Ma délután vesznek végső búcsút a Farkasréti temetőben Mészöly Kálmántól. A Vasas és a magyar labdarúgás legendája november 21-én, hosszan tartó súlyos betegség után, 81 éves korában hunyt el. Fia megrendítő dolgokat árult el az elmúlt hetekről.

November 21-én hunyt el

A BudaPestkörnyéke.hu november 21-én adta hírül, hogy az egykori labdarúgó hosszú idő óta betegeskedett, és novemberben a János kórház Covid osztályán kezelték. Mészöly Kálmán számára mindig is az élet volt a fontos, soha nem beszélt a halálról. Élete sűrű, élményekkel és sikerekkel teli volt, legendák keringtek róla. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kritikus állapotban került kórházba

A Vasas 61-szeres válogatott legendás középhátvédje, világ- és Európa-válogatott labdarúgó. Mészöly szövetségi kapitányként három időszakban irányította a magyar válogatottat. November 2-án kritikus állapotban vitték a János kórházba, ahol később a koronavírust is elkapta. Állapotáról később biztató hírek érkeztek, erőre kapott, de szervezete feladta a harcot.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

„Az éjszakák borzalmasok”

„Napközben úgy ahogy, elvagyok. Teszem a dolgom a Haladásnál Szombathelyen, vagy épp Pesten. S persze nézem a világbajnokságot. A meccsek legalább lekötik a gondolataimat. De az éjszakák borzalmasok” – mondta Mészöly Kálmán fia, Géza a Sportal.hu hasábjain.

„Felriadok és apuhoz beszélek”

„Rendszeresen felriadok, és olykor apuhoz beszélek. Máskor meg csak egyszerűen sírok. Pedig próbálok kemény lenni, olyan, mint az Öreg, Apám. Ezt tanította nekem már kisgyerekkoromtól, hogy harcoljak, soha ne adjam fel, és legyek férfi minden szituációban. Ő ilyen volt. Mindenkinek ilyen szülőt kívánok” – tette hozzá.

Mindig erőre kapott

„Tudtuk, hogy súlyos beteg, s ezzel ő is tisztában volt. Az utóbbi időben már úgy mentem be hozzá a kórházba, hogy néztem a szemét, és kerestem, szinte kutattam benne az élni akarást. Mert néha azt mondta az Öreg: fiam, vigyél haza innen, mert ez így nem élet, ágyhoz kötve, kiszolgáltatva. Ilyenkor mindig megijedtem, hogy feladja. De mindig erőre kapott, és még viccelődni is volt kedve” – árulta el Mészöly Géza.

Innen indult

Mészöly Kálmán 1941. július 16-án Budapesten született. Már tizenegy évesen a 3. kerületi TTVE csapatában rúgta a labdát, 1959-ben igazolta le a Vasas SC. Az angyalföldi klubhoz visszavonulásáig, 1972-ig hű maradt, a csapat meghatározó tagjaként 279 bajnoki mérkőzésen lépett pályára. Minden idők egyik legjobb magyar középhátvédje 32 gólt is szerzett. A Vasassal négy bajnoki cím (1961, 1962, 1965, 1966) mellett három Közép-Európai Kupát (1962, 1965, 1970) nyert, 1962-ben idehaza az év labdarúgójává választották.

Válogatott sikerek

1961-ben lett a válogatott tagja, a következő tíz év alatt 61 alkalommal húzhatta magára a címeres mezt, a Vasas játékosai közül e téren máig ő a csúcstartó. A nemzeti tizenegyben hat gólt szerzett, ebből négyet tizenegyesből, s háromszor volt Európa-válogatott.

Külföldön is sikerek

A Szőke Szikla becenévre hallgató védő két világbajnokságon vett részt, a válogatott 1962-ben Chilében és 1966-ban Angliában is a negyeddöntőig jutott. Angliában a csoportmérkőzések során világszenzációt keltve 3-1-re győzte le a kétszeres világbajnok Brazíliát, a harmadik gólt Mészöly vágta be tizenegyesből. A mérkőzést a rádióban közvetítő Szepesi György szerint a lövés előtt a csapatból senki sem mert odanézni, Mészöly a mérkőzést kiugrott válla miatt felkötött karral játszva fejezte be.

A válogatottat is vezette

Mészöly Kálmán edzőként számos alkalommal vállalt edzői munkát a Vasasnál. Mindemellett külföldön, Törökországban, Szaúd-Arábiában és Cipruson is trénerkedett. A válogatottat szövetségi kapitányként kijuttatta az 1981-es spanyolországi világbajnokságra

Piros-kék zászló borítja a koporsót

A Farkasréti temetőben tartandó gyászszertartáson a Vasas labdarúgói állnak majd díszsorfalat, a koporsót Vasas-címeres, gyönyörű piros-kék zászló borítja majd. Nemcsák Károly színművész szaval majd verset, beszédet mond Berzi Sándor az MLSZ részéről, valamint az egykori angyalföldi csapattársak közül Kenderesi István és Puskás Lajos. A legendás sportember temetése, a közjogi méltóságokkal egyeztetve december 12-én, hétfőn 14.30-kor lesz a Farkasréti temetőben. Mészöly Kálmánt a Vasas és a Magyar Labdarúgó Szövetség is saját halottjának tekinti. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Mészöly Kálmán. Fotó: archív