Budapest környékén egyre elterjedtebb jelenség, hogy a házak elé a tulajdonosok kőtömböket, nagyobb köveket helyeznek el, így akadályozzák a parkolást az ingatlanuk előtti közterületen. Szentendrén most harcot hirdettek az illegális akadályok ellen. Az önkormányzat felszólítást küld a tulajdonosoknak és napi 20 ezer forintra bírságolhatják meg az, aki nem takarítja el a tömböket az út széléről. Az illegálisan kihelyezett akadályok balesetveszélyesek. Kérdés, mi történik akkor, amikor tényleg balesetet okoz egy ilyen kőtömb? Rossz hírünk van a háztulajdonosok számára.

Kőtömbök a házak előtt

Elterjedt jelenség az agglomeráció legtöbb településén, hogy a házak előtt kőtömbökkel akadályozzák meg a parkolást. Sokan féltik a gondozott gyepet, de olyan lakók is akadnak, akiket egyszerűen idegesíti, ha a házuk előtti közterületen parkolnak mások. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Betelt a pohár Szentendrén

Szentendrén az önkormányzatnál betelt a pohár. Elegük van abból, hogy egyesek a közterületet sajátjuknak tekintik és lezárják. A néhány napja indult közterület-használatot ellenőrző akció keretében néhány utcában összesen negyven ingatlannál találtak szabálytalanságot, vagyis a városban nagyon elharapódzott az ingatlanok előtti terület elbarikádozása.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Balesetveszély

Az önkényes területfoglalás nem csak szabálytalan, de veszélyes is: az ingatlanok előtti kisebb-nagyobb, néhol szikla méretű kövek, kaspók kihelyezése a forgalom és a parkolás akadályozása mellett balesetekhez is vezethet, főleg havas, síkos időben. Elsősorban a mentők, tűzoltók, hókotrók számára szükséges biztosítani a házak akadálymentes megközelítését, vagyis a közlekedő gépjárművek félreállásának, félrehúzódásának lehetőségét – írják Szentendre hivatalos oldalán. Ezt olvastad? “Várom a pontos címet és indulok utánuk” – több száz kilométerre találták meg a Szentendréről eltűnt édesanyát és két kiskorú gyermekét

Elszállítják az akadályokat

Az önkormányzat először levelet küld az érintett tulajdonosoknak. Amennyiben a felszólítást követő három napon belül az érintett nem távolítja el az akadályt, az ismételt hatósági ellenőrzés után a Rendészeti Igazgatóság a kihelyező költségére elszállíthatja azokat, és büntetést szab ki.

Napi 20 ezer forint

Az engedély nélküli közterület-használat vagy engedélytől eltérő közterület-használat esetén az irányadó napi díjtétel ötszörösének megfelelő összeget, de legalább 20.000 Ft-ot kell közterület-használati díjként megfizetni minden olyan nap után, amikor az engedély nélküli közterület-használat bizonyítható. Ez is Szenetendrén történt: Leköpték és megverték az ellenzéki aktivistákat a szentendrei HÉV-végállomáson, a rendőrség érkezett a helyszínre

Balesetet okozott a betontömb

Három évvel ezelőtt írtunk arról, hogy Szentendrén balesetet okozott egy ház elé rakott betontömb. Mivel nem jelzi az akadályt tábla, az autósok sem számítanak rá, este pedig alig látszanak ezek a barikádok. A HÉV-végállomás közelében törött össze egy autó. Akkor egy jogi szakértő részletesen elmondta, hogy mi a helyzet baleset esetén.

Ez a tömb törte össze az autó elejét

Forrás: Facebook

Építési hulladéknak minősül

Baj esetén jogi nyelvre lefordítva az ilyen tömbök építési hulladéknak minősülnek, melyet az adott ingatlan tulajdonosának kell elvitetnie, vagy bejelentenie az önkormányzatnál. Mivel ezeket stikában teszik ki, nem jelentik be az önkormányzatnál. A gyakorlatban ha összetörik egy autó egy ilyen kőtömbtől, a ház tulajdonosa lesz a felelős, kártérítést is neki kell fizetnie, ugyanis az építési törmeléket neki el kell elvitetnie a háza elől. Ők is Szentendrén laknak: Szomszédja mentette meg Schobert Norbi életét, miután a fitnessguru kutyasétáltatás után, szentendrei házuk kapujában kapott sztrókot

Valaki a házam elé tette, nem is tudtam róla

Az ingatlantulajdonosok álltalában azzal nyugtatják magukat, hogy „nem érdekel, ha összetörik az autó, majd azt mondom valaki odatette a házam elé a köveket, végül is közterületről van szó”. A portálunknak nyilatkozó jogász szerint vitás esetben szakértőt rendelnek ki, aki nagyon könnyen megállapítja, hogy tényleg pár órája került oda az akadály, vagy régebben van ott. Ezt se hagyd ki: A Neotonos Csepregi Éva nem kockáztat a dugókkal – interjú a Szentendrén élő énekesnővel

Inkább fizetnek a háztulajdonosok

Ha nincs alatta növényzet, vagy be van építve a tömb, akkor biztosan nem pár órája került oda, vagyis a tulajdonosnak látnia kellett volna, vagyis el kellett volna takarítania. Mivel ezt nem tette meg, neki kell fizetni. Jogi szakértőnk tudomása szerint az ingatlantulajdonosok inkább peren kívüli egyezséget kötnek a sérült autó tulajdonosával, amikor szembesítik őket az esetleges bírósági per költségeivel és a nyerési esélyeikkel.

Ne ijedj meg, keress ügyvédet

A BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak nyilatkozó ügyvéd szerint, ha valaki egy ingatlan elé helyezett kőtömb miatt szenved balesetet, vegye elő a mobilját és mindent részletesen fotózzon le, vegyen fel videóra. Ha akkora az akadály, hogy meg tudja mozdítani, akkor videózzon be e kőtömb alá. Ha ott nem lesz fű, akkor kevés az esélye a ház tulajdonosának, hogy kidumálja magát a bíróságon és azt se feledjük, hogy majdnem mindenkinek van egy olyan szomszédja, aki egy perben tanúként szívesen elmondaná, hány éve vannak az utcán a szomszéd előtt a kőtömbök. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Kőtömbök és deszkakerítés a közterületen egy ház előtt Szentendrén – Forrás: szentendre.hu