Rusvai Miklós szerint már nagyon esedékes a negyedik vakcina szükségessége. A virológus minderről a HírTV-nek beszélt, továbbá felhívta arra is a figyelmet, hogy az omikron variáns rohamléptű terjedése miatt hamarosan berobbanhat az ötödik hullám is.

Jönnie kell a negyedik oltásnak

A szakember elmondta, úgy véli a negyedik vakcina elsődlegesen azok számára javallt, akiket nagyon korán beoltottak. Mint ismert az immunizálást nagyjából egy évvel ezelőtt kezdték meg, elsőkörben az egészségügyben, illetve az idősotthonokban. Akik elsők között kapták meg a vakcinát, azok mára már a harmadik oltáson is túl vannak, sőt már a harmadik oltásuk óta is jó eséllyel több hónap eltelt, így számukra a negyedik vakcina felvétele rövid időn belül indokolttá válik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Berobban az ötdöik hullám

Rusvai Miklós továbbá a fertőzési adatok kapcsán azt mondta, ugyan Magyarország már túl van a negyedik hullám csúcsán, a vírus sajnos az ünnepek alatt si fertőz. Az omikron pedig nemsokára beindítja az ötödik hullámot is.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

A Vidoeton vezér is a negyedik oltást szorgalmazza

Amint arról nemrégiben a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt a Videoton társ-vezérigazgatója, Sinkó Ottó is a negyedik oltás beadását szorgalmazza. Mint megírtuk Sinkó Ottó a Portfolionak azt mondta: a kormánynak hozzáférést kell biztosítania a negyedik oltáshoz. Szavainak különösen nagy súlyt adt, hogy a cégnél folyamatosan mérik a dolgozók ellenanyag szintjént, ez pedig azt is jelenti, hogy pontosan tudják, kinek éppek mekkora a védettsége.

Az idősek vannak a legnagyobb veszélyben

Sinkó Ottó úgy véli az omikron hullám elején azok az idősek vannak a legnagyobb veszélyben, akiket idén tavasszal a Sinopharm vakcinával oltottak be, majd ezt követően viszonylag hamar, már augusztusban megkapták a harmadik dózist. „Nekik mostanra alacsony szintre süllyedt az ellenanyag-szintjük, ezért itt az ideje a 4. oltás felvételének”  – mondta a társ-vezérigazgató a Portfolio-nak.

Kapcsolódó:

A kínai vakcina

Mint ismert a 60 év felettiek esetén előfordult, hogy abszolút nem alakult ki védettség, azok körében, akiket a Sinopharm vakcinával oltottak be, éppen ezért kellett a harmadik dózist minél előbb felvenni, ami átmenetileg megemelkedett védettséget biztosított a számukra, de ők nem tekinthetőn teljes értékű három oltással védettnek, vagyis a negyedik oltás náluk már most aktuális lenne. 

A mérések eredménye

Sinkó Ottó azt mondja, méréseik szerint a legrosszabb adatokat a Sinopharm produkálja, de azok is veszélybe kerülhetnek idővel, akik vektorvakcinát kaptak (Szputnyik vagy AstraZeneca), mert a vektorok alacsonyabb antitestszámot produkálnak, mint az mRNS-típusú oltások.

Orosz vakcinára Janssen

„Voltak olyanok, akik két vektorvakcinára kértek egy harmadik vektorosat. Ők azok, akik két orosz Szputnyik oltásra kértek egy egydózisú Janssen vakcinát, – többek között Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter is így járt el – hogy tudjanak külföldre utazni. A külföldi utazás lehetőségén kívül sok értelme nem volt ennek, mert esetükben a harmadik dózis alig emelte meg az ellenanyag szintjét. Ezen esetekben nem láttuk a védettség megfelelő mértékű növekedését” – árulta el Sinkó, tovább közölte: szerinte nekik is el kell gondolkodniuk a 4.negyedik oltáson, és most már kizárólag mRNS-t kellene felajánlani számukra.

Mindenkinek kellene negyedik oltás

A társ-vezérigazgató egyébét azt mondja, mindenkinek el kelle gondolkodnia a negyedik oltáson. Ennek egyszerű oka van: néhány hónap leforgása alatt jelentősen csökken a védettség szinje, éppen ezért azt javasolja, akit már régen oltottak méresse meg az antitest szintjét a szervezetében.

Ha az eredmény pozitív

„Amennyiben az eredmény pozitív, de nem éri el az 1000 AU/ml-t, akkor az már a mutációkkal szemben túl alacsony szintű védettségnek nevezhető. Ebben az esetben az újabb oltást érdemes mielőbb felvenni” – mondta. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: MTI/Czeglégdi Zsolt