A Magyar Nemzeti Múzeum hétfőn kirúgott igazgatójának, L. Simon Lászlónak nyolc évvel ezelőtt a családi cégéből is politikai botrány lett. Akkor derült ki ugyanis, hogy a politikus agárdi borászata zacskózott barackmagot hozott forgalomba, és mindezt rákellenes szerként hirdette. L. Simon akkor letagadta, hogy egyáltalán van borászata, majd egy zártkörű rendezvényen beismerte, hogy az ügy miatt még Orbán Viktor is kérdőre vonta.

Sokoldalú ember

L. Simon László sokoldalú ember. Irodalmár, szerkesztő, politikus és vállalkozó. Családi cége, az Agárdon működő Simon és Simon Kft, amely többek közt az L. Simon Borászatot és egy panziót is működtet. „Családunk több nemzedék óta gazdálkodik, szőlőt termeszt, bort készít. A pincénkben javarészt a saját termesztésű szőlőinket dolgozzuk fel, jelenleg 11 hektár területen gazdálkodunk az Etyek-Budai borvidéken, a Velencei-tó környékén” – ez áll a bemutatkozó szövegben a borászat hivatalos honlapján.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Óriási pincéje van

L. Simon László családja 1999-ben alapította a céget. „A sóskúti mészkőből épült, reprezentatív kivitelű 800 négyzetméteres pincénkben reduktív technológiával állítjuk elő a fehérborainkat és a rozékat, a hagyományos fahordós pincerészben pedig a vörösborokat érleljük” – ezt szintén a cég hivatalos oldalán írják.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Barackmagokat forgalmazott

L. Simon László sok-sok évvel ezelőtt, kellemetlen helyzetbe került a családi vállalkozása miatt. Még a Miniszterelnökség államtitkára volt, amikor kiderült, hogy borászata zacskózott sárgabarackmagokat hozott fogalomba saját termékként, és azt hirdette, hogy rákellenes hatású, méregtelenítő, tisztítja a májat és javítja a látást – erről az Index írt még 2015-ben.

Nem vizsgálták a hatóanyagokat

Akkoriban a hvg.hu derítette ki, hogy a hatóanyagokat nem vizsgálták be, a barackmagról sosem bizonyították, hogy védelmet jelent a betegségekkel szemben. Az viszont biztos, hogy nagyobb mennyiségben rosszullétet is okozhat.

Tönkrement a daráló

L. Simon László, az ügy kirobbanása után, az RTL-nek akkor azt állította, hogy nem forgalmazták a bevizsgálatlan magokat, mert tönkre ment a barackmagokat törő gép. Egy további kérdésre lényegében letagadta saját vállalkozását: azt hangoztatta, hogy azért sincs ügy, mert a nevét viselő L. Simon Borászat nem az övé, hanem a feleségéé.

Orbán is felhívta

Az ügy kirobbanása után néhány nappal, a vállalkozó-politikus, egy rendezvényen, zárt körben viszont már azt mondta, elpuskázta a barackmag ügyet, és még Orbán Viktor is felhívta miatta. Az RTL akkor megkereste a Miniszterelnöki Sajtóirodát, Havasi Bertalan nem cáfolta, hogy Orbán Viktor magyarázatot kért a barackmag-ügy miatt.

Kirúgták a Nemzeti Múzeumból

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy Orbán Viktor a napokban felhívta-e L. Simon Lászlót, de az biztos, hétfő délelőtt azonnali hatállyal Csák János kirúgta a fideszes politikust. A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójával az volt  a miniszternek a baja, hogy nem tartotta be a gyermekvédelmi törvényt.

Dúró Dóra kiakadt

Az ügy előzménye, hogy Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője kiakadt azon, hogy a nemzetközi sajtófotó kiállítás tárlatán többek közt egy melegek számára fenntartott idősotthont ábrázoló képsor is helyt kapott. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Gyermekvédelem?

Ezen többek közt női ruhába és magukat tűsarkúban rúzsozó férfiakat örökítettek meg. Dúró Dóra emiatt patáliát csapott, mert szerinte, ha egy 18 év alatti megnézi ezt a kiállítást, akkor a saját neméhez kezd majd vonzódni. Az sem tetszett neki, hogy a kiállítástól nem messze épült fel több száz éve a Kálvin Téri Református Templom.

Döntött a miniszter

A Mi Hazánk mozgalom képviselője azonnal a miniszterhez fordult és törvényességi felügyeleti eljárást kért Csák Jánostól. A miniszter úgy ítélte meg, hogy a családok védelméről szóló törvény érvényre jutásának biztosítását kéri számon az intézmény főigazgatóján, L. Simon Lászlón, így aztán a döntés értelmében 18 éven aluliaknak nem adnak el jegyet.

Bárki bemehetett

A Magyar Nemzeti Múzeum nem tartotta be a miniszteri döntést. L. Simon László azt mondta, hogy ők nem kérhetnek személyigazolványt a látogatóktól, így továbbra is bárki bemehetett a kiállításra. Mindössze egy táblát raktak ki, amelyen jelezték, hogy a kiállítás felnőtteknek szól. „A múzeum a látogatók együttműködésére és szabálykövetésére támaszkodik. A weboldalon fel van tüntetve, hogy 18 éven aluliak nem vásárolhatnak jegyet” – nyilatkozta az eset után L. Simon László. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Így rúgták ki

A valaszonline.hu újságírója közösségi oldalán számolt be arról, hogy hétfő reggel L. Simon László egy rendezvényt is megnyitott a Nemezti Múzeumban, de az azt követő pódiumbeszélgetésen már nem vett részt. Mire véget ért a rendezvény, már nem L. Simon László volt a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. Az ügy külön érdekessége, hogy annakidején L. Simon László is megszavazta azt a törvényt, ami miatt most kirúgták. A botrányról további részleteket itt tudsz olvasni.

Kiemelt kép: L. Simon László és a barackmagok – BPK-montázs