Továbbra is a koronavírus-járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, és rendkívül súlyos a helyzet – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa kedden a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Minden ágy megtelt

Szlávik János azt mondta, hogy a Dél-pesti Centrumkórházban gyakorlatilag minden, a koronavírusos betegek számára fenntartott ágy tele van, és nagyon sokan vannak az intenzív osztályon is. „Hallom, hogy az egész országban sajnos egyre több beteg kerül kórházba, egyre több beteg kerül intenzív osztályra és sajnos lélegeztetésre” – fűzte hozzá.

Egész családok betegednek le

Az infektológus szerint eddig ritkának számított, hogy a betegség egy egész családon átvonuljon egyszerre, ma viszont már gyakori, mert az új mutáns vírusvariánsok nagyon könnyen terjednek emberről emberre.A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Napi programajánlat Budapestről és környékéről, folyamatosan frissülő tartalommal. Ne maradj le te sem a legjobb helyekről, eseményekről. A részletekért kattints ide!

A brit mutáns pusztít

Szlávik János hozzátette, ez okozza az esetek számának felfutását és azt is, hogy egyre fiatalabbak a kórházba kerülő betegek. A szakember szerint 10-15 százalékkal súlyosabb tüneteket okoz a brit mutáns, ami most Magyarországán pusztít.

A védőoltás hatékony

„Nagyon komolyan kell venni a védelmi intézkedéseket, és a védőoltást, amely úgy tűnik, hogy hatékony a mutáns ellen is, minél több embernek be kell adni” – mondta Szlávik János.

Oltani, oltani, oltani…

Az infektológus tehát mindenkit arra biztatott, hogy adassa be az oltást. Szerinte ahhoz, hogy a járvány mérséklődjön, legalább 2-2,5 millió embert kell beoltani.

Minden 10. beteg lélegeztetőgépen van

A BudaPestkörnyeke.hu is megírta, hogy a legfrissebb adatok szerint Újra nőtt a súlyos betegek száma. A legfrissebb adatok szerint 8270 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 833 -an vannak lélegeztetőgépen. 

Hatvanban is telt ház van

Hétfőn írtunk arról, hogy Zacher Gábor a hatvani kórház intenzív osztályának orvosa azt mondta, hogy Hatvanban is tele van a kórház Covidos betegekkel. Naponta 3-4 ember kerül lélegeztetőgépre.

„Láttam én már sok mindent…”

 „Láttam én már sok mindent, kevés dolog ráz már meg. Az ember megtanulja ezt kezelni ennyi év alatt. De a jelenlegi helyzettel még nem szembesültem. Úgy kell embereknek elmagyarázni, hogy lélegeztetőgépre tesszük őket és lehet, hogy abba belehalnak, hogy néhány órával azelőtt még a viziten simán beszélgettünk” – mondta Zacher Gábor a 168 órának adott interjújában.

Félóránként Covidoshoz riasztják a mentőket

Zacher Gábor arról is beszélt, hogy minden hétfőn mentőzik. A 24 órás műszak alatt szinte félóránként jön egy riasztás „Covid-gyanú”, vagy „igazolt Covid állapotromlás” miatt”.A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Balogh Zoltán