Management Professional 

A PMP a projektmenedzserek körében a legmagasabb szintű tanúsítványnak számít, nem hiába annyira népszerű. Magyarországon nagyjából 900-an és világszinten pedig nagyjából 1.000.000-an szerezték meg. A komplexebb nemzetközi projektek esetében ma már elvárás a PMP vizsga.

A PMP minősítés azok számára ideális, akik már kellő tapasztalatot szereztek projektvezetés terén, és szeretnék bővíteni módszertani ismereteiket, valamint oklevelet szereznének tudásukról, tapasztalatukról.

CAPM – Certified Associate In Project Management

A CAPM minősítés tökéletes a projektmenedzsment karrier alapjainak letételéhez és a sikeres projektvezetővé váláshoz. Elsősorban a projektmenedzsmentben még kevés tapasztalattal rendelkezők számára javasolt, akik mélyebben megismerkednének a projektmenedzsment folyamatokkal, és az ezekhez kapcsolódó eszköztárakkal, valamint erről bizonyítványt szereznének.

PMI-ACP – Agile Certified Practitioner

A PMI-ACP különlegessége, hogy egy olyan agilis minősítés, ami több szerepkörre is összpontosít. A tanúsítvány ugyanis igazolja, hogy a szakember különböző területeken  (pl. product owner, scrum master, agile coach, agilis projektvezető)  rendelkezik a megfelelő  ismeretekkel és agilis eszköztárral, és otthon van az olyan módszertani irányzatokban, mint például az XP, a Scrum, a Kanban, a Lean vagy a Crystal.

Azért is közkedvelt minősítés, mert a vegyes projekt portfólióknál az agilis eszköztár alkalmazása mára alap elvárásnak számít.

PMI-DASSM – Disciplined Agile Senior Scrum Master

A Project Management Institute az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet fordít az agilis szemléletre, és ezért is alkotta meg a Disciplined Agile eszköztárat. A PMI-DASSM minősítés megszerzése a scrum masterek számára ideális és igazolja, hogy a szakember elméleti tudásával és gyakorlati tapasztalatával hatékonyan tudja segíteni a projekt csapatokat és szervezeteket, támogatni a skálázást és képes munkamódszereket (WoW) építeni, valamint fejleszteni akár több módszertani elem ötvözésével is.

PMI-PBA – Professional in Business Analyst

A PMI-PBA elsősorban üzleti elemzők, valamint olyan projektvezetők számára nyújt remek fejlődési lehetőséget, akik üzleti elemzéssel is foglalkoznak. A minősítés az üzleti analitika folyamataiban szerzett ismereteket, valamint az eszköztár magabiztos gyakorlati alkalmazását igazolja. 

Vegyen részt Ön is a Proman Consulting gyakorlatorientált vizsgafelkészítő képzésein! 

Mélyítse el Ön is tudását  a projektmenedzsment területén, szerezzen nemzetközi PMI tanúsítványt, adjon új lendületet karrierjének! A Proman Consulting a Project Management Institute hitelesített tréning partnere, ahol minőségi a vizsgafelkészítő programokon, nagy tapasztalattal rendelkező trénerektől tanulhat. Nézzen szét a Proman Consulting kínálatában és találja meg a tapasztalatának és karrier céljainak legmegfelelőbb programot!

Képek forrása: freepik.com

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: promanconsulting.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.