Újfajta csalási módszer terjed. Az adóhatóság figyelmeztet arra, hogy miként próbálják becsapni a gyanútlan áldozataikat a rosszindulatú személyek.

Így akarják átverni az embereket

Telefonhívással próbálnak áldozatokat gyűjteni az újfajta csalási módszerrel dolgozók. A kiszemeltnek azt mondják, rezsitartozása van. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezeket próbálják megkaparintani a csalók

A csalók a telefonhívás során adatokat kérnek, és gyakran pénzt is megpróbálnak kicsikarni a mit sem sejtő áldozatoktól.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Az adóhatóság figyelmeztet

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felhívja a lakosság figyelmét, hogy nem tartozik a feladataik közé a rezsitartozás behajtása. Munkatársaik nem fognak telefonon felkeresni senkit áram- és gáztartozás kapcsán.

Ezek is érdekelhetnek!

Ki kezeli a rezsitartozásokat?

A NAV közleményben jelezte, hogy a rezsitartozásokat a bírósági végrehajtó kezeli a közös költséghez és a vízdíjhoz hasonló módon.

Végrehajtás előtt szinte mindig jön levél

Nem történhet meg az, hogy egyszer csak derült égből villámcsapásként megjelennek a végrehajtók az ajtó előtt. A NAV a végrehajtást megelőzően szinte mindig hivatalos levelet küld.

Ezt érdemes még tudni

A hivatalos levélben először felszólítják az adóst, hogy fizesse be az elmaradt hátralékát. Amennyiben valakit a NAV munkatársai személyesen keresnek fel, akkor szolgálati igazolvánnyal igazolják magukat.

Apróhirdetésekkel is próbálkoznak a csalók

A rendőrök nemrég figyelmeztetést adott ki az apróhirdetős csalók kapcsán. A módszer lényege, hogy vevőként jelentkeznek egy apróhirdetésre, majd egy csomagküldő szolgáltatással akarják átvenni a terméket. Üzenetben azonban hamis linket küldenek, ahol elvileg a fizetést és a csomagfeladást lehet intézni.

A weboldal valódinak látszik

Elsőre fel sem tűnhet az embernek, hogy mi is történik valójában. A linkre kattintó személy láthatja a bankok listáját, amiből ki tudja választani azt, ami a saját bankjának látszó oldalra vezet.

Megtévesztésig hasonlítanak a weboldalak az eredetihez

A bejelentkezési oldalak rendkívül hasonlóak az eredeti oldalakhoz, ám ha valaki itt megadja az adatait, a csalók kezébe kerülnek azok.

Mindig érdemes résen lenni!

Mielőtt bárki megadná személyes adatait, vagy pénzügyi tranzakciót bonyolítana le, minden esetben ellenőrizze a böngésző címsorát. A honlapok elérhetőségei felfedik a hamis linkekkel trükköző csalókat. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Archív