Szigetszentmiklóson hétfőtől eljárást indíthatnak azok ellen, akik a házuk elé betontömböket, köveket raknak annak érdekében, hogy ne parkoljanak oda az autósok. Szentendrén is büntetnek, ott napi 20 ezer forintba, Dunakeszin pedig 10 ezerbe kerül a ház előtti közterületre engedély nélkül kihelyezett tereptárgy.

Elég volt ebből Szigetszentmiklóson is

Szigetszentmiklóson is azt mondta az önkormányzat, hogy elég volt a közterületet engedély nélkül használó, az autósközlekedést veszélyeztető, a házuk alé kő,- és betontömböket elhelyező tulajdonosokból. Októberben a képviselő-testület arról döntött,, hogy a Polgármesteri Hivatal Hatósági Osztálya megkezdheti a település utcáinak felmérését az illegálisan közterületen elhelyezett tárgyak tekintetében. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A ház előtti terület, közterület

Az ingatlan tulajdonosai azért, hogy az ingatlanuk előtt gondozott, tisztán tartott közterület legyen, olyan módszereket alkalmaznak, amelyek jogszabályokba ütköznek. A közút közterület, annak használatára nem csak az útügyi szabályok, hanem a közterület használatára vonatkozó előírások is vonatkoznak – írják a város hivatalos oldalán.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Sajátjukként kezelik

Sokan helytelenül értelmezik a karbantartási kötelezettséget, amely az ingatlan és az út közötti területre vonatkozik, gyakorlatilag sajátjukként kezelik a kérdéses területet, oda engedély nélkül növényzetet telepítenek, akadályokat helyeznek el, például oszlopokat vagy nagy méretű köveket.

Kreatív megoldás, de sokba kerülhet

Forrás: Facebook/Szigetszentmiklós város hivatalos oldala

Engedély nélkül

Ez a fajta magatartás amellett, hogy jogsértő – hiszen engedély nélkül változtatja meg a közterület jellegét – egyéb komoly veszélyforrásokat is magában hordoz. Az útpadkára illegálisan kihelyezett tárgyak veszélyeztetik a közlekedés biztonságát, hiszen az útpadka szolgál a kitérésre az esetleg váratlanul bekövetkező közlekedési szituációkban.

Balesetet okozó virágládák

A közelmúlt egyik eseménye mutatott rá, hogy a hatóságok mennyire komolyan veszik ezeknek a közlekedésbiztonságot veszélyeztető tárgyaknak az elhelyezését. Történt ugyanis, hogy az egyik szigetszentmiklósi közúton közlekedő gépjárművezető forgalmi okokból letért az útról a padkára, ahova egy ingatlantulajdonos engedély nélkül virágládákat helyezett el, majd nem gondozta őket, így nem voltak észlelhetőek a közlekedők számára.

Virágládák az út mellett

Forrás: szentendre.hu

Közlekedés biztonsága

A kitérő gépkocsi az egyik virágládának ütközött és anyagi kár keletkezett az autójában. Az ügyben rendőrségi vizsgálat van folyamatban, amelynek során a virágláda kihelyezőjével szemben a közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség, tehát bűncselekmény elkövetése miatt vizsgálódik a hatóság.

Nem engedélyezett

A közútnak nem csak az úttest a része, hanem az úttest melletti padka, rézsű, és ha van a csapadékvíz elvezetésére, vagy szikkasztására szolgáló árok, akkor annak a külső széle is az út részét képezi. Az ezeken a helyeken engedély nélkül kihelyezett bármilyen tárgy alkalmas lehet a közlekedés biztonságának veszélyeztetésére.

Jogszabálysértés

A közterület kövekkel, betontömbökkel, oszlopokkal történő elfoglalása jogszabálysértő, sérti a közterületek használati rendjét szabályozó önkormányzati rendeleteben foglaltakat, egyben a közösségi együttélés alapvető szabályait is megszegi az, aki önkényesen, engedély nélkül telepít akadályokat a közterületre, ezzel akadályozva annak bárki által, egyenlő feltételekkel történő használatát.

Ellenőrzés

Szigetszentmiklóson a Polgármesteri Hivatal Hatósági Osztálya elkezdi a közterületek célzott ellenőrzését. Amennyiben az ellenőrzésig, vagy az ellenőrzés hatására az ingatlan tulajdonosa a jogsértő állapotot megszünteti, az akadályokat eltávolítja, jogkövetkezménytől nem kell tartania.

Bírság

Aki azonban nem gondoskodik a balesetveszélyes, illetve a közterület szabad használatát biztosító akadály eltávolításáról, azzal szemben közigazgatási hatósági eljárás kezdeményezésére kerül sor, amely során a szabályt szegő akár pénzbírsággal is sújtható, illetve a jogsértő állapot megszüntetésére kötelezhető határidő kitűzésével. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem éri meg kiskaput keresni

Alig egy hónapja írtunk arról, hogy Szentendrén is lecsapnak a házuk elé akadályokat elhelyező tulajdonosokra. Ott napi 20 ezer forintos bírságot szabnak ki arra, aki az önkormányzat felszólítása ellenére sem távolítja el az akadályokat. Dunakeszin is bejelentették, hogy büntetnek, ott az első felszólítás után 10 ezres csekket küldenek a ház tulajdonosának. Mi a helyzet a jogi kiskapukkal? Mit szoktak kamuzni az ingatlantulajdonosok, és hogyan buknak le? Az erről szóló cikkünkért kattints ide.

Kiemelt kép: Betontömbök az utcán Szigetszentmiklóson – Forrás: Facebook/Szigetszentmiklós város hivatalos oldala